Zoek
Sluit dit zoekvak.

Frankrijk: NRJ bestaat 40 jaar

“NRJ, whoohoo, Radio Number One.” De trouwe luisteraars van de Franse hitzender NRJ kunnen deze uuropener wel dromen. Afgelopen donderdag bestond de zwarte panter precies 40 jaar. Gestart in Parijs, groeide het station uit tot populairste muziekzender van Frankrijk.

Frankrijk: NRJ bestaat 40 jaar Op 15 juli 1981 ging NRJ als vrije radiozender van start op 92.0 FM in Parijs. Het station werd opgericht door Jean-Paul Baudecroux, die gebruik maakte van het liberaliseren van de ether onder het bewind van toenmalige president Mitterrand.

Het station wist, in tegenstelling tot de concurrentie en ondanks het geringe uitzendvermogen van 500W, door een hoog opstelpunt van de antenne vrijwel de gehele Franse hoofdstad te dekken.

Pionieren
Omdat radioreclame nog verboden was, dat werd pas drie jaar later toegestaan, draaide de zender de eerste jaren voornamelijk op vrijwilligers. Pas nadat er reclame uitgezonden mocht worden, werden medewerkers betaald en werd de zender verder geprofessionaliseerd.

NRJ stond aanvankelijk voor “Nouvelle Radio de la Jeunesse”, wat “nieuwe jongerenradio” betekent, maar inmiddels staat het voor “energie.”

Als snel werd NRJ uitermate populair in Parijs. Dat bleek wel toen de overheid het station in 1984 een zenderpauze van een maand wilde opleggen, omdat het met teveel vermogen zou uitzenden. Het luisterpubliek werd gemobiliseerd en er kwam een ware demonstratie, waarna de overheid eieren voor haar geld koos.

Uitbreiding
NRJ was ook het eerste merk dat lokaal werd uitgerold naar andere Franse regio’s. In eerste instantie brachten die zenders elk 24 uur per dag een eigen NRJ-programma, maar dankzij de technische vooruitgang kon vanaf 1986 het landelijke programma vanuit Parijs uitgezonden worden op de lokale frequenties.

Vandaag de dag zijn er daarom nog steeds tientallen lokale NRJ-edities verspreid over Frankrijk, die enkele uren lokale programma’s per dag brengen, alsmede eigen nieuwsbulletins in de ochtenduren.

In 1991 ging NRJ internationaal met de start van Energy in Berlijn. Andere Duitse steden en landen volgden. Inmiddels is NRJ / Energy actief, in de meeste gevallen als franchise, in landen als België (zowel Vlaanderen als Wallonië), Zweden, Zwitserland, Oostenrijk, Rusland, Bulgarije, Finland en Lebanon.

Momenteel is NRJ met een marktaandeel van 6,5% nog altijd de populairste muziekzender van Frankrijk. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten