Headlines uit de krant: woensdag 15 augustus

De nieuwe televisiezender van RTL Nederland, RTL8, gaat vanaf zaterdag uitzenden op het kanaal dat voorheen was gereserveerd voor Tien. Om dat bijzondere moment te markeren begint vrouwenzender RTL8 zaterdag om 17.15 uur met een uitzending van het programma Het Roer Om, waarin stellen hun geluk in het buitenland beproeven.

Om 18.15 uur is er ruimte voor The Ellen Degeneres Show, gevolgd door In Holland Ligt Een Tuin (19.05 uur) en Hoe Schoon is Jouw Huis? (20.00 uur). Vanaf 20.30 uur staan de films Kate & Leopold en Kramer vs. Kramer op het programma, vertelde een RTL-woordvoerder dinsdag. Op doordeweekse dagen zendt RTL8 vanaf 17.00 uur de comedy Everybody Loves Raymond uit. Daarna passeren Ally McBeal (17.30 uur), Dr. Phil (18.20 uur) en Oprah Winfrey (19.10 uur) de revue. Om 20.00 uur is er opnieuw plaats voor een ‘vertrekprogramma’, in dit geval Een Plek Onder De Zon. Lees verder

Vissenkom
Een vissenkom is niet een juiste behuizing voor vissen. Onder dat motto heeft de Stichting Vissenbescherming was- en voedingsmiddelenconcern Unilever gevraagd in de toekomst geen tv-reclames meer uit te zenden waarin een vis in een kom wordt getoond. Dat heeft de stichting dinsdag gezegd. De Stichting deed het verzoek naar aanleiding van een recente reclame voor een vaatwasmiddel, waarbij een vissenkom met een goudvis in beeld wordt gebracht om het middel te promoten. De vissenkom wordt in de reclame gebruikt als metafoor voor ‘stralend schoon’. Lees verder

UMTS
KPN begint in de eerste helft van 2008, in de aanloop tot de Olympische Spelen in China, met televisie op de mobiele telefoon. Er wordt gewerkt met de ‘mobiele versie’ van Digitenne. Interactiviteit is mogelijk via Umts. “We zijn op dit moment het netwerk aan het opbouwen en verkeren in de testfase. Over het bedrijfsmodel, marketing, tarieven en andere details is nog weinig bekend”. De woordvoerder van KPN bevestigt dat Nederlanders vanaf volgend jaar via de zogeheten DVB-H technologie televisie kunnen kijken op de mobiele telefoon. Lees verder

BBC
De nieuwe videodownloader van de BBC, iPlayer, zou het netwerk te veel belasten. Het zit de BBC niet mee met haar iPlayer videospeler om video te downloaden en uit te wisselen. Kwam vorige week al de klacht dat het de publieke omroep in Engeland misstaat om de speler alleen onder Windows uit te brengen, nu is het de beurt aan providers om te klagen. Indepdendent en Mail on Sunday en Financial Times spraken elk met aanbieders van internettoegang die mopperen over de introductie van iPlayer. Internetaanbieders zoals BT, Carphone Warehouse en Tiscali vrezen dat de videospeler van de BBC zo veel verkeer zal genereren dat dit hun verbindingen onder druk zal zetten. Lees verder

UPC
Sport1, onderdeel van Chellomedia van UPC-moeder Liberty Global, neemt Sportsplaza over van Infostrada Sports. Sportsplazanoemt zich de toonaangevende mobiele internetsite op het gebied van sport in Nederland en België en een van de drie meest bezochte mobiele portals in Nederland. Ook heeft Sport1 voor drie jaar een nieuw contract gesloten met de Engelse Football Association Premier League (FAPL). Naast verlenging van de live tv-rechten van de Premier League heeft Sport1 tevens de rechten verworven voor videoclips op mobiele platforms en internet. Lees verder

Politie
In september start de TROS met het uitzenden van de nieuwe 13-delige serie Flikken Maastricht. Een serie over, met en deels zelfs door de Maastrichtse politie. Op de set van de nieuwe TROS-serie Flikken Maastricht, de Nederlandse versie van de Vlaamse politieserie, raken fictie en werkelijkheid regelmatig in elkaar verstrikt. Lees verder

Hoofdredacteuren
Planet.nl raakt in een paar maanden twee hoofdredacteuren kwijt: Sietske van Weerden neemt per 1 september ontslag. Slechts enkele maanden na het vertrek van voormalig hoofdredacteur van Planet.nl Pieter van Twisk vertrekt nu ook huidig hoofdredacteur Sietske van Weerden. Van Weerden was sinds december 2005 adjunct-hoofdredacteur en nam de functie van hoofdredacteur in april 2007 over. Een korte reactie van Sietske van Weerden over haar vertrek. Lees verder

Telegraaf
De kortgedingrechter in Lelystad heeft de eigenaar van de website Mijnspeurder.nl dinsdag verboden die naam nog langer te gebruiken. De Telegraaf had daarom gevraagd, omdat de naam erg veel lijkt op haar website Speurders.nl. Volgens de rechter maakt de in Lelystad wonende eigenaar van Mijnspeurder.nl inbreuk op de merkrechten van De Telegraaf. Als hij de naam niet wijzigt en overdraagt aan de uitgever, moet hij een dwangsom betalen van 250 euro per dag. De man moet ook negatieve berichten over De Telegraaf verwijderen van de websites die hij beheert. Daarin noemde hij de uitgever naar aanleiding van deze rechtszaak arrogant en intimiderend. Lees verder

Omroep
Een omroep voor moslims die de ontwikkeling van een tolerante Nederlandse islam bevordert. Dat is het doel van de omroep Zenit, de eerste Nederlandse moslimomroep met betalende leden. Dat zegt Frank William, de onlangs ontslagen directeur van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO), die met de Palestijnse politicoloog en journalist Radi Suudi tot de initiatiefnemers van Zenit behoort. Lees verder

Krant
De websites van de Britse kranten hebben geen negatieve impact op de verkoop van de dagbladen. Website en krant lijken zelfs steeds meer complementair te worden. Dat blijkt uit gegevens van het Britse Audit Bureau of Circulations (ABC). Lees verder

Voetbalsamenvattingen
FC Utrecht-trainer Willem van Hanegem maakt deel uit van de poule van analytici die op zaterdag- en zondagavonden wedstrijden uit de eredivisie voetbal op RTL4 bespreken. Naast hem zitten Jan van Halsten Johan Derksen in dat selecte clubje. ,,Misschien wordt de poule nog aangevuld met een of twee personen”, aldus een RTL-woordvoerder dinsdag. Van Hanegem is bij RTL al bekend als gast bij het beschouwende programma Voetbal Insite, dat vanaf komend seizoen weer door Wilfred Genee wordt gepresenteerd. Ook gaf hij commentaar tijdens de rechtstreekse wedstrijden die RTL7 altijd al uitzond. De inmiddels weer actieve trainer gaat nu ook meewerken aan ‘de hoogmis van het vaderlandse voetbal’, namelijk de zondagavonduitzending waarnaar vaak ‘met het bord op schoot’ wordt gekeken. Lees verder

EO
Jan Hendrik Velema, van 1983 tot begin 1990 voorzitter van de stichtingsraad van de Evangelische Omroep, is dinsdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het landelijk bureau van de Christelijke Gereformeerde Kerken laten weten. Velema was al enige maanden ziek. Hij was van 1940 tot zijn emeritaat op 1 december 1986 predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Lees verder

Amstrad
Amstrad, een bekende fabrikant van elektronica en in het bijzonder satellietontvangers voor de Britse en Duitse markt, is overgenomen door BSkyB. Het Britse Office for Fair Trading (OFT) doet onderzoek naar de overname om te bezien wat de gevolgen voor concurrentie op de Britse technologiemarkt kunnen zijn. Naast Pace was Amstrad al een grote klant van Sky en leverde zo’n 30 procent van alle in het afgelopen jaar voor Sky Digital in gebruik genomen decoders. Lees verder

RTL8
Als de televisiekijker vrijdagavond rond middernacht na De Gouden Kooi op Tien zijn televisie uitzet en gaat slapen, treft hij zaterdag op dezelfde plek op zijn tv RTL8 aan. ,,In principe verandert er niets aan de zenderindeling op de kabel,’’ zegt Jaap Paulsen van RTL Nederland. ,,De kabelmaatschappijen bepalen op welke voorkeurspositie ze een zender doorgeven. Wij hebben afgesproken dat RTL8 op de plek van Tien komt. De kijker hoeft zijn televisie niet opnieuw te programmeren.’’ Lees verder