Search
Close this search box.

Weer journalist vermoord in Filipijnen

In het zuiden van de Filipijnen is maandag een radiojournalist vermoord. Het slachtoffer, Vicente Sumalpong, werd vanaf een motor doodgeschoten toe hij een collega oppikte om haar een lift te geven naar de radiostudio. ,,We zijn geen harde journalisten. We hebben voor zover ik weet geen vijanden”, zei de collega, die ongedeerd bleef. De zender waarvoor Sumalpong werkte, Radyo ng Bayan, is eigendom van de staat.

Volgens de Filipijnse journalistenbond zijn er sinds 20001 in de Filipijnen 52 journalisten vermoord. In diezelfde periode zijn ook meer dan achthonderd politieke activisten, in de meeste gevallen van linkse signatuur, vermoord. De meeste moorden zijn niet opgelost, wat de regering van president Gloria Macapagal Arroyo kritiek uit binnen- en buitenland heeft opgeleverd.

Kort geleden heeft Arroyo de vorming van een speciaal onderzoeksteam gelast om de moorden op journalisten op te lossen. Ook heeft ze beloofd een eind te maken aan wat zij noemde ,,de generaties durende cyclus van politieke moorden”. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten