Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Premier: donorshow schaadt imago Nederland

De ‘donorshow’ van BNN schaadt het imago van Nederland in het buitenland. Dat heeft premier Jan Peter Balkenende (CDA) vrijdag gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie. “Je moet je afvragen of je als land blij moet zij met deze aandacht.” De show wordt vrijdagavond uitgezonden. In het programma bepaalt de terminaal zieke Lisa wie van drie jonge nierpatiënten haar orgaan krijgt.

Kijkers kunnen met sms’jes advies geven. Het programma zorgde deze week internationaal voor media-aandacht.

De premier schaarde zich vrijdagmiddag achter minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA), die de show dinsdag ongepast en onethisch noemde vanwege het wedstrijdelement. “Ik betreur het zeer dat deze show plaatsvindt”, zei Balkenende, die niet van plan is om te gaan kijken. Daarnaast vindt hij dat het programma schadelijk is voor de orgaandonatie in Nederland.

De show is vrijdag besproken in de ministerraad, maar kan niet worden verboden, wat de CDA-fractie in de Tweede Kamer wil. De grondwet verbiedt het om op voorhand een televisieprogramma te verbieden. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de programmamakers en omroepen zelf. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) kreeg een uitnodiging voor de show, maar besloot niet te gaan. “Een zeer verstandige keuze”, zei Balkenende daarover.

Ook het incident in Groningen waarbij bezoekers van homofeesten opzettelijk met het hiv-virus zijn besmet, doet het imago van Nederland in de wereld geen goed. De premier heeft liever dat het bijvoorbeeld gaat over de hoge plaats die Nederland heeft op de index van het World Economic Forum. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten