40 Jaar BBC Radio 1 en 2: Het nieuwe millennium

De Britse radiostations BBC Radio 1 en 2 waren vorige maand exact 40 jaar in de lucht. Op 30 september 1967 startten beide radiostations met hun uitzendingen, waarmee de BBC antwoordde op de mateloze populariteit van zeezenders als Radio Caroline en Radio London. De concurrentie hoefde de BBC echter niet aan te gaan met de zeezenders, want anderhalve maand daarvoor werden zij wettelijk verboden. Commerciële radio daarentegen werd pas in 1973 toegestaan. Tot halverwege de jaren ’90 was Radio 1 dan ook verruit de populairste zender, tegenwoordig is Radio 2 dat. Radio.NL blikt in vier delen terug op het rijke verleden dat beide zenders hebben. Vandaag in het laatste deel: het nieuwe millennium.

De redder van Radio1
Lange tijd kampte Radio 1 met dalende luistercijfers, mede veroorzaakt door de verjonging en de wisselingen in de ochtend. Sinds een paar jaar heeft het station de stijgende lijn echter weer te pakken. En dat is grotendeels te danken aan Chris Moyles (foto boven), die sinds begin 2004 de ochtendshow presenteert.

Voorwaarde voor Moyles om de ochtend te gaan doen was dat hij volledige vrijheid kreeg. En daar moest de leiding van Radio 1 toch wel even goed over nadenken. Moyles staat namelijk nogal te boek als iemand die geen blad voor de mond neemt. Daarbij moeten zijn collega’s het regelmatig ontgelden, maar ook van zelfspot is Moyles niet vies, zo bleek uit een interview met Newsbeat.

F*ck
Een paar jaar later kwam Moyles overigens in het nieuws nadat hij per ongeluk het ‘Fuck’ riep tijdens de uitzending. Net als in de Verenigde Staten is Engeland vloeken in de media ‘not done’, alleen zijn de straffen in Engeland niet zo hoog, want Moyles mocht gewoon blijven. En dat kwam mede doordat Moyles deed waarvoor hij aangenomen was, want het marktaandeel in de ochtend steeg behoorlijk. En dat had ook weer verdere doorwerking op het gehele marktaandeel van de zender.

En dus maakt Moyles zijn bijnaam waar: hij is de redder van Radio 1. Al moet middagdeejay Scott Mills ook niet uitgevlakt worden, want ook hij is behoorlijk populair.

Johnnie Walker
Terwijl van Radio 1Chris Moyles regelmatig in opspraak is gekomen, heeft Johnnie Walker (foto midden) deze eer voor Radio 2. Zowel bewust als onbewust. In 1993 werd hij namelijk door de BBC geschorst nadat hij in het nieuws kwam wegens drugsbezit. Maar het publiek en de BBC waren vergevingsgezind, want in 1998 kreeg Walker het ‘Drivetime’ slot van Radio 2 in handen.

Desondanks wist de deejay in juni 2003 opnieuw voor een controverse te zorgen. Walker vertelde namelijk live op de radio dat er darmkanker bij hem was geconstateerd. Het zorgde voor een schok bij vele luisteraars. Na enkele maanden afwezigheid wegens behandeling, keerde Walker gewoon weer terug op de zender.

In februari van dit jaar kondigde Walker aan te stoppen met zijn dagelijkse middagshow, om een spiritueel programma in het weekend te gaan presenteren. Op 31 maart presenteerde hij de show dan ook voor de allerlaatste keer.

Enfant terrible terug bij de Beeb
Voor de BBC was het de taak om een opvolger te zoeken. En dit zorgde voor veel ophef. Radio 2 schoof namelijk Chris Evans (foto onder) naar voren. Het voormalig ‘enfant terrible’, die al flink wat schandalen op zijn naam had staan, had al sinds 2005 een eigen weekendshow bij de zender, maar Evans op primetime op het brave Radio 2? Dat kon toch niet? En dus regende het klachten bij de BBC over het besluit. Maar de ‘Beeb’ hield het been stijf en dus vertrok Evans naar de avondspits.

Inmiddels lijkt Evans geheel geaccepteerd te zijn door de luisteraars van Radio 2. De deejay bleek namelijk niet alleen ouder, maar wijzer en milder te zijn geworden.

Op naar de volgende 40 jaar
De eerste 40 jaar van BBC Radio 1 en 2 gingen gepaard met vele veranderingen, maar nu kan gezegd worden dat beide stations hun eigen plekje in het Britse radiolandschap verovert hebben. Radio 1 is mede dankzij deejays als Chris Moyles, Scott Mills, Jo Whiley, Edith Bowman en Zane Lowe verreweg de populairste zender onder de jongeren tussen de 15 en 24 jaar. Radio 2 is mede dankzij Terry Wogan, Ken Bruce, Jeremy Vine, Steve Wright, Chris Evans, Johnnie Walker en Jonathan Ross de best beluisterde radiozender van het Verenigd Koninkrijk. Mede hierdoor is de BBC momenteel oppermachtig op het gebied van radio. En dus zullen Radio 1 en 2 er over 40 jaar ongetwijfeld nog zijn.

Podcast
Dit artikel is ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden. [RS/Radio.NL]

 

Gerelateerde berichten