Headlines uit de krant: dinsdag 26 februari

De KRO werkt aan een antwoord op de Koranfilm van Wilders. Het is al de derde ‘tegenfilm’. De KRO werkt aan een Bijbelfilm als reactie op de Koranfilm van Geert Wilders. De tegenfilm van de katholieke omroep zal gewelddadige en intolerante bijbelteksten koppelen aan actuele gebeurtenissen, net als de film van de PVV-leider doet met de Koran.

De Bijbelfilm zal ook ongeveer een kwartier gaan duren en moet Wilders’ Koranfilm de wind uit de zeilen nemen. De KRO wil de film daarom snel klaar hebben; de PVV-leider hoopt dat zijn film, Fitna genaamd, in maart wordt uitgezonden op de televisie. Lees verder

Pers-tsunami
Peter R. de Vries kreeg de afgelopen weken de halve wereldpers over zich heen vanwege zijn uitzending met Joran van der Sloot. Toch had de misdaadverslaggever slechts één – tijdelijke – perswoordvoerder in dienst: zijn vriend en multimediaondernemer Peter Schouten (50). ‘Ik werd vier weken van tevoren ingelicht door Peter’, zegt Schouten. ‘Hij wilde dat ik het programma verkocht aan Amerikaanse zenders. Daarna heb ik een nacht lang liggen nadenken. Hoe verkoop je iets zonder te vertellen wat het is?’ Op maandag stuurde Schouten alle grote networks een blufferige e-mail: ‘I know what will be the breaking news on Sunday the 3rd of February, 21.30 C.E.T.’ Fox lachte hem uit en meldde dat ze niet geïnteresseerd waren. ABC reageerde anders. ‘Die zetten onmiddellijk een producer op het vliegtuig.’ Lees verder

Top Gear
Top Gear-presentator Richard Hammond is, achttien maanden na een ernstig ongeval, nog steeds niet hersteld. Dat zei hij maandag in The Daily Mail. Hammond voelt zich regelmatig labiel, depressief en zijn geheugen werkt niet goed. De 38-jarige presentator van het Britse autoprogramma crashte in 2006 toen hij voor het programma in een raketauto ruim 460 kilometer per uur reed. Na enkele maanden werd hij genezen verklaard, al bleef hij last houden van geheugenproblemen. Lees verder

Nieuwkerk
Arthur van Amerongen sleept het programma De Wereld Draait Door van de VARA voor de rechter. De arabist en auteur zegt te zijn uitgenodigd voor de talkshow, maar werd na een lange reis vanuit Paraguay afgebeld. In RTL Boulevard liet Van Amerongen weten dat Matthijs van Nieuwkerk en zijn redactie nog niet van hem af zijn: ‘Die ga ik gewoon aanklagen. Dit kost mij handen vol met geld. Ik ben schrijver en heb geen cent. Bovendien is mijn hele reputatie naar gort.’ Lees verder

Filmpje
De regels voor het filmen in rechtszalen worden versoepeld. Voortaan mogen de voordracht, het requisitoir van de officier van justitie en het pleidooi van de advocaat in de zittingszaal integraal worden opgenomen en uitgezonden. Dit is een van de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe persrichtlijn rechtspraak die geldt vanaf 1 maart. In de persrichtlijn staat welke informatie de rechtspraak aan de media verstrekt en wat de regels zijn voor het filmen in de gerechten. Lees verder

GSM
Mobiel internet zal een flinke vlucht gaan nemen de komende jaren. Belangrijk is wel dat het mobiel internet niet te duur is voor consumenten. Dat blijkt uit twee onderzoeken van het ministerie van Economische Zaken. Op dit moment is mobiel internet nog niet enorm populair. Tien procent van de Nederlanders geeft aan eens per maand of vaker gebruik te maken van internet op de telefoon. Een kwart van de ondervraagden ziet de trage verbinding en de hoge kosten als reden om het niet te gebruiken. Toch komen de onderzoekers tot de conclusie dat mobiel internet een vlucht zal gaan nemen. Volgens de onderzoekers zien zowel consumenten als bedrijven de groei als een “onvermijdelijke ontwikkeling”. De kosten spelen daarin een belangrijke factor. Die zijn het afgelopen jaar door de komst van zogenaamde ‘flat-fee’ abonnementen overigens al flink gedaald. Bij bijna alle providers is nu voor zo’n tien euro per maand onbeperkt gebruik van internet mogelijk. Lees verder

Televisierechten
Dirk Scheringa heeft zondag voor verwarring gezorgd met uitlatingen over de verkoop van de televisierechten van de eredivisie. In het programma Buitenhof wekte de voorzitter van AZ de indruk dat woensdag bekend wordt wie de rechten voor het volgende seizoen verwerft. Dat is niet juist, meldde directeur Frank Rutten van de ECV (Eredivisie CV) desgevraagd. ,,De mediacommissie komt woensdag na de deadline van de biedingen bijeen om een voorstel te maken. Dat voorstel gaat naar de clubs, die over twee weken besluiten naar wie de uitzendrechten gaan.” Lees verder

Tegenfilm
De Partij voor de Vrijheid heeft vragen gesteld aan minister Ronald Plasterk (Media) over de relatie tussen de NOS en De Tegenfilm van Ersin Kiris en Vincent van der Lem. Kiris heeft namelijk een contract bij de NOS. De PVV wil opheldering van de minister over de relatie tussen de NOS en de film, waarin Geert Wilders bekritiseerd wordt. PVV-mediawoordvoerder Martin Bosma: ,,Het is onbegrijpelijk dat je als NOS-medewerker met een bivakmuts op een gekozen volksvertegenwoordiger mag neerzetten als fascist.” Lees verder

Me-on-TV
De NOS, CNN en Ericsson gaan een traject in voor de verdere ontwikkeling van Me-on-TV van Ericsson en Triple IT. De andere partner van Ericsson voor dit platform, Endemol, is hier niet bij betrokken. Dit bevestigt Roeland Stekelenburg, chef Nieuwe Media van de NOS. “We willen gezamenlijk een nieuw traject voor het mobiel opnemen en publiceren van videobeelden bij urgente nieuwsvoorziening.” Lees verder

538
Nathalie en Nikki hebben de finale bereikt van het televisieprogramma Idols op RTL4. In de halve finale zaterdagavond viel Charlene af. Ze kreeg net niet genoeg steun van het publiek. Het verschil met de winnaars bedroeg slechts driehonderd stemmen. De finale wordt volgende week zaterdag live uitgezonden. De halve finale stond geheel in het teken van de muziek van Radio 538. In deze tiende liveshow zongen de drie kandidaten elk drie nummers, waarvan een liedje gezamenlijk. De nummers werden geselecteerd door een aantal 538-dj’s en de luisteraars van 538. Lees verder

Mol
De programmadirecteur van Veronica bleef maar aandringen: wilde Johnny de Mol echt geen tv-programma meer presenteren? Uiteindelijk legde de 29-jarige acteur zijn eisen op tafel. Het moest een reisprogramma worden, stoer, humoristisch maar tegelijk ook een serieuze toon. En – heel belangrijk – hij wilde er gasten bij, zodat het programma niet alleen om hem zou draaien. Aan de hand hiervan werd een format in elkaar geflanst: Waar is De Mol? De Mol verkent in acht afleveringen Afrika, met iedere keer een andere BN’er aan zijn zijde die ‘iets’ heeft met het betreffende land. Met fotomodel Doutzen Kroes ging hij in Oeganda knuffelen met berggorilla’s, met Lange Frans rookte hij een jointje in de bush van Zuid-Afrika, en met Filemon Wesselink toog hij naar Egypte. Lees verder

Bakermat
Reinout Oerlemans leidt Eyeworks. Ooit een kleine producent, nu een van de grotere jongens. Hij verhuist naar de Verenigde Staten, de bakermat van tv. Hij is al lang niet meer de beginnende presentator die zijn eigen talkshow mag produceren. Of de beschermeling van Joop van den Ende. Laat staan de soapster uit Goede Tijden Slechte Tijden. Reinout Oerlemans is succesvol mediaondernemer. Hij leidt Eyeworks, een van de grotere onafhankelijke televisieproducenten van de wereld. Bekend van programma’s als Sterren Dansen op het IJs en De Nationale IQ Test, maar ook van speelfilms en voetbalwedstrijden. Lees verder