Zoek
Sluit dit zoekvak.

Headlines uit de krant: vrijdag 4 april 2008

‘Lieve collega’s, ook ik ga het Journaal verlaten. Trend of niet. Ik had altijd gedacht dat de NOS en ik onlosmakelijk met elkaar verbonden waren, maar de afgelopen drie jaar ben ik erachter gekomen dat er te veel is veranderd. Ik heb het geprobeerd, maar het lukt me niet. Inderdaad de wereld draait door. Ook mijn wereld en die is anders dan waar de NOS voor staat.’

Aldus een recente mail van een vertrekkend redacteur aan de ruim 400 collega’s van NOS Nieuws. Zulke ‘ik vertrek’-mailtjes worden de laatste tijd zo vaak verstuurd, dat op de werkvloer onrust is ontstaan. ‘Om hoeveel vertrekkers het precies gaat weten we niet, maar het zijn er wel veel’, zegt Mark Hamer van de ondernemingsraad van de NOS. De ondernemingsraad (OR) heeft daarom de directie gevraagd te onderzoeken wat er aan de hand is. Heeft het hoge verloop soms te maken met de vorming begin 2006 van NOS Nieuws, waarbij alle nieuwsredacties werden samengevoegd tot een geheel, wat leidde tot klachten over de ‘vergadercultuur’ en de ‘anonieme kolos’ die de NOS was geworden? ‘Ook dat is onduidelijk, want we weten vaak niet waarom mensen weg gaan’, zegt Hamer. ‘Er zijn er bijvoorbeeld een paar vertrokken naar Een Vandaag. Misschien is dat wel een heel leuke plek om te werken. Verder is het onduidelijk, behalve dat de verloopcijfers in 2007 nog redelijk normaal waren.’ Lees verder

JPB
Premier Jan Peter Balkenende is boos op het weekblad Opinio omdat dit medium een toespraak heeft gepubliceerd waarin hij gezegd zou hebben dat „de islam een probleem is”. De toespraak – volgens Opinio „een geheime rede voor CDA-partijprominenten” – heeft nooit plaats gehad en is niet van Balkenende. Dat deelde de Rijksvoorlichtingsdienst vanmiddag mee. „De minister-president betreurt het zeer dat het weekblad, zonder enige vorm van wederhoor of verificatie vooraf, tot verspreiding en publicatie van de fakeredevoering is overgaan”, laat de RVD weten. Lees verder

Agentschap
Telecombedrijf Telfort is op haar vingers getikt door het Agentschap Telecom. Telfort houdt zich niet aan de vergunnningseisen voor de in 2000 geveilde UMTS-vergunningen. Dat meldt het Agentschap Telecom vandaag. In 2000 werden vijf vergunnningen voor snel mobiel internet via UMTS afgegeven, waarbij de Nederlandse overheid 2,7 miljard euro verdiende. KPN, Orange, T-Mobile, Vodafone en Telfort kregen een vergunning. Om een eerlijke markt te garanderen waren er een aantal voorwaarden. Zo moesten de vijf bedrijven op 1 januari 2007 allemaal een UMTS-netwerk uitgerold hebben met een voldoende dekking en minimum serviceniveau. Daarbij moeten de bedrijven gebruik maken van de eigen frequenties. Lees verder

Veronica
Scheveningen heeft zich in de strijd geworpen om het originele zendschip van Radio Veronica een ligplaats te bieden. Het schip ligt al geruime tijd werkeloos in de haven van Antwerpen. Naast Scheveningen is ook Rotterdam in beeld. Maar een mede-eigenaar van het schip heeft het bod uit de Maasstad al als te laag naast zich neergelegd. “Het liefst wil ik De Norderney, zoals het schip officieel heet, zelf exploiteren in Zwolle,” stelt mede-eigenaar Wouter van der Meer van Entertainment International bv. “Dat ligt in die gemeente echter nogal moeilijk. Daarom sta ik open voor elk bod.” Lees verder

Margriet
Hanny van den Horst is donderdagochtend op 83-jarige leeftijd in Amstelveen overleden. Ze stierf na een kortstondig ziekbed. Dat heeft haar familie donderdag bekendgemaakt. Van den Horst werkte jarenlang bij tijdschrift Margriet, waar ze van 1972 tot 1980 hoofdredactrice was. Daarvoor trok ze als ‘reizende huisvrouw’ de wereld rond voor een rubriek in de Margriet. Ter plekke schreef ze over het alledaagse leven van het gezin in onder meer Japan, Afrika en Indonesië. Lees verder

Moslim
De Nederlandse Moslim Omroep (NMO) doet aangifte tegen Geert Wilders, wegens schending van het auteursrecht. Dat heeft bestuursvoorzitter Abderrahman Farsi van de NMO woensdag laten weten. ,,Wilders heeft óf ons materiaal óf onze naam misbruikt, maar dit is misbruik van auteursrecht.” Uit de aftiteling van de Koranfilm Fitna, die sinds donderdagavond op het internet te zien is, blijkt dat Wilders beelden van het NMO-programma InFocus heeft gebruikt. Volgens Farsi lijkt het ,,nu net of de NMO materiaal aan Wilders beschikbaar heeft gesteld”. De politicus had niet om toestemming gevraagd. De NMO eiste dat Wilders binnen 24 uur zou toezeggen de beelden van InFocus uit de film te verwijderen. Lees verder

Columnist
Schrijver A.F.Th. van der Heijden wordt columnist bij dagblad Het Parool. De Amsterdamse krant verschijnt met ingang van donderdag tevens in een nieuwe vorm. Het Parool moet ‘nog Amsterdamser worden’ en meer praktische informatie bieden, verklaarde de krant woensdag. Verder komt er meer aandacht voor onder meer kunst en wetenschap en verschijnt er op donderdag een nieuw katern, PS Kind, met nieuws en informatie over opvoeding en onderwijs. Lees verder

Wegener-concern
De Limburgse kranten blijven zelfstandig en worden geen onderdeel van het grotere Wegener-concern, dat ook eigendom is van de Engelse investeerder Mecom. Het betekent dat de kranten voor honderd procent in Limburg gemaakt blijven worden. Lees verder

Bunskoek
Daphne Bunskoek voert verkennende gesprekken met de VPRO voor een nieuw televisieprogramma. Dat heeft een woordvoerster van de VPRO donderdag bekendgemaakt. Volgens de woordvoerster worden meerdere ideeeën uitgewerkt met de huidige presentatrice van de programma’s RTL Boulevard en RTL Travel Adrenaline. “Er ligt zeker geen programmavoorstel waar Daphne Bunskoek in past. Het betreft een eventueel nieuw te ontwikkelen programma. Als het al tot een programmavoorstel leidt, moet het nog langs de zendercoördinator en is het niet eerder dan in het najaar op televisie te zien.” Lees verder

Vrouwen
De tv-serie Gooische Vrouwen is maandagavond ten doop gehouden op de Franse zender TF1 en trok een gemiddelde van 2,3 miljoen nieuwsgierigen. Dat bleek woensdag uit de kijkcijfers. De score zorgde bij aanvang van aflevering 1 voor een marktaandeel van 26,6 procent. De Franse kijkers kregen in een keer drie afleveringen voorgeschoteld, die vanaf 22.30 uur achter elkaar werden uitgezonden. “Die eer heeft een Nederlandse serie nog niet eerder gekregen in Frankrijk”, aldus een woordvoerster van tv-producent Endemol woensdag. Lees verder

Redacteuren
De redactie van de ‘Berliner Zeitung’ werd deze week overvallen door het nieuws dat twee redacteuren werkten voor de Oost-Duitse geheime dienst Stasi. Het is al weer bijna twintig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel, maar voltooid verleden tijd is de geschiedenis van de DDR nog altijd niet. De redactie en lezers van de Berliner Zeitung zijn de afgelopen dagen opgeschrikt door het nieuws dat twee belangrijke redacteuren van de krant medewerkers zijn geweest van het Ministerium für Staatssicherheit (Stasi), de beruchte Oost-Duitse geheime dienst. Lees verder

Allochtoon
De meeste allochtonen lezen Nederlandse kranten, kijken naar Nederlandse tv en internetten. Allochtone jongeren laten de zenders in de taal van hun ouders massaal links liggen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar het dagelijks leven van allochtone stedelingen. Het onderzoek haalt enkele gevestigde opinies onderuit, zoals de aanname dat allochtonen geen kranten lezen. Ze lezen juist massaal kranten, en nog Nederlandse ook. Eén op de drie Marokkanen neemt zelfs alleen Nederlandse dagbladen ter hand; althans, minstens een keer per week. Lees verder