Zoek
Sluit dit zoekvak.

Adviescollege buigt zich over toekomst FM-frequenties (Update)

[Update] Een speciale adviescollege gaat zich buigen over wat er in 2022 met de FM-frequenties moet gaan gebeuren. Het is de bedoeling dat dit college nog dit jaar een advies geeft aan Staatssecretaris Keijzer van Economische zaken en Klimaat, die over de radiofrequenties gaat.

Adviescollege buigt zich over toekomst FM-frequenties (Update) De FM-vergunningen van alle commerciële radiostations lopen eind augustus 2022 af. Daarom moet Keijzer voor die tijd een beslissing nemen over wat er met de FM-frequenties gaat gebeuren.

Drie opties
Daarvoor zijn er drie opties. Zo kan er opnieuw geveild gaan worden, zoals voor het laatst in 2003 op grote schaal gebeurde. Al werd het toen uitgevoerd onder de noemer ‘vergelijkende toets met financieel bod’.

Een andere optie is dat de vergunningen opnieuw verlengd gaan worden, zoals in 2011 en 2017 reeds gebeurde. Voorwaarde was toen wel dat de radiostations gingen investeren in digitale etherradio DAB+.

Een laatste optie is om de FM-band geheel af te schakelen, al is de kans dat dit in 2022 al gaat gebeuren erg klein. Vooral in de auto is FM nog veelbeluisterd, al komt hier de komende jaren wel verandering is.

Vanaf eind dit jaar moeten alle nieuwe auto’s standaard geleverd worden met DAB+ aan boord. Maar een eventuele afschakeldatum in de toekomst kan wel al invloed hebben op het beleid voor de komende jaren.

Versoepeling
Tenslotte gaat er ook nog gekeken worden of de spelregels een aantal vergunningen versoepeld kunnen worden. Nu maken Slam!, 100% NL, BNR, Veronica en Sublime gebruik van zogenaamde geclausuleerde kavels. Hiervoor is vastgelegd wat ze moeten uitzenden. Voor veel regionale FM-kavels geldt een verplicht percentage regiogerichtheid.

Samenstelling
Het Adviescollege staat onder voorzitterschap van de heer Henk Don (voormalig bestuurslid toezichthouder ACM) en bestaat verder uit mevrouw Annemarie Drahmann (universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht Universiteit Leiden en expert in het verdelen van schaarse vergunningen) en de heer Paul Rutten (lector creative business Hogeschool Rotterdam en expert op het gebied van media en creatieve industrie).

Staatssecretaris Keijzer: “Veel Nederlanders van jong tot oud luisteren graag naar radio. Dat blijkt uit het dagbereik dat nog altijd in de miljoenen loopt. Tegelijkertijd bestaan in de radiosector veel gevoeligheden en tegenstrijdige belangen als het gaat om het verdelen van frequenties. Bijvoorbeeld doordat aanbieders sterk variëren in grootte of een specifieke (regionale) doelgroep hebben. Het ingestelde Adviescollege geeft het kabinet straks inzicht in goede toekomstige oplossingen.” [Radiowereld.NL]

Foto: Pixabay