Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ierse publieke omroep neemt op gepaste manier afscheid van de AM

De Ierse publieke omroep RTÉ zal maandag (24 maart) op gepaste manier afscheid gaan nemen van de middengolf. Die dag zal Radio 1 de frequenties AM 567 kHz en 729 kHz definitief uitschakelen, waarmee de RTÉ geheel van de middengolf verdwijnt. Speciaal hiervoor zal radioveteraan Brendan Balfe maandagmiddag in het programma ‘Medium Wave Goodbye’ terugblikken op ruim 80 jaar Ierse publieke radio op de AM.

Na ruim 80 jaar uitgezonden te hebben via de middengolf, komt er op maandag 24 maart een einde aan de uitzendingen van RTÉ Radio 1 via de middengolf. De publieke omroep van Ierland heeft besloten om deze service te staken, omdat de kosten te hoog zijn. Volgens de omroep zijn er inmiddels genoeg alternatieven om naar Radio 1 te luisteren, waaronder de lange golf (252 kHz), satelliet, internet en FM.

De beslissing van de RTÉ om haar uitzendingen via de middengolf te staken hebben overigens flink wat stof doen opwaaien. Vooral bij ouderen en bij inwoners van afgelegen gebieden geniet de ontvangst via de middengolf de voorkeur. Dit komt mede omdat het programma via de middengolf op bepaalde afwijkt van het programma via FM en DAB. Op woensdag is er via de middengolf live voetbal te horen, terwijl op zondag religieuze programma’s te beluisteren zijn. En dus is er veel kritiek vanuit deze hoek. Maar ook de marine ziet problemen. Radio 1 zendt namelijk uitgebreide weerberichten uit, die vooral gelieft zijn bij vissers op zee en bij boeren.

Maar niet alleen vanuit Ierland zelf, maar ook vanuit Noord-Ierland kwam er veel kritiek over het besluit. Ondanks dat Noord-Ierland tot het Verenigd Koninkrijk behoord en bediend wordt door de BBC, zien vele inwoners de RTÉ als ‘hun’ nationale omroep in plaats van de ‘Beeb’. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat Noord-Ierland samen met Ierland tot 1920 één waren. Met name bij vele Katholieken stond de radio steevast afgestemd op de middengolffrequentie 567 kHz, gebruikt door RTÉ Radio 1. Zij zien dan ook hun verbinding met ‘thuis’ verdwijnen.

Ondanks de vele protesten zet de RTÉ haar plannen gewoon voort. Aanstaande maandag om 16 uur zal de knop omgaan, waardoor de Ierse publieke omroep van de middengolf verdwijnt. Desondanks zal de omroep dit niet geruisluis voorbij laten gaan. In de aanloop naar de uitschakeling zal radioveteraan Brendan Balfe het programma ‘Medium Wave Goodbye’ presenteren, waarin wordt teruggeblikt op 80 jaar Ierse publieke radio op de AM. Een perfecte klus voor Balfe aangezien hij al 40 jaar lang te horen is op de radio bij de RTÉ.

De RTÉ staat overigens niet alleen in haar besluit om de middengolf te verlaten. Aanstaande donderdag zal ook de Vlaamse openbare omroep VRT drie van haar vier middengolfzenders uitschakelen. Hierdoor zullen Radio 2 en Radio Vlaanderen Internationaal van de AM verdwijnen. [RS/Radio.NL]

 

Gerelateerde berichten