Search
Close this search box.

Tienduizenden donorformulieren aangevraagd [Update]

Tienduizenden mensen hebben afgelopen weekeinde een donorregistratieformulier aangevraagd. Dat gebeurde nadat vrijdagavond in De Grote Donorshow van BNN was opgeroepen het formulier in te vullen en op te sturen. Via de website van het Donorregister werd ruim dertigduizend keer een donorformulier gedownload. Via de website van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) zesduizend keer.

Telefonisch en schriftelijk zijn nog eens vijfduizend aanvragen gedaan. “In totaal zijn er dus ongeveer veertigduizend formulieren aangevraagd”, zegt een NIGZ-woordvoerder maandagochtend. “En dan heb ik de twaalfduizend sms’jes die BNN tijdens de uitzending ontving niet meegerekend.”

Veel nieuwe donoraanmeldingen
Het NIGZ noemt de belangstelling ongekend groot. “In een ‘gewoon’ weekeinde ontvangen we meestal slechts een paar duizend aanvragen. De donorshow heeft ons dus goed geholpen.” Omdat nog niet duidelijk is hoeveel extra registraties er komen, houdt het instituut nog wel een slag om de arm. “Het is nu natuurlijk de vraag of alle aangevraagde formulieren ook daadwerkelijk worden ingevuld. Maar door de show is orgaandonatie goed onder de aandacht gebracht, daar zijn we heel blij mee.”

Momenteel hebben zo’n vijf miljoen Nederlanders zich in het donorregister ingeschreven. “Daarvan zijn er ongeveer 2,7 miljoen ook werkelijk donor”, zegt de woordvoerder. “De anderen laten hun keuze over aan familieleden of willen geen donor zijn.” In maart en april zijn door het NIGZ nog een miljoen formulieren de deur uitgedaan. “We hopen dat deze mensen na het zien van de show weer aan dit formulier denken en het invullen”, zegt de woordvoerder.

Opzet geslaagd
BNN-directeur Laurens Drillich vindt dat de omroep in zijn opzet geslaagd is. “We hebben over het algemeen alleen maar positieve reacties gekregen op de uitzending. Aan het aantal aanvragen voor het donorformulier is duidelijk te zien dat het donorvraagstuk mede dankzij de show weer actueel is.”

650 nieuwe leden
De omroep zegt dat 650 nieuwe leden zich dit weekeinde bij de omroep hebben aangemeld. “Een opmerkelijk aantal, normaal halen we zo’n score alleen als we een nieuwe dvd van De Lama’s uitbrengen. Ongeveer tweehonderd mensen hebben hun lidmaatschap opgezegd.”

Internationale aandacht
Boven verwachting was volgens Drillich de aandacht die de show kreeg. “Dat het in het buitenland een groot onderwerp zou worden, hadden we niet verwacht. De internationale aandacht kregen we er gratis bij. Niet altijd positief, maar in Nederland waren de reacties na afloop in elk geval overwegend enthousiast.”

De Grote Donorshow van BNN was de afgelopen week groot nieuws. BNN had gezegd dat een terminale kankerpatiënte in het programma zou uitmaken aan welke van de drie nierpatiënten ze een nier zou afstaan. Tijdens de uitzending bleek het om een publiciteitsstunt te gaan. BNN wilde met de show aandacht vragen voor het grote donortekort. Ruim 1,2 miljoen mensen bekeken het programma. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten