Search
Close this search box.

Raad berispt Nova voor uitzending Eric O.

Actualiteitenrubriek Nova heeft ten onrechte geen wederhoor gepleegd voor een uitzending over Eric O. Dat stelt de Raad voor de Journalistiek. In de uitzending zou de indruk zijn gewekt dat de marinier, die werd aangeklaagd vanwege een dodelijk schietincident in Irak, een getuige had beïnvloed. Nova heeft wel gesproken met het ministerie van Defensie, maar niet met O. zelf, concludeert de raad.

Verder had het programma terughoudender moeten zijn in het noemen van de naam van O. De actualiteitenrubriek stelt alleen zijn naam en functie te hebben genoemd, die bovendien al overal bekend waren. Toch vindt de raad dat Nova onvoldoende rekening heeft gehouden met de belangen van O. en dat de inbreuk op zijn privacy verder ging dan voor de berichtgeving nodig was.

O. was in 2003 betrokken bij een schietincident waarbij een Irakees om het leven kwam. De marinier zou schoten hebben gelost om een groep plunderende Irakezen op afstand te houden, maar volgens het Openbaar Ministerie had hij de geweldsinstructies overtreden. De rechter sprak O. vrij, omdat hij binnen de internationaal geldende regels zou hebben gehandeld. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten