Zoeken
Sluit dit zoekvak.

10-jarig jubileum Theater van het Sentiment

Het KRO radioprogramma ‘Theater van het Sentiment’ bestaat dit jaar tien jaar, bovendien wordt donderdag (28 juni) tevens de 1900ste editie van het radioprogramma gemaakt. In deze dubbele uitzending, live vanuit de Koninklijke Schouwburg te Den Haag, van 20.00 tot 23.00 uur bij de KRO op radio 2, staat de kroondag van 28 juni 1974 centraal.

Tot de gasten behoren onder andere de Vlaamse zanger Ivan Heylen die zijn nummer-1-hit ‘De wilde boerndochtere’ in fel Vlaams dialect ten gehore brengt, en voetballer Johnny Rep die praat over het WK 1974, waarin Nederland de finale speelde tegen West-Duitsland. Ook komt het naderende einde van zeezender Veronica aan bod en praat men met de eerste Nederlander die het diploma ‘Kinderverzorging’ ontving. Als speciaal spel zal De Lopende Band uit ‘Eén van de acht’ worden gespeeld.

Tien jaar Theater van het Sentiment in vogelvlucht
Op 6 januari 1997 opende KRO’s Theater van het Sentiment voor het eerst haar deuren, op maandagavond in de toenmalige Avond van Twee op Radio 2. Ruud Hermans en Stefan Stasse zaten de avond voor en haalden tussen acht en elf uur ’s avonds allerhande herinneringen op uit de kroondag 6 januari 1965. Tijdens iedere voorstelling van het Theater stond steeds een dag uit de jaren zestig, zeventig of tachtig centraal, met af en toe een uitschieter naar de jaren vijftig en de jaren negentig.

Vanaf maandag 7 september 1998 was het Theater van het Sentiment voortaan vier avonden per week te beluisteren, van maandag tot en met donderdag. In 2001 werd Marc Stakenburg als vaste presentator ingelijfd voor twee dagen per week, naast Stefan Stasse. In datzelfde jaar werd het programma bovendien bekroond met de Zilveren Reissmicrofoon. Op donderdag 16 januari 2003 speelde het Theater de duizendste voorstelling. In diezelfde maand werd een speciale Hoorspelweek gehouden, die met veel enthousiasme werd ontvangen. Op 21 december 2004 speelde het Theater voor het eerst een echte voorstelling, met publiek, in de Leidse Schouwburg. The Motions, The Shoes en Armand waren een paar van de gasten in een speciale voorstelling over 21 december 1967. In de zomer van 2005 verscheen het Theater van het Sentiment Spel, met vragen en antwoorden over de jaren zestig, zeventig en tachtig. Op 5 december 2005 werd de tweede liveshow van het Theater gespeeld, ditmaal over 5 december 1970, opnieuw in de Leidse Schouwburg. De Bintangs, Melanie en Shocking Blue traden op. [Radiowereld.NL]