Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ontvoerders dreigen journalist op te blazen

Op internet zijn maandag video-opnamen verschenen waarop de in de Gazastrook ontvoerde de Britse journalist Alan Johnston is te zien met een bomgordel om. De video-opnamen waren onder andere ook te zien bij journaals van de NOS en RTL. Zijn ontvoerders dreigen de bomgordel tot ontploffing te brengen, als er een poging wordt gedaan Johnston met geweld te bevrijden.

Johnston zegt op de video te hebben begrepen dat veelbelovende onderhandelingen over zijn vrijlating zijn mislukt omdat Hamas en de Britse regering hebben besloten in te zetten op een militaire oplossing voor de ontvoering. Na eerder deze maand de macht te hebben gegrepen in de Gazastrook beloofde Hamas de drie maanden geleden ontvoerde Johnston vrij te zullen krijgen.

Aan het begin van de video, die een minuut en 42 seconden duurt, verschijnt in het Arabisch en het Engels de titel Alans oproep in beeld, plus het logo van het Leger van Islam, de groep die de verantwoordelijkheid voor de ontvoering heeft opgeëist. De BBC schreef op zijn website dat het voor de familie en collega’s van Johnston een kwelling is om te zien dat hij op deze manier wordt behandeld. ,,We vragen degenen die Alan vasthouden te voorkomen dat hem iets overkomt, door hem onmiddellijk vrij te laten”, staat er. Johnston werkte toen hij werd ontvoerd als correspondent voor de BBC in de Gazastrook. Sinds vorig jaar, toen er een gewapende machtsstrijd tussen Hamas en Fatah uitbrak, was hij nog de enige buitenlandse journalist die in het gebied was gevestigd.

Een leider van Hamas, Mahmoud Zahar, zei zaterdag dat de vrijlating van Johnston op zich laat wachten omdat de ontvoerders bang zijn voor wraakacties. Hamas probeert hen er volgens Zahar van te overtuigen dat dergelijke acties achterwege zullen blijven. Ruim een week geleden zei Hamas geen enkel middel uit te sluiten om Johnston vrij te krijgen, maar de voorkeur te geven aan een oplossing waarbij de veiligheid van de journalist is gewaarborgd. Johnston roept Hamas en de Britse regering op de video op geen gewelddadige bevrijdingsactie op touw te zetten, maar weer met de ontvoerders te gaan onderhandelen. [Radio.NL/Novum]