Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Telegraaf krijgt AIVD-stukken niet terug

De Telegraaf krijgt AIVD-stukken die de krant kreeg toegespeeld niet terug. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. De stukken bevatten staatsgeheime informatie over topcrimineel Mink K., waarover de krant in januari 2006 publiceerde. Justitie nam de stukken in beslag. De krant kreeg de stukken aangeleverd in een plastic tasje aan de deur, zo verklaarde een van de verslaggevers die er enkele artikelen aan wijdden.

Het ging om staatsgeheime dossiers over Mink K. die ook in handen van criminelen zouden zijn gevallen. De journalisten wisten van wie de stukken afkomstig waren. Joost de Haas en Bart Mos werden daarvoor in november 2006 door de rechter-commissaris, op verzoek van justitie, enkele dagen gegijzeld. Zij bleven echter hun bron beschermen.

De Telegraaf wil de bron van de stukken beschermen en vreest dat justitie die aan de hand van vingerafdrukken op de stukken kan achterhalen. De krant tekende daarom cassatie aan tegen het besluit van de rechtbank dat justitie de stukken niet hoeft terug te geven.

De Hoge Raad heeft dat besluit nu bekrachtigd. De raad erkent dat bescherming van journalistieke bronnen ‘een essentieel element is van het recht op vrije nieuwsgaring’, maar stelt dat er in dit geval belangen zijn die zwaarder wegen. De AIVD-stukken bevatten informatie over een onderzoek naar de mogelijke verwevenheid van boven- en onderwereld. Volgens de Hoge Raad kan openbaarmaking van deze gegevens ‘de nationale veiligheid en de veiligheid van derden op het spel zetten’.

Voormalig BVD-medewerker Paul H. werd in oktober vorig jaar veroordeeld voor het ongeoorloofd in bezit hebben van informatie van de BVD, de voorloper van inlichtingendienst AIVD. Het ging om dezelfde stukken als die in bezit kwamen van de Telegraaf. Hij heeft volgens de rechter geen geheime informatie gelekt naar Mink K. H. is in beroep gegaan.

Mink K. op zijn beurt is vorig jaar vrijgesproken van betrokkenheid bij moord op de Alkmaarse hasjhandelaar Jaap van der Heijden, in 1993. Het Openbaar Ministerie is hiertegen in beroep gegaan. K. werd eerder veroordeeld tot drieënhalf jaar cel voor wapenhandel. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten