Zoek
Sluit dit zoekvak.

Headlines uit de krant: maandag 10 december 2007

Het Westlandse kabelbedrijf CAIW gaat in 2008 nog meer verbeteringen in het aanbod doorvoeren. De populaire themazender Journaal24 zal voortaan ook analoog te zien zijn. LiveShop daarentegen zal alleen nog digitaal te zien zijn. Met ingang van 2008 gaat RTL8 naar zenderplaats 8 en Veronica/Jetix naar 10 in de digitale voorgeprogrammeerde lijst. Daarnaast worden er weer diverse digitale zenders toegevoegd.

CAIW is uniek met haar volledige aanbod ten opzichte van welk Nederlands kabelbedrijf ook. Opmerkelijk is dat bij deze ‘kabeldwerg’ allerlei zaken wel kunnen die bij de ‘kabelreuzen’ zoals Zesko en UPC niet mogelijk blijken. Lees verder

Martin
Boekenrecensent Martin Ros neemt genoegen met een ‘afkoopsom’ van 15.000 euro van de TROS. Daarmee legt hij zich neer bij de wens van de omroep om te stoppen met zijn boekenrubriek op radio. Dat heeft zijn advocaat vandaag laten weten. TROS en Ros lagen overhoop toen de omroep bekendmaakte na 21 jaar te willen stoppen met het ‘boekengeluid’ van de recensent, elke zaterdagmorgen op Radio 1. De TROS wil vernieuwen en verjongen. De uitgever en schrijver, die een pakhuis vol met boeken bezit, nam daar geen genoegen mee. De 70-jarige Ros wilde blijven zitten. Lees verder

GTST
‘Goede tijden slechte tijden’ is na 3500 afleveringen nog steeds winstgevend. Zeer winstgevend zelfs, is het vermoeden. De dagelijkse dramaserie GTST beleefde vrijdag na 17 jaar de 3500ste aflevering. Ter vergelijking: de komedie ‘Zeg ’ns Aaa’ hield het dertien jaar vol. Het is in Nederland nooit gelukt een soap met vergelijkbaar succes als dat van GTST te produceren. Goudkust flopte en ‘Onderweg naar morgen’ redt het alleen bij de publieke omroep. Alhoewel GTST het afgelopen jaar een dieptepunt bereikte met een ‘kijkdichtheid’ van 9, keken op de zwakste dagen nog steeds een miljoen mensen om acht uur naar RTL4. Tot voor kort scoorde de serie zo’n 2,5 miljoen kijkers ofwel een kijkdichtheid van bijna 15, zo blijkt uit gegevens van de Stichting Kijkonderzoek. Lees verder

Floor
Presentatrice en wereldreizigster Floortje Dessing gaat een tweewekelijkse column schrijven voor dagblad Metro. Zij schrijft voor de pagina ‘Mijn Planeet’ onder andere over haar belevenissen tijdens haar reizen. Vrijdag 7 december gaat het over haar trip naar Bhutan, een klein boeddhistisch koninkrijk in de Himalaya. Floortje maakt deze reis niet per vliegtuig, maar helemaal via het openbaar vervoer. “Het is misschien wel de meest avontuurlijke trip die ik ooit heb gemaakt”, aldus de presentatrice. Lees verder

SBS
Volgende maand komt de omroep met de Nederlandse versie van MyVideo. Door de fusie met ProSiebenSat1 in Duitsland verwierf SBS Broadcasting MyVideo.de, in dat land qua bereik de tweede dienst voor video van internetters. Over een maand volgen versies in de andere landen waar SBS actief is, waaronder Nederland. Dat heeft Bart Becks, de chef New Media van SBS Broadcasting Group gezegd tijdens de cross media bijeenkomst van Immovator in Hilversum gisteren. SBS staat op achterstand met internet op de publieke omroepen en andere commerciële groepen zoals RTL. Sedert anderhalf jaar investeert SBS, dat 24 commerciële omroepen en 24 pay-tv plus 22 radionetten exploiteert, meer in nieuwe media. Lees verder

VNU
Voorheen VNU gaat klanten geheel nieuwe diensten aanbieden onder de vlag Digital Media Manager. Nielsen is bekend vanwge de tv-cijfers in de Verenigde Staten. Ze telt en analyseert alles wat met televisie te maken heeft. Nielsen probeert met Netratings ook marktleider te worden met marktdata over internet. Kennelijk gaat dit niet snel genoeg. Maar nu werpt Nielsen zich plotseling ook op als de bewaker van videorechten op internet. Dat heeft Nielsen bekendgemaakt. Nielsen is de voortzetting van het oorspronkelijk Nederlandse concern VNU. Lees verder

100
De zender 100%NL viert eerste kerstdag met de Volendam Top 100. Dat heeft een zegsman donderdag bekendgemaakt. Luisteraars stellen de lijst met honderd beste platen uit Volendam samen. Alle artiesten die hun wortels in het dorp aan het IJsselmeer hebben, dingen mee naar een plek in de lijst. Luisteraars kunnen de komende weken op de website 100%.nl hun top 10 van Volendamse nummers doorgeven. In de uitzending zullen ook vele Volendamse zangers aan het woord komen. Inwoners als Jan Keizer, Jan Akkerman, Jan Smit, Piet Veerman, Tol & Tol en Nick en Simon, maar ook bands als The Cats of BZN drukken al decennialang een belangrijk stempel op de Nederlandse popmuziek. Lees verder

Erp
Bij documentairemaker Michiel van Erp draait het altijd om de ‘gewone mens’ en het ‘echte leven’. Ook in zijn nieuwe zesdelige serie Welkom In Nederland, vanavond voor het eerst uitgezonden door de VARA, wijkt hij daar niet van af. De serie volgt autochtone Nederlanders in hun pogingen om de integratie van allochtonen te bevorderen. Dat zorgt soms voor vrolijke, maar ook wrange momenten. Lees verder

Songfestival
Als 8-jarig Fries jochie droomde hij al van een carrière bij de tv. Op z’n 16de vertrok hij op goed geluk naar het ‘verre’ Hilversum. Dat was geen verkeerde beslissing. Vrijdag presenteert Sipke Jan Bousema voor 30 miljoen kijkers in Europa het Junior Eurovisie Songfestival. Het was een van de meest opvallende moves van afgelopen jaar: Sipke Jan Bousema, hét gezicht van kindertelevisie bij de AVRO, ging Opsporing Verzocht presenteren. De springerige kindervriend uit programma’s als Museumbende en Zip Zoo – om maar een willekeurige greep te doen uit zijn ellenlange cv – zit hij nu ingesnoerd in het strakke keurslijf van politie en justitie. Als tegenhanger zwierde hij, zij het wat houterig voor een geboren en getogen Fries, afgelopen weken rond in Sterren dansen op het ijs van SBS6. Lees verder

Journalist
Een Franse journalist is in Parijs gearresteerd omdat hij staatsgeheimen gepubliceerd heeft die verband houden met 11 september. Dat staat te lezen op de website van het weekblad Le Nouvel Observateur. Guillaume Dasquie (foto), journalist bij Le Monde, riskeert vijf jaar cel wegens het bezit en de publicatie van dossiers die belangrijk zijn voor de Franse veiligheid. Lees verder

BBC
Voorstanders van de vrijheid van meningsuiting beleefden gisteren een goede dag. Een Brits gerechtshof bepaalde dat het niet past theaters of omroepen die live opvoeringen bieden te vervolgen wegens godslastering.Daarmee lijkt een einde gekomen aan pogingen van streng christelijke organisaties om de BBC alsnog veroordeeld te krijgen wegens de uitzending van het programma ‘Jerry Springer – The Opera’ begin 2005. Lees verder

EO
De Evangelische Omroep gaat kerken nadrukkelijker betrekken bij de nazorg. Informatie van plaatselijke kerken is voortaan beschikbaar op de website. “De kerken waren voor ons altijd al belangrijk”, zegt nazorgmedewerker Han Hoogendoorn. “Maar mensen die een kerk zoeken, kunnen nu op de website terecht in plaats van dat wij adressen doorgeven via de telefoon”. Ook verzamelt de EO gegevens van meer kerken zodat “wij een goede dekking” hebben in Nederland. Lees verder

Persprijs
De Friese Persprijs 2007 is toegekend aan Doutzen Kroes. Het internationale fotomodel, werkend vanuit New York maar afkomstig uit Eastermar, voldoet volgens de Vereniging van Friese Journalisten voorbeeldig aan een van de belangrijkste criteria voor toekenning van de prijs. Zij heeft de publiciteit in de Friese media gezocht noch geschuwd. Kroes, boegbeeld voor grote cosmetica- en lingeriemerken als l’Oréal en Victoria’s Secret, accepteerde dit jaar op verzoek van het provinciebestuur de functie van ambassadrice voor de Friese taal, in een nieuwe goodwillcampagne. Lees verder

Martijn
Martijn van den Bergh wil dat de rechter Rob de Nijs, zijn vriendin Henriëtte Koetschruiter en Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds onder ede gaat verhoren. Volgens Van den Bergh wordt hij ten onrechte beschouwd als degene die foto’s van het vervuilde huis van Belinda Meuldijk, de ex van Rob de Nijs, heeft doorgespeeld aan het tijdschrift Privé. Lees verder

Piratenfestijn
De TROS zendt op 4 januari een anderhalf uur durende registratie uit van het Giga Piratenfestijn in het Gelredome. Tijdens het festijn, dat op 22 december wordt gehouden, zingen veel bekende Nederlandse artiesten een aantal nummers. Lee Towers, Nick & Simon, Thomas Berge en Jannes zijn enkele van de artiesten die in de uitzending te zien zijn. Ook gaat de TROS vanaf 5 januari een wekelijks programma op Nederland 1 uitzenden over Nederlandse muziek en muzikanten, waarin de piratenfestijnen regelmatig aan bod komen. In Sterren.nl staan een uur lang Nederlandstalige hits centraal. Lees verder

Rijnmondactie
‘Je Ouders Dichtbij’, de actie van RTV Rijnmond voor 2 nieuwe Ronald McDonald Huizen in Barendrecht en Rotterdam heeft in totaal 165.000 euro opgebracht. Dat is vrijdagavond bekend gemaakt in de hal van het RTV-Rijnmond-pand. De afgelopen twee weken zijn samen met een supermarktketen lege flessen ingezameld. Ook konden mensen geld storten. Dat leverde in totaal ruim 161.000 euro op. RTV Rijnmond heeft dat bedrag aangevuld tot 165.000 euro. Lees verder

Ahoy
De deelnemers zijn stukken jonger, en hebben hun liedje allemaal zelf geschreven. Maar verder verschilt het Junior Eurovisie Songfestival, vanavond rechtstreeks vanuit Ahoy, niet veel van de volwassen versie. Ook hier wordt Nederland bijna traditioneel door de eigen achterban aangemerkt als favoriet. Lees verder