Search
Close this search box.

Motie tegen ‘on-islamitisch’ aanbod Afghaanse tv

Het lagerhuis van het Afghaanse parlement heeft maandag een motie aangenomen waarin een verbod wordt voorgesteld op televisieprogramma’s waarin wordt gedanst of andere dingen te zien zijn die volgens de indieners niet stroken met de islam. De motie heeft voorlopig geen bindende kracht. Aanleiding tot de motie is een recente uitzending van Tolo TV van de uitreiking van Afghaanse filmprijzen, waar mannen en vrouwen met elkaar dansten.

Na de val van de Taliban in 2001 brak een bloeiperiode aan voor de Afghaanse media. Vooral Tolo TV, dat merendeels muziekvideo’s en Indiase soaps uitzendt, is zeer populair geworden. Maar behoudende elementen in de regering en de regio’s vinden de meeste programma’s te los en te kritisch en oefenen grote druk uit op degenen die ze uitzenden.

Vorig jaar werd Zakia Zaki, eigenaresse van een radiostation, voor de ogen van haar 8-jarige zoon doodgeschoten. Ze had blijkbaar kritiek geoefend op krijgsheren die aanmerkingen hadden gemaakt op haar programmering. In 2005 werd Shaima Rezayee, de populaire presentatrice van een muziekprogramma in MTV-stijl, doodgeschoten nadat geestelijken het programma ‘on-islamitisch’ hadden genoemd.

De eigenaar van Tolo TV, Saad Mohseni, zei dat de beelden van het dansen die vrijdag werden uitgezonden, met geen mogelijkheid onfatsoenlijk genoemd kunnen worden. Het is bij Tolo TV gewoonte om beelden die kunnen worden opgevat als ‘on-islamitisch’, zoals blote halzen en schouders van actrices en beelden van hindoegoden in Indiase programma’s, onscherp te maken.

“Het is de her-talibanisering van de Afghaanse maatschappij. Ze verzinnen elke week wat nieuws”, zei Mohseni. Hij riep de regering en de internationale gemeenschap op de godsdienstfanaten een halt toe te roepen. Ze moeten niet toestaan, zei hij, ‘dat een piepkleine minderheid in de Afghaanse samenleving de wet voorschrijft’. [Novum/Radio.NL]