Headlines uit de krant: dinsdag 1 april 2008

Radiozender Veronica roept nog altijd graag herinneringen op aan zijn verleden als piratenzender op zee. Met een expositie in museum RockArt en een speciale jubileum-cd/dvd kan de nostalgische liefhebber zijn hart ophalen. Ten overstaan van oud-Veronicamedewerkers opende Ad Bouman, zelf diskjockey en geluidstechnicus van het eerste uur, zondag een tentoonstelling over de piratenperiode in museum RockArt in Hoek van Holland.

Radiocoryfee Erik de Zwart, eveneens oud-dj bij de zender, kreeg daarbij het eerste exemplaar overhandigd van een jubileum-cd/dvd met de beste nummers uit de begintijd. Lees verder 

Geld
Reggestreek Radio, het radiostation in de gemeente Hellendoorn, moet zich over vier jaar geheel zelf kunnen bedruipen. Burgemeester en wethouders van Hellendoorn hebben namelijk besloten de gemeentelijke subsidie in deze periode af te bouwen. Vorig jaar was die subsidie nog 11.000 euro, maar met ingang van 2008 wordt die steeds met 25 procent verminderd. Het college stelt dat het lokale radiostation haar maatschappelijk nut en draagvlak mede moet kunnen aantonen door het verwerven van voldoende reclame-inkomsten. Daar is echter nog geen sprake van. Lees verder

Downloaden
De muziekindustrie zoekt naar nieuwe wegen om de gestaag dalende inkomsten door de illegale verspreiding van muziek via het internet te compenseren. Muziekgigant Warner Music zint nu op een toeslag die consumenten bovenop hun internetabonnement moeten gaan betalen. Dat heeft de gelauwerde Amerikaanse manager Jim Griffin gezegd in een interview met het internetmagazine Portfolio.com. Griffin is door Warner aangetrokken om het plan uit te werken. Hij denkt aan een verhoging van de kosten van een internetaansluiting van vijf dollar (ongeveer 3,15 euro). In ruil daarvoor zouden consumenten onbeperkt muziek mogen downloaden van een muziekdatabase. Het geld dat wereldwijd met de toeslagen wordt opgehaald zou verdeeld moeten worden onder artiesten en platenmaatschappijen. Lees verder

High Definition
De publieke omroep gaat vanaf voorjaar 2009 zoveel mogelijk High Definition (HD) televisie aanbieden via de kabelmaatschappijen. Daarvoor heeft de publieke omroep 2 miljoen euro toegezegd gekregen van Zesko Holding, eigenaar van kabelmaatschappijen Casema, @Home en Multikabel. Dat zegt Cees de Bruin, hoofd Technologie en Distributie bij de publieke omroep. Met High Definition Television (HDtv) worden televisiebeelden uitgezonden met een hogere resolutie en gedetailleerdere kleuren. Om die te kunnen ontvangen en te bekijken is een speciaal beeldscherm nodig dat HD aankan en een kastje van de kabelexploitant die het signaal kan doorgeven. Tot nu toe werd alleen het WK voetbal in 2006 via de publieke omroep al uitgezonden in HD-formaat. Dat ging toen mis, omdat veel van de doorzendkastjes van de kabelmaatschappijen niet goed toegerust waren. Deze zomer kunnen eigenaars van een HD-televisie – volgens De Bruin zo’n 26 procent van de huishoudens – de Olympische Spelen en het EK voetbal ook al volgen in extra hoge kwaliteit beeld. Dat komt vooral omdat die uitzendingen worden aangeleverd door buitenlandse productiemaatschappijen die al werken met HD-tv. Hilversum heeft wel de infrastructuur om de beelden uit te zenden, zegt De Bruin, maar heeft te weinig geld om zelf programma’s in dat formaat te kunnen (laten) maken. Met het extra budget moet dat nu mogelijk worden. ,,Het is een drempel die we moesten nemen. Als er meer programma’s komen, worden de kosten van apparatuur lager en wordt de techniek toegankelijker”, aldus De Bruin. Lees verder

Verslaggevers
Alle verslaggevers van het Brabants Dagblad zijn ‘van harte’ welkom bij Willem II. Dat is een van de uitkomsten van een gesprek vrijdag tussen een delegatie van de Tilburgse voetbalclub en de hoofdredactie van het Brabants Dagblad. Het weigeren van verslaggever Wilber Hack, afgelopen zondag, was, aldus algemeen directeur Frank Molkenboer van Willem II niet vanwege kritische verslaggeving, maar omdat Hack niet over de vereiste accreditatie beschikte. Hack is namelijk al enige tijd niet meer de vaste volger van Willem II voor het Brabants Dagblad. Molkenboer: ,,De term stadionverbod is in deze kwestie een eigen leven gaan leiden. Dat is nooit aan de orde geweest.” Lees verder

Muziek
In de strijd tegen piraterij wil muziekmaatschappij Warner consumenten een maandelijkse bijdrage laten betalen voor onbeperkte toegang tot een enorme muziekdatabase. Warner Music Group heeft ‘digitale muziek-goeroe’ Jim Griffin aangesteld om dit controversiële plan ten uitvoer te laten brengen, zo meldt Portfolio.com in een interview met Griffin. In 1994 maakte Griffin bij platenmaatschappij Geffen het nummer Head First van de hardrockband Aerosmith als eerste commerciële muziekdownload online beschikbaar. Met het binnenhalen van deze kritische deskundige van de muziekindustrie hoopt Warner het gestaag dalen van de inkomsten te stoppen. “Tegenwoordig is het geheel vrijwillig om te betalen voor muziek. Daarmee is de muziekindustrie één grote fooienpot geworden”, aldus Griffin tegen Portfolio.com. Lees verder

Schnitzelparadijs
Bioscoophit Het Schnitzelparadijs krijgt een vervolg in de vorm van een televisieserie. Dat heeft BNN zondag bekendgemaakt. In eerste instantie gaat het om tien afleveringen. Een groot aantal acteurs uit de film, zoals Tygo Gernandt, Yahya Gier, Gürkan Küçüksentürk en Micha Hulshof, speelt ook weer mee in de televisieserie. Lees verder

Verbaan
Georgina Verbaan is zoenend met een nog onbekende man vastgelegd op film. De amateur paparazzo Jaap Arriens legde het stel ‘hevig bekkend’ in het Leidsche café De Burcht met de camera van zijn mobiele telefoon vast. Het entertainmentprogramma RTL Boulevard liet het filmpje maandag in de tv-uitzending zien. Lees verder

Bal
Louis van Gaal weigert de televisieomroepen NOS en RTL te woord te staan. “AZ is de laatste dagen vernederd door berichtgeving”, zei de trainer van de Alkmaarders zondag. Ik weiger nog met de NOS en RTL in zee te gaan. Ik geef geen interviews en neem ook niet meer plaats in praatprogramma’s. De boycot duurt net zolang totdat ik excuses heb ontvangen.” Van Gaal is woedend over de items die de televisiezenders vrijdag maakten. Die dag maakte de oud-bondscoach zijn vertrek bij AZ bekend aan de spelersgroep. Dat besluit werd later op aandringen van de selectie teruggedraaid. De spelers willen Van Gaal behouden en krijgen de komende tijd de gelegenheid om zich te bewijzen. Lees verder

Queen
Ingrid heeft zaterdag de finale van het SBS-programma Dancing Queen gewonnen. De 24-jarige danseres liet met haar ‘dansmoves’ rivale Nana (25) achter zich. Ingrid werd gekroond met de speciale Dancing Queen-kroon van de Argentijnse ontwerper Rodrigo Otazu. Lees verder

EO
De EO zendt voorlopig geen medische documentaires meer uit. Dat heeft een woordvoerder van de omroep maandag laten weten. Vorige week meldde dagblad Trouw dat twee medische tv-specials van de EO zijn betaald door geneesmiddelenfabrikanten. Het Commissariaat voor de Media heeft een onderzoek ingesteld. ,,Ook al is het nieuws waar Trouw mee kwam voor ons volstrekt nieuw, we hechten veel waarde aan onze onafhankelijkheid en zorgvuldigheid”, aldus de woordvoerder. De omroep vindt het belangrijk dat de commercie op geen enkele manier invloed heeft op de programmering. ,,Daarom heeft de EO besloten vooralsnog dit soort programma’s niet uit te zenden.” Lees verder

Veronica
Radiozender Veronica roept nog altijd graag herinneringen op aan zijn verleden als piratenzender op zee. Met een expositie in museum RockArt en een speciale jubileum-cd/dvd kan de nostalgische liefhebber zijn hart ophalen. Lees verder

BBC
Het kostuumdepot van de BBC is gekocht door Angels, ‘s lands grootste leverancier van kleding voor de film- en tv-industrie. Eerdere pogingen om de afdeling te verkopen strandden en in februari lag de handel zelfs even stil, aldus de BBC. Angels, een familiebedrijf, leverde outfits voor onder meer Blackadder, Star Wars, Gladiator en Elizabeth: The Golden Age. Het won zijn eerste Oscar voor Laurence Oliviers Hamlet in 1948. Daarna volgden er nog 29, zoals voor Titanic, Gandhi en The English Patient. Lees verder

Moslimomroep
De Nederlandse Moslim Omroep (NMO) heeft Geert Wilders 24 uur de tijd gegeven om een correctie aan te brengen in zijn Koranfilm Fitna. De PVV-leider heeft beelden van de omroep gebruikt zonder daarvoor toestemming te vragen. Dat heeft de NMO maandag laten weten. Uit de aftiteling van de film, die sinds donderdagavond op het internet te zien is, blijkt dat Wilders beelden van het programma InFocus, een programma met achtergronden bij de actualiteit, heeft gebruikt. De politicus heeft daarvoor nooit toestemming gevraagd. Overigens zou de omroep hem die niet gegeven hebben. Lees verder

Toekomst
Vraag consumenten hoe de tv van de toekomst er uitziet en je krijgt een helder antwoord: er is zeer beperkte vraag naar integratie tussen televisie en computer. De consument is met name bang voor technische problemen en virussen op de tv. De pc wordt daarnaast gezien als een individuele activiteit, terwijl tv kijken voor veel mensen nog altijd ook een sociale activiteit is. Het Belgische onderzoeksbureau InSites Consulting heeft de consument in een web 2.0 omgeving mee laten denken over de televisie van de toekomst. De gegenereerde ideeën werden verder besproken in een online community gedurende 6 weken. Lees verder