10 Jaar Evers Staat Op: Van start op 3FM

Het ochtendprogramma Evers Staat Op bestaat vandaag precies 10 jaar. Op 1 januari 1998 ging de allereerste uitzending de lucht in op 3FM. Al snel groeide het programma uit tot de best beluisterde ochtendshow van de Nederlandse radio. In 2000 verhuisde het programma naar Radio 538, maar het programma bleef mateloos populair. 10 Jaar na de start mag Edwin Evers zichzelf nog steeds ‘Koning van de Ochtend’ noemen. Radio.NL presenteert daarom in twee delen: Het Evers Staat Op historisch overzicht.

De start
“Geen STER? Zijn we niet uitverkocht? Wat is dit nu…”, met deze woorden opende Edwin Evers op 1 januari 1998 de allereerste uitzending van Evers Staat Op op Radio 3FM. Het programma kwam in de plaats van de ‘Breakfast Club’ met Jeanne en Peter, dat de voorgaande vijf jaren in de ochtend te horen was.

De publieke popzender had besloten om haar programmering verder aan te scherpen. Mede door de komst van commerciële radio in de ether, had het marktaandeel van 3FM een flinke deuk opgelopen. Weliswaar behoorde het station nog steeds tot de populairste radiostations van Nederland, maar de concurrentie zou alleen nog maar heviger gaan worden. Per januari 1998 zou er meer ruimte voor commerciële radio in de ether komen. Stations als Radio 538 en Sky Radio mochten hun dekking fors uitbreiden.

Van Veronica naar de KRO
Om het marktaandeel van 3FM een boost te geven besloten de zender en de KRO, de omroep die het ochtendblok mocht invullen op 3FM, om de 26-jarige Edwin Evers aan te trekken. Edwin was geen onbekende voor de zender, want hij was in de jaren ’90 al enige tijd op de publieke popzender te horen, doordat hij werkzaam was bij Veronica. Deze omroep besloot echter commercieel te gaan en dus was Edwin enkele jaren op Hitradio Veronica te horen, dat uitzond via de middengolf. Hij presenteerde hier ondermeer het middagprogramma ‘Evers in het Wild’.

In 1997 krijgt Robert Jensen de touwtjes in handen bij Hitradio Veronica. Hij besluit zichzelf de ochtendshow toe te eigenen, waardoor Jeroen van Inkel naar de middag verhuisde. Edwin kreeg echter een plek elders in de programmering, waar muziek de boventoon moest voeren en weinig plek was voor personality. Dit tot groot ongenoegen van Edwin. De keuze was dan ook snel gemaakt toen hij op 3FM de ochtend aangeboden kreeg. Een tijdstip waar hij overigens al ervaring mee had, want op Hitradio 1224, de voorloper van Hitradio Veronica, presenteerde Edwin enige tijd ‘Evers in de Morgen’.

Sidekicks
Edwin Evers ging de ochtendshow op 3FM niet in z’n eentje presenteren. Hij kreeg namelijk hulp van sidekicks Cobus Bosscha en Rick Romijn, die beiden meekwamen van Veronica. En beide heren hadden al snel hun vaste taak. Cobus voor de snelle en messcherpe grappen, terwijl Rick altijd zorgde voor een tegengeluid tijdens discussies.

Appie niet blij
Niet iedereen kon het besluit van de KRO en 3FM waarderen om de Breakfast Club te vervangen door Evers Staat Op . Tot die groep behoorde Albert Verlinde. De showbizzverslaggever spuwde in z’n column in het weekblad Privé z’n gal over het feit dat de Breakfast Club vervangen was door ‘ene’ Edwin Evers. Toch was deze column het begin van een jarenlange samenwerking, want uiteindelijk mocht Verlinde wekelijks het laatste shownieuws vertellen in het programma van Edwin.

Het grote publiek smulde echter van Evers Staat Op. Binnen korte tijd groeide het programma uit tot de best beluisterde ochtendshow van de Nederlandse radio.

Typetjes
Eén van de populairste ingrediënten van Evers Staat Op, waren de vele typetjes die Edwin & co imiteerden. Wekelijks, of soms dagelijks, had Edwin telefonische gesprekken met Prins Bernhard, Rob de tuinman, dierenvriend Martin, Peter R de Vries en Johan Cruijff. Maar verreweg het populairst waren de broertjes De Boer. En dat te bedenken dat Robert Jensen Edwin ooit adviseerde om vooral niets met die stomme typetjes te gaan doen, omdat toch niemand dat leuk zou vinden.
Marconi Awards
De populariteit van Evers Staat op leverde Edwin in 1999 twee Marconi Awards op: één voor radioman van het jaar en één voor beste radioprogramma. En dat bleef ook bij de concurrentie niet onopgemerkt. Binnenkort meer hierover in deel 2 van het Evers Staat Op historisch overzicht.

Podcast

Dit artikel is hierook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. [RS/Radio.NL]