20 Jaar Sky Radio (deel 2): Sky groeit door

Sky Radio bestaat dit jaar precies 20 jaar. Gestart als kabelstation in 1988 groeide de non-stop zender langzaam uit tot de populairste zender van Nederland. In de afgelopen 20 jaar heeft Sky Radio een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse radio. Radio.NL blikt daarom terug op 20 jaar Sky Radio. Vandaag deel 2: Sky groeit door.

In Beroep
Bij de frequentieverdeling in 1994 raakte Sky Radio zijn frequentie kwijt. Een bittere pil. Maar Sky Radio legde zich echter niet neer bij de verdeling van de frequenties, waarbij alle concurrenten van de publieke omroep geëlimineerd waren. Samen met broertje Radio 538 stapte het dan ook naar het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Op 15 maart 1995 stelde dit college Sky Radio en Radio 538 in het gelijk: de overheid had fouten gemaakt bij de FM-verdeling. Deze uitspraak zorgde ervoor dat beide stations alsnog een etherfrequentie kregen toegewezen. Op 15 september 1995 om klokslag 19 uur startte Sky Radio zijn uitzendingen via de 100.7 FM, die voorheen werd gebruikt door Radio Utrecht.

Door het grote etherbereik van de 100.7 FM groeide het marktaandeel van Sky Radio verder door. Daarnaast werd Ad Roland ingehuurd om het station verder te ‘fine tunen’. Een belangrijk onderdeel hiervan vormde het muziekonderzoek. Wekelijks werd aan vele (potentiële) luisteraars van Sky Radio gevraagd wat ze van bepaalde platen vonden. Was de uitslag positief, dan verscheen de plaat op de playlist van het station. Platen met een negatieve uitslag verdwenen van de zender of werden überhaupt niet gedraaid. Een andere verandering die in 1995 werd doorgevoerd was dat Candlelight voortaan vijf avonden in de week werd uitgezonden. Daarnaast introduceerde Sky Radio als één van de eerste zenders in Nederland dynamische RDS. In plaats van alleen simpelweg het stationsnaam toonde Sky Radio namelijk via de display van de radio ook andere info, zoals het weer en welke artiest op dat moment te horen is.

De nummer 1 van Nederland
De opmars van Sky Radio bleek niet te stuiten en dat zorgde ervoor dat het station in december 1996 radiogeschiedenis schreef. Voor het eerst in de geschiedenis wist Sky Radio de publieke popzender Radio 3FM van de troon te stoten. Sky Radio scoorde een marktaandeel van 14,5%, terwijl Radio 3FM genoegen moest nemen met 13,8%. Vanaf de zomer van 1997 nam Sky Radio zelfs voor een lange tijd de koppositie in.

Ondertussen probeerde Sky Radio zijn succes uit te breiden naar het buitenland. Door de overname van het Zweedse Classic FM verscheen Sky Radio met een Zweedse editie in de ether van Stockholm.

In de zomer van 1997 werden ook de frequenties in Nederland opnieuw verdeeld. Sky Radio kon hierdoor zijn etherbereik flink uitbreiden, want naast de 100.7 kreeg de zender ook de 100.4 FM in Noord-Nederland. Op 1 januari 1998 werd de extra frequentie in gebruik genomen. Inmiddels had Sky Radio ook Classic FM in Nederland overgenomen, dat voortaan, geheel in Sky Radio stijl, non-stop verder ging. Classic FM kreeg de beschikking over de 90.7 FM.

Een jaar later, in de zomer van 1998, konden ook de Nederlanders aan de Costa Brava genieten van Sky Radio, want een lokaal station prikte het signaal van de non-stop zender door. Maar er gebeurde meer met Sky Radio in het buitenland, want in november 1999 moest ook Denemarken er aan geloven. Via de kabel ging de Deense versie van start. Minder goed nieuws kwam er uit Zweden, waar Sky Radio zijn uitzendingen via de ether in Stockholm staakte. In Duitsland deed Sky Radio verwoede pogingen om etherfrequenties te bemachtigen, maar deze liepen op niets uit.

Frequentieperikelen
Begin 2001 maakte de overheid eindelijk bekend hoe het de etherfrequenties wilde gaan verdelen onder de verschillende radiostations. Er zou namelijk een veiling komen. Dit tot groot ongenoegen van vele radiostations, waaronder ook Sky Radio. En dus kwam de actie ‘Stop de veiling!’, waarin Sky Radio, Radio 538 en anderen luisteraars opriepen om de overheid plat te bellen, omdat de stations recht hadden op “hun” frequenties. De actie leek z’n vruchten af te werpen, want de overheid ging wederom op zoek naar een manier om de frequenties te verdelen. In Duitsland leken ze hier minder moeite mee te hebben, want Sky Radio verkreeg hier alsnog een aantal etherfrequenties. Eind 2001 ging Sky Radio Hessen dan ook van start.

De perikelen rondom de frequentieverdeling in Nederland bleven voortduren. Eind 2002 kwam de overheid dan ook met een nieuw voorstel: een vergelijkende toets waarbij de stations ook een financieel bod moesten doen. Kortom: een verkapte veiling.

In 2003 besloot Sky Radio om geheel non-stop te gaan. Hierdoor kwam er een einde aan Candlelight. Na ruim 10 jaar trouwe dienst mocht Jan van Veen op 30 januari de laatste gedichten voorlezen op de zender. Later dat jaar werden de etherfrequenties in Nederland eindelijk opnieuw verdeeld. Hoe dat verliep voor Sky Radio volgt binnenkort in het derde deel over 20 jaar Sky Radio.

Podcast
Dit artikel is ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De podcast met veel fragmenten en jingles is ook hier (handmatig) te downloaden. [RS/Radio.NL]