Het Radio.NL maandoverzicht van: januari 2007

Radio.NL publiceerde ook in 2007 elke eerste week van de maand een overzicht van wat er in die maand gebeurde in de mediawereld. In de eerste dagen van het nieuwe jaar zullen alle overzichten herhaald worden om het jaar nog één keer voorbij te laten komen. Vandaag beginnen we met de maand januari.

Nieuws bij Slam FM
Ruud Hendriks wil uit Slam FM stappen. Samen met Lex Harding en Marcel Dijkhuizen is hij eigenaar van de jongerenzender, maar hij is het oneens met de financiële voorwaarden. Er zou een rechtzaak komen, maar die gaat vooralsnog niet door. De kans dat Erik de Zwart bij het team van SLAM!FM gaat komen wordt steeds groter. In het verleden zetten Harding en De Zwart al samen het succesvolle Radio 538 op. De luistercijfers van SLAM!FM vallen nog behoorlijk tegen. Sinds deze maand probeert de zender ook televisie te maken door middel van Slam TV. Op het station zijn clips te zien en door kijkers ingestuurde filmpjes.

Bert van Lent exit bij 100%NL
Bert van Lent is ontslagen bij 100%NL omdat hij seksuele opmerkingen over zijn collega Nienke Disco maakte. “Dit is jouw kans om met die ijselijk lekkere, geile, blonde, natte Nienke Disco in contact te komen.” Daarnaast riep hij het nummer van Disco op de zender. Zenderbaas Herbert Visser besloot Van Lent daarop te ontslaan. De reden voor de actie van Van Lent was dat hij dacht dat Disco zijn telefoonnummer op de zender had verteld. Dat bleek niet te kloppen, want Eline la Croix had dat gedaan. Hiervoor heeft La Croix een schriftelijke berisping gehad.

Transfertombola
Corne Klijn verlaat het weekend van 3FM om voor RTL televisieprogramma’s te maken. Zijn plek wordt overgenomen door Bart Arens waardoor Martijn Muijs elke werkdag tussen 4 en 6 uur te horen zal zijn op de popzender. Marisa Heutink is verdwenen uit de programmering van Caz. De zender zegt dat er nog met haar wordt gepraat over een terugkeer, maar die kans lijkt nihil. Stefan de Groot moest ook vertrekken bij Caz en Ferry van der Heijden komt op zijn plek te zitten. Het programma NightLive XS verhuist van Kink FM naar KXradio. Het gat bij Kink FM wordt opgevuld door New Music met Alfred van Luttikhuizen. Armin van Buuren’s radioprogramma A State Of Trance zal voortaan ook door SLAM!FM worden uitgezonden. Op dit moment zijn er al vijftien stations verspreid over de hele wereld die de show uitzenden. Jan Jaap van der Wal stopt met Spijkers Met Koppen op Radio 2. Dolf Jansen zal voortaan op zijn plaats zitten. Andrea van Pol en Menno Bentveld zijn de nieuwe presentatoren van Vroege Vogels op Radio 1. Ze volgen Frank van Pamelen op.

Kort nieuws
Caz is deze maand een proef gestart met belspelletjes op de radio. Het experiment loopt een paar weken en daarna zal bekeken worden of het doorgezet zal gaan worden. – FunX krijgt vanaf 2008 geen subsidie meer van de gemeente Den Haag. Daardoor is de toekomst van de lokale editie van de urbanzender in Den Haag erg onzeker. – De eerste uitzending van het televisieprogramma van Rob Stenders op Tien is goed voor ruim 400.000 kijkers. De afleveringen daarna scoorden minder goed. – De Top 40 zal niet meer worden uitgezonden door TMF. Daardoor verdwijnt ook Radio 538-DJ Jeroen Nieuwenhuize van de televisiezender. – De Friese Pers wil etherfrequenties in Noord-Nederland. De uitgever is hierover in gesprek met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

De luistercijfers
De maand december doet deze keer weer mee in de luistercijfers en dat betekent dat er her en der nogal wat verschuift. Radio 2 is dankzij de Top 2000 weer marktleider ten koste van Radio 538 dat daalt naar de derde plek. 3FM gaat omlaag ondanks Serious Request terwijl Radio 10 Gold voor het eerst sinds een paar maanden weer stijgt. 100%NL komt terecht op 0,2%. De top 3: Radio 2 (13,1%) – Sky Radio (10,5%) – Radio 538 (10,4%).

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden.