Search
Close this search box.

Headlines uit de krant: maandag 27 augustus (2)

Het was als in ‘het grote jongensboek’ , zegt Fons van Westerloo, topman van RTL. Nachtenlang onderhandelde hij met John de Mol in het diepste geheim op advocatenkantoren en in de kelder zonder ramen van restaurant De Goede Gooier in Blaricum. ,,Het was zenuwslopend. Ik heb echt wel wat onderhandelingen gedaan, nieuwe zenders gelanceerd, maar dit was veruit de ingewikkeldste.’’ Maandenlang duurde het, waarbij het soms leek alsof die finale handtekening onder de megadeal tussen RTL en Talpa nooit gezet zou worden.

,,Toen ik er echt van overtuigd was dat het rond zou komen, ben ik uitgeput gaan vissen met vrienden op de Bahama’s. Ik landde op een nagenoeg onbewoond eiland. Na allerlei kunstgrepen lukte het eindelijk om naar Nederland te bellen. Bleken er toch weer beren op de weg. Gelukkig kon ik de plooien gladstrijken. Maar toen ik acht dagen later in Londen landde waren er wéér meningsverschillen. Ik dacht dat ik gek werd.’’ Lees verder

Ondertiteling
Vanaf 3 september ondertitelt de VRT-zender Eén ook “Het journaal” van 13u en de herhalingen van “Het journaal” in de nachtlus. En de commerciële omroep VTM start met de ondertiteling van “Het nieuws” om 19u. De openbare omroep ondertitelde via de teletekstpagina 888 al de journaals van 18u, 19u, 20u en 23u op Eén en Canvas, en “Karrewiet” om 18.05u op Ketnet. Daar komen  nu het middagjournaal en de journaals in de nachtlus bij. Daardoor zijn voortaan alle VRT-journaals ondertiteld. Lees verder

Mediabestedingen
Adverteerders gaven in het tweede kwartaal van 2007 voor 38 miljoen euro uit aan beeldreclame, uitingen als banners, skyscrapers en e-mail. Dat is een jaargroei van 11,6 procent. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van internetadverteerdersclub IAB Nederland. In de eerste helft van 2007 gaven adverteerders 72 miljoen euro uit aan beeldreclame. Mediabedrijven namen 16,7 procent van de bestedingen voor hun rekening, ICT- en telecombedrijven 15,4 procent en financiële dienstverleners 12,9 procent. Lees verder

Satellietdiensten
De Europese Commissie heeft woensdag voorgesteld dat er één centraal punt komt voor bedrijven die mobiele satellietdiensten willen aanbieden in de EU. Met breedband via de satelliet kunnen afgelegen gebieden worden bereikt, die voorheen niet rendabel waren voor kabel of adsl. Het satellietsysteem is onder andere bedoeld voor mobiele televisie, rampenbestrijding en inzet van hulpdiensten. In februari werd de 2GHz-frequentieband al hiervoor aangewezen, maar diensten kwamen niet echt van de grond. Het ontwikkelen van diensten is zo duur, dat het voor bedrijven alleen interessant is als ze die diensten in heel Europa kunnen afzetten. Lees verder 

Voetbalprogramma
Het zondagse voetbalprogramma op televisie is nog maar net in oude glorie hersteld, of er doemt opnieuw gevaar op. RTL-topman Fons van Westerloo voorspelt dat de samenvattingen uit de eredivisie vanaf volgend seizoen aanmerkelijk korter worden. ,,De zondagse voetbaluitzending duurt nu anderhalf uur, dat wordt waarschijnlijk teruggebracht naar een uur,’’ zegt hij vandaag in een interview met deze krant. Reden is de opmars van betaal-tv. ,,Ik ben ervan overtuigd dat de eredivisieclubs meer geld hopen op te halen met de rechten van de live-wedstrijden via betaalzenders. Ondernemingen die betaal-tv aanbieden, zoals telecom- en kabelbedrijven, zijn echter alleen bereid hoge bedragen te betalen voor live-beelden als de samenvattingen op het open net korter worden. Anders is er geen prikkel voor de kijker zich te abonneren.’’ Lees verder

Kenia
Journalisten in Kenia kunnen vrij hun vak blijven uitoefenen. Pogingen van de regering om de persvrijheid te beperken zijn vastgelopen op een veto van president Mwai Kibaki. Hij weigerde deze week een nieuwe mediawet te bekrachtigen. Vijf jaar geleden maakte Kenia een kleine revolutie door toen voor het eerste sinds de onafhankelijkheid in 1964 de oppositie de verkiezingen won. Autoritair en corrupt beleid leek onder de nieuwe leider Kibaki tot het verleden te gaan behoren. Vooral de media voelden zich bevrijd. Corrupte rechters werden op non-actief gesteld en politieagenten die probeerden burgers geld af te troggelen kregen van hen de volle laag. Lees verder

Amersfoort
Omroep Amersfoort krijgt een voorschot van bijna 30.000 euro op de subsidie van de gemeente om de rest van het jaar te kunnen uitzenden. Het CDA is niet gelukkig met het besluit. De partij vreest dat het niet blijft bij deze bijdrage. Onlangs werd al bekend dat de lokale omroep in geldnood zit. Het college van burgemeester en wethouders heeft nu besloten de subsidie voor de laatste drie maanden van het jaar alvast uit te keren. Het CDA heeft het college in schriftelijke vragen opheldering gevraagd. De geldnood van de omroep baart de partij grote zorgen. Het CDA vreest dat Omroep Amersfoort nog voor het vierde kwartaal opnieuw aanklopt bij de gemeente voor geld. Lees verder

VPRO-radio
Beter Bed-bestuursvoorzitter Frans Geelen is kwaad over de ’opgeklopte’ wijze waarop de VPRO-radio op 17 augustus heeft bericht over de problemen met uit China ingevoerde matrassen. Volgens Geelen is de VPRO ’misselijkmakend’ bezig geweest. Beter Bed riep half augustus een partij uit China geleverde ’slowfoam 300’-matrassen terug, omdat er mogelijk giftige stoffen in zitten. Daarnaast liet Beter Bed een andere container matrassen van dezelfde Chinese fabrikant vernietigen. Deze matrassen bleken na een meting giftige stoffen te bevatten. Klanten die de ’slowfoam 300’ hebben gekocht werd verzocht de matras terug te brengen naar de winkel. Zij kregen het aankoopbedrag terug. Het type matras werd verkocht bij Beter Bed-dochter BeddenReus. Lees verder

Brabant
Omroep Brabant scoort bij haar kijkers en luisteraars een ruime voldoende. De radio krijgt een 7,3 als rapportcijfer: tv en internet hebben een tevredenheidsscore van 7,0. Dat blijkt uit een onderzoek dat het instituut PON in Tilburg heeft gehouden onder 1700 Brabanders, in opdracht van het provinciebestuur. Dat concludeert uit de resultaten dat Omroep Brabant een ‘herkenbare plaats’ in de Brabantse samenleving heeft verworven. Ongeveer 25 procent van de inwoners van Brabant heeft helemaal niets met de regionale omroep. Zeventig procent van de Brabantse bevolking kijkt wel eens naar Omroep Brabant TV, 22 procent doet dat dagelijks. Tien procent stemt elke dag dag af op Omroep Brabant radio. De zender behoort met Radio 538 en Sky Radio tot de best beluisterde in de provincie. Lees verder

Mexico
Het was jarenlang ondenkbaar dat de Nederlandstalige radiozender Radio Mexico met grote letters reclame zou maken op de studiogevel. Want in die tijd was Radio Mexico een radiopiraat. Sinds eind vorig jaar is de zender echter legaal. Daarom mag iedereen weten waar wordt gewerkt aan een nieuwe studio. Binnenkort verhuizen de microfoons naar de Orthensehoven in Orthen. Dit wordt de studio. Daarom is deze wand er speciaal ingezet”, zegt Lex Hardink, wijzend naar een hoek van een flink pand waar de verbouwing in volle gang is. De ex-vrachtwagenchauffeur is al jarenlang de grote man van Radio Mexico. Heel wat keren heeft hij meegemaakt dat ‘zijn’ zender uit de lucht werd gehaald. Lees verder