Column Herbert Visser: Digitale radio moet géén TV worden

Radio.NL Opinie vraagt om de mening van radiomakers! Naast onze reguliere columns vragen we nu een aantal mensen uit de media naar hun opinies. De komende tijd zal een aantal (gast)columns voorbij komen waarin spraakmakende mensen aan het woord komen. Onder meer Jantien van Tol (Kink FM) en Jan Hoogesteijn (veronica) zullen hun mening geven over de mediawereld. Vandaag is het woord aan Herbert Visser van 100%NL.

Op 13 mei vindt er een kamerdebat plaats over wat te doen met de frequenties die zijn voorbehouden aan ‘digitale radio’. En ergens komende week zal staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken een nota over dit onderwerp uitbrengen. Een mooie aanleiding om het onderwerp weer eens voor ’t voetlicht te brengen.

Vorig jaar kwam Heemskerk met een nota waaruit bleek dat hij de digitale-radiofrequenties wilde veilen, en dat de ‘gelukkige winnaars’ maar zelf moesten zien wat voor soort media (TV, radio, whatever) ze erop wilden gaan zetten. Vanuit het parlement en de radio-industrie kwam daarop kritiek, en de staatssecretaris is nu bezig met een nieuwe nota die ieder moment kan verschijnen.

Wat Nederland te vergeven heeft is –naast die van de publieke omroep- 1 landelijke zogenoemde ‘multiplex’ in Band III (die loopt van 174 tot 230 Mhz). Ook is er in band III een netwerk van regionale multiplexen die tezamen een landelijk netwerk vormen. Lees hier de complete (gast)column.