Headlines uit de krant: donderdag 28 augustus

Telecombedrijf T-Mobile biedt zijn klanten vanaf 1 september mobiele tv via umts-internetverbindingen. Veel mobieltjes zijn hier al geschikt voor. Het belbedrijf rekent vijftien euro per maand voor het bekijken van vijf zenders: Nederland 1 en 3, RTL 4, SBS 6 en MTV Music. De prijs is inclusief een surf- en bel-abonnement. Hiermee bieden nu alle grote mobiele aanbieders tv aan.

Concurrent KPN levert tien Digitennezenders op de zaktelefoon voor een tientje per maand, maar hier is een buitenissig toestel voor nodig. Het tv-aanbod voor het mobieltje is bij KPN evenwel twee keer zo duur als het Digitennepakket voor de gewone tv, dat ruim twintig zenders omvat. Lees verder

Cameraman
De regering laat een onderzoek instellen naar de dood van de Nederlandse cameraman Stan Storimans in Georgië. Dat heeft minister Verhagen van Buitenlandse Zaken maandag bekendgemaakt. Storimans kwam op 12 augustus om het leven toen hij in de stad Gori verslag deed voor RTL Nieuws over het gewapende conflict tussen Georgië en Rusland. Lees verder

Donna
De VRT gaat Radio Donna opdoeken. Dat meldt de VRT-nieuwsredactie vanochtend vroeg. De openbare omroep wil een hitzender creëren rond Peter Van de Veire, die onlangs nog bekend maakte dat hij even resoluut voor televisie kiest. Maandag wordt een voorstel ingediend bij de Raad van Bestuur van de VRT. Evy Gruyaert, Dave Peeters, Caren Meynen, Ann Reymen, Ann Van Elsen en de vele andere Donna-gezichten en -medewerkers worden vandaag op de hoogte gebracht van de plannen om Radio Donna op te doeken en te vervangen door een nieuwe hitzender. Maandag legt gedelegeerd bestuurder Dirk Wauters het radioproject voor aan de raad van bestuur. Lees verder

Eredivisie
Voormalig NOS-commentator Theo Reitsma zit wakker te worden met koffie in één van de nog kale kantoren. Beneden, in de tv-studio van het nieuwe voetbalkanaal Eredivise Live, worden de decors nog opgebouwd. Een witleren bank tussen helder, blauwgrijs-witte muren staat klaar voor de heren analytici, een studio verder wacht een simpele houten tafel tussen opgestapelde decorstukken op wat er komen gaat. Op deze plek starten morgen de uitzendingen van de gloednieuwe abonneezender, opgezet door Endemol, de achttien Eredivisieclubs en, als financier, The Royal Bank of Scotland. Lees verder

Voetbal
Na een afwezigheid van drie jaar zijn de samenvattingen van de duels in de eredivisie vanaf vrijdag weer bij de NOS te zien. Vanaf dan passeren minstens vijf jaar lang de gecomprimeerde voetbalbeelden weer de revue bij Studio Sport. Simpelweg de draad oppakken waar die drie jaar geleden is neergelegd doen de tv-makers niet. ,,Voor iedereen hier is het spannend en een soort van eerste keer”, aldus presentator Tom Egbers. Lees verder

Superleague Formula
Aankomend weekend is voor de nieuwe Superleague Formula hét grote moment aangebroken: dan gaat de nieuwe raceserie officieel van start met de races op Donington Park. In Nederland zullen de prestaties van het PSV-team en natuurlijk Robert Doornbos (die uitkomt voor AC Milan) te volgen zijn op RTL. Lees verder

RTL-cijfers
De omzet van mediabedrijf RTL in Nederland steeg afgelopen jaar met 12,2 procent tot 212 miljoen euro. Hoeveel het mediaconcern omzet met internetactiviteiten wordt echter op geen enkele manier duidelijk. Vanochtend publiceerde RTL Group in Duitsland zijn financiële cijfers over het eerste halfjaar van 2008. Daaruit spreekt op groepsniveau een omzetdaling van 0,9 procent tot 2,9 miljard euro. De nettowinst groeide met 16,6 procent tot 338 miljoen euro. De Nederlandse tv-zenders en Radio 538 dragen voor 7,3 procent aan de omzet bij. De televisieomzet daalde met 4,2 procent naar 181 miljoen. Radio boekte 31 miljoen euro omzet. De winst voor rente, belasting en afwaarderingen daalde ten opzichte van vorig jaar met 6 miljoen tot 21 miljoen euro. Hoewel RTL Group zich als digitaal minnend bedrijf tracht te profileren, met verwijzingen naar overnames en (karige) online kijkcijfers, blijkt uit niets wat de online activiteiten opleveren. Lees verder

Endemol
Endemol heeft Tom Toumazis, een ex-topman van Disney, aangetrokken. Hij moet een nieuwe impuls geven aan de distributiearm van het mediabedrijf. Dat meldt Endemol op zijn website. Op dit moment leunt Endemol zwaar op de eigen formules. Dit zijn hoofdzakelijk programma’s zonder script, zoals spelletjesshows en realityprogramma’s. Dergelijke televisie-uitzendingen zijn goed voor 2200 van de in totaal 2400 formats die Endemol verkoopt. Slechts tweehonderd formules hebben wel een script. Voorbeelden hiervan zijn dramaseries, soaps en komedieseries. Endemol wil dit graag uitbouwen. Lees verder

Armoede
Martijn Krabbé, die gisteren met het nieuwe programma Uitstel van executie begon, heeft de toon gezet wat betreft ‘armoede-tv’. Naar het programma keken ruim een miljoen mensen. Alleen GTST, Hart van Nederland en het achtuurjournaal scoorden beter. Ook de familie Froger gaat meedoen aan de ‘armoedetrend’: zij gaan de bijstand in voor een nieuw tv-programma. Lees verder

Hond
Het is komende Kerstmis alweer zes jaar geleden dat Marc de Hond, o.a. presentator en ’zoon van’, werd geopereerd aan een tumor in zijn rug. Door een aantal medische missers belandde hij, destijds 25 jaar, in een rolstoel. Over zijn belevenissen schreef Marc een openhartig boek. „Hopelijk komt er nu een moment waarop ik verder ga met mijn leven.” Lees verder

Osbournes
MTV’s succesvolle realityshow The Osbournes heeft Ozzy Osbourne en zijn familie niet alleen veel geld en publiciteit gebracht… Volgens zoon Jack heeft de serie ook Ozzy’s rock ’n roll-reputatie om zeep geholpen. “Ik denk dat The Osbournes tot op zekere hoogte de publieke opinie over mijn vader heeft verziekt. Ze zien hem als een seniele grappige gek. En ja, zo kan hij wel zijn, maar dat is niet alles wat hij is. Mijn vader is geen idioot, sterker nog, hij is een genie.” Lees verder

Vrouw
Actrice Lies Visschedijk wordt de nieuwe vierde Gooische Vrouw. De actrice -met name bekend van toneelgroepen als Theatergroep Huis aan de Amstel, het Nederland 2-programma De vloer op en de film Alles is Liefde- zal de plek van Willemijn (Annet Malherbe) innemen. Maar ze zal pas later in de serie haar opwachting maken. In de eerste aantal afleveringen zal Alex Klaasen de grote leegte die Annet heeft achtergelaten opvullen. Lees verder

Woensdrecht
Inwoners van de gemeente Woensdrecht kunnen officieel per 1 september luisteren naar de Bergse Radio en Televisie Omroep BRTO en kijken naar de kabelkrant. Op zondag 7 september vanaf 12.00 uur is voor het eerst ook televisie te ontvangen, met daarbij een Woensdrechts item. Burgemeester Marcel Fränzel maakte de eerste uitzenddatum van de lokale omroep in de gemeente gisteren bekend. “De gemeenteraad besloot in juni al 20.000 euro voor de lokale omroep vrij te maken voor een technisch aanpassing. De BRTO had beloofd dan in de tweede helft van dit jaar de uitzendingen zichtbaar te maken in Woensdrecht. Wie zoekt, zal merken dat het signaal voor de radio al te ontvangen is.” Formeel moet de gemeenteraad in november nog instemmen. Lees verder

SBS
Onder ProSiebenSat1 transformeert SBS snel van tv- tot videobedrijf. Na Programmagemist.nl kwam er een gaming-portaal en zijn er plannen voor ‘digitekst en Myvideo op tv. Crossmedia groeit heel snel, ondersteund door krachtige CRM met 1,5 miljoen kijkersprofielen. “Als tv de motor is, dan is video is de brandstof”, zei Jeroen Verbeek, Directeur Interactieve Media, SBS Broadcasting treffend tijdens het Immovator Zomercafé op het Mediapark in Hilversum dinsdagmiddag. Hij gaf ermee aan dat SBS een videobedrijf in wording is, met brandstof voor steeds meer motoren. Lees verder