UPC heeft afgelopen week in Rotterdam (en Rijnmond) de zender WDR4 van de kabel gehaald; tevens verdween in Rotterdam ook BBC Radio 3. Er voor terug kwamen juist meer als popzender te kwalificeren programma’s en dit tot grote woede en ongenoegen van veel luisteraars. Bij de programmaraad in Rotterdam en bij UPC stromen de boze reacties intussen binnen van vooral oudere luisteraars en popmuziek-haters die vinden dat het aanbod veel te eenzijdig is geworden.
Het is beslist niet voor het eerst dat er grote boosheid ontstaat nadat WDR4 wordt verwijderd van de kabelradio. Het zijn vooral oudere luisteraars die deze zender met Schlager en Easy Listening zo waarderen, evenals het klassieke BBC Radio 3. De reden daarvoor is dat de meeste Nederlandse radiozenders (ongeacht of dat nu stations als Radio 538, Radio BemBem of Wereldstadradio zijn) in de oren van deze groep luisteraars begrijpelijkerwijs één pot nat zijn. In Amsterdam, Den-Haag en Leiden is om die reden in het verleden al eens grote commotie geweest na het verwijderen van WDR4. Overigens is de zender nu ook in de regio Rijnmond, Hilversum en Friesland door UPC verwijderd en is ook daar het ongenoegen al waarneembaar.
WDR4 in Rotterdam nooit geadviseerd
Het feit is echter dat de Rotterdamse Programmaraad WDR4 ‘nog nooit heeft geadviseerd’ en door UPC altijd als extra zender (omdat die ook in ZHZ en Rijnmond werd doorgegeven) werd aangeboden. Nu Wereldstadradio Rotterdam op de kabel moest verdween WDR4. Tevens verdween BBC Radio 3, ondanks een jarenlang positief advies (ook dit jaar) dat net buiten het basispakket van 25 zenders viel koos UPC ervoor om de verplicht door te geven zender Studio Brussel op het kanaal van BBC Radio 3 te zetten. In de eigen ruimte vulde UPC verder naar aanleiding van gesloten overeenkomsten het aanbod aan met Radio BemBem en TMF Radio.
Oudere luisteraar opgezadeld met herrie
Dit heeft echter voor de oudere luisteraar tot gevolg gehad dat zowel WDR4 als BBC Radio 3 door popzenders zijn vervangen en dat is velen in het verkeerde keelgat geschoten. Het is overigens niet verwonderlijk dat beide zenders geliefd zijn. In Amsterdam is ook al eerder de populariteit van beide zenders gebleken en uit een onlangs gepresenteerd radio-onderzoek van TNS-Nipo naar kabelradio-voorkeuren blijkt dat WDR4 veruit de populairste buitenlandse radiozender in ons land is en de hoogst gewaardeerde van zelfs álle op de kabel aanwezige zenders! Voor BBC Radio 3 geldt vrijwel hetzelfde maar dit station komt voor de buitenlandse omroepen op een goede 2e plaats.
UPC staat in haar recht
Kabelmaatschappij UPC heeft echter bij de afweging van het aanbod om voor haar financieel gunstige redenen gekozen voor commerciële zenders en publieke buitenlandse zenders die niet of niet-zwaarwegend zijn geadviseerd, laten vallen. Dit gedrag vertoont UPC overigens al jaren en is op zich verklaarbaar omdat het bedrijf vooral aan haar winst moet denken en doorgifte van buitenlandse publieke zenders dus ongunstig is ten opzichte van het doorgeven van betalende commerciële stations. Een recent voorbeeld is Amsterdam waar, nadat de programmaraad cultuurzender Arte liet zakken van plek 15 (wettelijk beschermd) naar plek 16 (vrijblijvend advies), UPC die zender vrijwel direct inruilde voor Live Shop en dat tot groot ongenoegen van veel Amsterdamse kijkers.
UPC staat volgens de kijkers bekend als klantonvriendelijk bedrijf en maakt vooral commerciële keuzes waarmee zij ook met het verwijderen van Arte en WDR4 haar imago weer herbevestigd. Ondanks dat er geen wettelijke adviezen zijn van de programmaraad had UPC ook zelf kunnen besluiten dergelijke waardevolle kanalen te blijven doorgeven en de boosheid van veel klanten richting UPC is dan ook niet geheel onterecht. UPC en de Programmaraad moeten samen het aanbod bepalen maar helaas gaat dat lang niet altijd op rolletjes omdat UPC de programmaraden eerder als een blok aan haar been ziet.
Programmaraad ‘beschermde zenders niet’
Programmaraden kunnen het aanbod beschermen door publieke buitenlandse zenders aan UPC binnen de verplichte basispakketten te adviseren (15 TV kanalen en 25 Radiokanalen waarvan UPC het advies móet opvolgen). Een probleem is daarbij wel dat vrijwel alle commerciële zenders zich juist presenteren en door hen graag ook (zo hoog mogelijk op de lijst) geadviseerd willen worden terwijl buitenlandse publieke (radio)zenders dit in het geheel niet mogen doen.
Een bijkomend probleem is dat de Programmaraden, die blijkbaar vaak de bevolking nog steeds niet goed raadplegen, wel beschikken over luistercijfers voor Nederlandse zenders maar (logischerwijze) niet van buitenlandse omroepen. Recent onderzoek van TNS Nipo en ervaringen van andere programmaraden met bepaalde zenders (meestal pas nadat die een keer zijn verdwenen en er een klachtenregen kwam) hebben intussen wel een beeld opgeleverd waaruit met name WDR4 en BBC Radio 3 als zeer gewenst uit de bus komen.
Alternatieven
De Rotterdamse Programmaraad heeft nog niet gereageerd op de vele klachten maar UPC stelt dat zij niets verkeerd hebben gedaan omdat WDR4 nu eenmaal geheel niet was geadviseerd en BBC Radio 3 ook niet in het verplichte basispakket stond en zij dus vrij waren om er een ander programma op te zetten. Luisteraars op het forum van de programmaraad spreken inmiddels schande van het verwijderen en hoe het mogelijk is dat er ‘zo onmogelijk veel herriezenders’ kunnen bestaan en er alleen aan de allerjongsten luisteraars wordt gedacht.
Het enige alternatief om de zenders te beluisteren is voorlopig voor WDR4 digitaal via Astra-1 (19 graden oost, ongecodeerd en al dan niet in combinatie Canal Digitaal) en/of voor BBC Radio 3 ook ongecodeerd via de Astra-2 (28 oost, de Britse satellietpositie, al dan niet te combineren met ontvangst van Astra-1). [JHV/Radio.NL]
WDR 4: Astra-1, 19 graden oost.
12.266 Ghz. Horiz. SR 27500 FEC 3/4.
(tevens via de Canal Digitaal zaplijst 360)
BBC Radio 3: Astra-2, 28 graden oost.
11.954 Ghz. Horiz. SR 27500 FEC 2/3.
(niet via de Canal Digitaal zaplijst te horen)