Headlines uit de krant: vrijdag 30 november

Er zijn in Nederland al twee jaar minstens 700.000 mensen verdwenen. Zoek, nergens te bekennen, spoorloos, foetsie. Dat is zelfs voor Jaap Jongbloed (Tros, ’Vermist’) of Derk Bolt (KRO, ’Spoorloos’) niet te doen, om die allemaal terug te vinden. Waar zijn al deze mensen voor het laatst gesignaleerd? Dat weten we wél. Deze brave borsten – opvallend vaak mannen en jongens, vaders en zonen – waren allemaal op hetzelfde moment op dezelfde plek. Wanneer en waar? Op een zondagavond in 2005 om 19.00 uur op de bank voor de televisie bij Studio Sport.

Maar sinds de NOS de uitzendrechten niet meer heeft van de samenvattingen van het eredivisie-voetbal, is van deze honderdduizenden landgenoten niets meer vernomen. Studio Sport trok zo tussen de 2,7 en 3 miljoen kijkers. Bij RTL hebben ze een topavond als ze ruim boven de 2 miljoen uitkomen. Tel dus maar uit je vermisten. Lees verder

2000
Klaar met de Top 2000 van Radio 2? Het alternatief is in aantocht: ‘Niet de Top 2000’ bij Radio Rijnmond, waar de liefhebber zich vanaf 24 december zes etmalen aan een stuk in kan verliezen. Van een luchtig ideetje in de zomer tot een ware monsteroperatie, zo omschrijft bedenker Reint Jan Potze de ontwikkeling van zijn ‘andere verzoekplatenmarathon’. ,,We zijn niet anti-Radio 2, maar waren wel jaloers op de luistercijfers. Vandaar dat we zijn gaan broeden op een counteraanval. Daar is deze krachttoer uitgerold.’’ Lees verder

Nova
Het NPS/VARA-programma NOVA komt op het derde net met een nieuw programma: NOVA College Tour. Daarin gaan de makers op tournee langs universiteiten in Nederland. NOVA-presentator Twan Huys interviewt, samen met het publiek, gasten uit de politiek, media, cultuur en wetenschap, meldde een NPS-woordvoerster donderdag. De eerste gast, op 6 december (20.30 uur, Nederland 3), is cabaretier Hans Teeuwen. Hij komt langs in het LAK Theater van de Universiteit van Leiden. In de zaal zitten een paar honderd studenten die zich actief met het gesprek bemoeien. Lees verder

Wintergasten
Aartsbisschop Desmond Tutu en journaliste Naomi Klein zijn rond de feestdagen te gast in het programma Wintergasten van VPRO-presentator Joris Luyendijk. Dat heeft de omroep woensdag bekendgemaakt. In de reeks, die is afgeleid van de serie Zomergasten, bezoekt Luyendijk kleurrijke gasten over de gehele wereld. Aan de hand van televisiefragmenten probeert de presentator een beeld op te roepen van hun gedachtewereld. Lees verder

Tros
Ed Nijpels (57) is de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van televisie- en radio-omroep TROS. Dat meldt de TROS op haar website, zo bleek donderdag. Nijpels (VVD) is nu nog commissaris van de koningin in Friesland. Hij stopt daar echter in mei mee, omdat zijn vrouw Elsbeth Janmaat in Maleisië gaat werken. Oud-minister en VVD-fractievoorzitter Nijpels heeft al jaren een band met de TROS. Zo presenteerde hij bij de omroep de televisieprogramma’s AktuaExport, Aktua in Bedrijf en Licht op groen. Lees verder

Kranten
Leesapparaten met elektronische inkt, zoals de iLiad, zijn nog niet bekend en goed genoeg voor het verspreiden van digitale kranten aan abonnees. Dat zeggen de uitgevers van NRC Handelsblad en de Volkskrant. Beide PCM-dagbladen zijn nog niet begonnen met praktijkproeven met het verspreiden van digitale edities naar lezers op de iLiad, een apparaat met elektronische inkt van het Eindhovense bedrijf iRex Technologies, vergelijkbaar met de nieuwe Kindle van Amazon. De kranten hebben de iLiad wel in bezit, maar vinden het nog te vroeg om er zelf mee te experimenteren onder abonnees. Lees verder 

Tv
Tot voor kort was het voor kleine bedrijven haast onmogelijk om op televisie te adverteren. Het Nederlandse mediabedrijf Spotzer wil daar verandering in brengen. Met hulp van John de Mol en De Telefoongids. Z24 sprak met de Amerikaanse oprichter Andrew Klein. Lees verder

Veenstra
Radiodeejay Michiel Veenstra schreef een boek over de 15 uur ijskoude live radio die hij in april maakte op de Noordpool. Nu heeft hij zijn zinnen gezet op deelname aan de jaarlijkse Serious Request-actie van 3FM. Het goede doel dit jaar is schoon drinkwater. Lees verder

ANP
Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) heeft een nieuw hoofdkantoor in Rijswijk. Minister Ronald Plasterk (Onderwijs, Cultuur, Media) heeft donderdagmiddag het gebouw officieel geopend. Hoofdredacteuren van de Nederlandse media, zakelijke klanten, burgemeester Ineke van der Wel van Rijswijk, een delegatie van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en afgevaardigden van het Belgische persbureau Belga woonden de opening bij. Lees verder

Zeeland
Omroep Zeeland weigert beelden van de scholierendemonstratie van vrijdag in Middelburg af te staan aan justitie. Justitie zegt de beelden nodig te hebben. Behalve Omroep Zeeland kregen TV Walcheren en HV Zeeland een dwangbevel van justitie. De beelden worden volgens persofficier Theo d’Anjou alleen gebruikt om het optreden van de politie te onderzoeken. Koen Mijnheer, hoofd nieuws van de omroep, vindt dat zijn organisatie geen verlengstuk is van het Openbaar Ministerie. Lees verder

CanalDigitaal
Het themapakket van CanalDigitaal via Astra3 zal vanaf maandag 3 december compleet zijn. Daarbij gaat het om het pakket zoals dat in eerste instantie in de markt zal worden gezet. Toegevoegd worden de erotiekzender Playboy TV, E! Entertainment, dat vooral nieuws over films en Hollywood-sterren brengt (met Nederlandse ondertiteling) en Discovery Travel & Living (ook deels ondertiteld). Dit laatste kanaal heeft inhoudelijk wat weg van Travel Channel. Toch is dit een waardevolle aanvulling, omdat het huidige signaal van Travel Channel via een transponder van UPC Direct loopt waarbij de Nederlandse ondertiteling niet meer wordt doorgegeven. Lees verder

Nieuws
De christelijke radiozender GrootNieuwsRadio 1008AM gaat zaterdag 1 december van start met het uitzenden van gepresenteerde programma’s. Dat heeft een zegsman woensdag bekendgemaakt. De zender draait al vanaf 1 september non-stop muziek. Lees verder

Beelen
Radio-dj Giel Beelen presenteert vrijdag de ruim twee uur durende scholierendemonstratie in Amsterdam. Op het podium op het Museumplein ontvangt hij vakbondsmensen, Tweede Kamerleden en musici. Lees verder

RTBF
De Franstalige zender RTBF pakt op 12 december uit met twee reportages die terugkomen op de uitzending over het einde van Belgi’, nu bijna een jaar geleden. Toen zorgde de zender met het nepjournaal “Bye Bye Belgium” voor opschudding in het land. Met “Docu-fiction: la RTBF a-t-elle perdu la tête? ” en “Avons-nous eu tort d’avoir raison trop tôt? ” komt de zender terug op de voorbereiding van de veel besproken reportage en worden enkele reacties die de uitzending teweegbracht, getoond. Lees verder