Search
Close this search box.

Het Radio.NL jaaroverzicht van: juli 2009

Radio.NL publiceerde ook in 2009 elke eerste week van de maand een overzicht van wat er in die maand gebeurde in de mediawereld. Tijdens de laatste dagen van het jaar 2009 en begin 2010 zullen alle overzichten herhaald worden om het jaar nog één keer voorbij te laten komen. Vandaag kijken we terug op de maand juli 2009. Daarin Albert Verlinde, 100%NL vs piraten, buitenlands en kort nieuws, en de transfertombola.

Albert Verlinde afgeluisterd, boos, en hypocriet
BNN pownde Albert Verlinde door hem een prijs te geven met daarin stiekem een microfoontje. Zo luisterde het team van de VOC, de Vereniging van Ongeleide Correspondenten, hem een paar dagen af. Albert was eerst verrast en blij met de prijs en vroeg BNN om de prijs nog een keer uit te reiken tijdens RTL Boulevard. Toen Albert later op camera geconfronteerd werd met de opnames, gaf hij toestemming om het een en ander uit te zenden.

Later ging Albert in alle ochtendshows briesend door het lint. Albert was vooral verbolgen over het feit dat belangrijke zaken van zijn bedrijf en zijn man, die hotemetoot is bij de provincie Brabant waren afgeluisterd in zijn huis.

Nogal hypocriet van de man die rustig beelden uit parkeergarages koopt waar voetballers en tv-sterretjes op staan. Alsof die niet belangrijk zijn. Albert rende naar de rechter en kreeg gelijk. Tegelijkertijd bewees BNN daarmee de hypocrisie van Albert Verlinde.

100%NL pakt piraten in Drenthe aan
100%NL heeft via de rechter een claim gelegd bij een paar piraten die de frequenties van 100%NL storen. De piraten zenden een paar tiende MHz uit naast de frequenties die 100%NL daar heeft, en dat kost de zender luisteraars. Als de piraten een kwart van het bedrag betalen voor de zaak dient, trekt 100%NL de klacht in.

Transfertombola
– Myrna Goosen ging van 100%NL naar MAX. Ze verving Leonie Sazias die op vakantie is. MAX-baas Jan Slagter wil Myrna wel houden, zodra hij een plekje voor haar heeft.
– Sylvana Simons kwam terug op Radio 6 met ‘Sylvana’s Choice’. In ‘Kunststof’ op Radio 1, meldde Sylvana ook nog in gesprek te zijn met de NPS over meer programma’s.
– Sander Guis volgt Barbara Karel op bij NCRV ‘Bring it on’ op 3FM.
– NCRV coryfee Aart Zeeman stopt met ‘Netwerk’.
– Een andere Zeeman, de boekengoeroe Michaël Zeeman, overleed aan een hersentumor.

Buitenlands nieuws
Denemarken
– Het voortbestaan van Radio 100FM, de grootste commerciële zender van Denemarken, hangt aan een zijden draadje. Talpa Radio heeft namelijk de geldkraan dichtgedraaid, waardoor het station de rekeningen niet meer kan betalen. De afgelopen jaren investeerde het bedrijf van De Mol 40 miljoen euro in het station, wat nog altijd geen winst maakt.

Verenigd Koninkrijk
– BBC Radio 1 wijzigde haar dagprogrammering. Jo Whiley en Edith Bowman raakten hun dagelijkse programma kwijt op de zender en werden verbannen naar het weekend. Fearne Cotton en Greg James zullen de gaten van Whiley en Bowman opvullen.
– Middagdeejay Emma Boughton, beter bekend als Emma B, heeft na vier jaar de popzender Heart (106.2) in Londen verlaten. Haar plek is ingenomen door Neil Bentley.

Spanje
– Nadat eerder Frankrijk overging op een reclamevrije publieke omroep doet nu ook Spanje dat. De Spaanse publieke omroep TVE wordt reclamevrij.

Verenigde Staten
– De softpopzender KOST 103.5 in Los Angeles verbrak een eeuwenoude traditie. Na 27 jaar zullen de jingles niet meer door JAM Creative Productions worden gemaakt, maar door ReelWorld.

Canada
– En Canada werd het veertiende land waar NRJ voet aan grond krijgt. Astral Media Radio, de grootste aanbieder van commerciële radio in de provincie Quebec, en de Franse NRJ Group sloegen de handen ineen. Hierdoor zullen 10 stations omgedoopt worden van Energie naar NRJ.

Kort nieuws
– Radio 4 presenteert in juli en augustus een hele sloot zomerconcerten
– Het is zomer, en dus huurden 100%NL, Q-music en Veronica om de beurt een strand af voor een feest.
– De NMa stelde dat de Belgische Persgroup de PCM bladen mag kopen, maar wel op voorwaarde dat het NRC afgesplitst wordt.
– De Tweede Kamer was het eens met minister Plasterk dat maximaal acht NPO presentatoren buiten de Balkenende-norm vallen.
– De collegialiteit binnen de NPO liep weer lekker, nu de Tweede Kamer ingestemde met een korting op het budget van de NPS die alle andere omroepen achter de rug van de NPS om hadden voorgesteld.
– ‘Het theater van het sentiment’ zond een maand lang Top 40s uit de jaren ’60, ’70, en ’80 in zijn geheel uit. Ook werd het oude Avondspits-spelletje ‘Kruip in de huid’ gespeeld.
– Een paar advocaten maakten zich terecht in het FD druk over het feit dat staatssecretaris van Heemskerk de radiomarkt voor jaren op slot gooit door de huidige frequentievergunningen te verlengen. De commerciële omroepen waren oorverdovend stil over deze beslissing.
– EU-commissaris Kroes van concurrentie hield vast aan haar plan om de overheidssteun aan publieke omroepen te toetsen. Veel ministers van Mediazaken hadden hiertegen geprotesteerd.
– Llink had genoeg leden om in het publieke bestel te blijven.
– Radio Decibel groeide als kool. Als regionale commerciële zender mag je maximaal in 30% van de ether te horen zijn, maar de wet zegt niet over kabeldekking, en dus is Decibel bijna overal op de kabel te horen. En da’s goed nieuws voor de fans van de Weekendmix, die inmiddels drie keer per weekend uitgezonden wordt. Decibel schoof verder nog wat poppetjes rond in de programmering.
– De Chinese omroep CRTV is voortaan ook op de Haagse kabel te horen.
– Omroep Holland Centraal, waar het al een tijdje rommelde, werd overgenomen door Unity FM.
– De reclamebestedingen op de regionale commerciële radio stijgen met een kwart, volgens E Power. Dat is opmerkelijk gezien de economie.
– Het Steenen Tijdperk, normaliter te horen op Radio 2, deed een paar uitzendingen op Radio 4.  
– De rechter wees een WOB-verzoek van RTL af. RTL wilde notulen zien van de ministerraad.
– Omroep West kreeg extra geld van de provincie voor meer crossmedialiteit, zodat het ochtendnieuws ook op internet te zien kan zijn.
– Radio 6 deed veel verslag van het North Sea Jazz festival, en dat leverde veel extra luisteraars op. Nederland 3 en Radio 2 pikten het beste daaruit en zonden dat uit op hun zenders.
– Classic FM vierde de nationale Franse feestdag op 14 juli met veel Franse muziek.
– De NPO stopte met de concertzender. Medewerkers waren teleurgesteld.
– De media Academie ging failliet.
– De TROS stopte na 13 jaar met ‘Dit was het nieuws’, terwijl het programma toch nog 1,3 miljoen kijkers trok.
– Keizerstad FM deed een weekje Vitesse radio, vlak voor de fandag van de club.
– 3FM deed weer een weekendje Zwarte Cross.
– Het publiek kan individuele omroepen amper identificeren, zo blijkt uit een onderzoek van de nieuwe Telegraaf-omroep WNL.
– Een rare beslissing van een rechter. Na een klacht van stichting Brein, moet de website ‘Pirate Bay’ in Nederland uit de lucht. Dat het technisch erg lastig is, ontging de rechter.

Luistercijfers
Over de luistercijfers kunnen we kort zijn deze maand. Er veranderde helemaal niets. 538 staat nog steeds op één.

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden. [VRR/RS]

Ps
Werkt u oude link in iTunes niet meer?
Voeg dan de volgende url toe: radio.nl/podcast