Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL maandoverzicht van september 2008

Radio.NL plaatst in het begin van elke maand een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is in de mediawereld. In de laatste dagen van december zullen alle overzichten als jaaroverzicht herhaald worden. Vandaag de maand september 2008.

Giel, oh Giel toch
De verkorting van de Arbeidsvitaminen en de verlenging van Giel op 3FM lijken niet zo soepel te gaan als verwacht. In het begin van de maand kreeg Giel een storm van kritiek op de 3FM site voor zijn kiezen toen het leek of hij zijn scrotum zou laten scheren door Yolanthe Cabau van Kasbergen. Later in de maand leek het wat beter te gaan met Giel toen bekend werd dat hij wat seminars ging geven aan de Fontys hogeschool.

Verder schraapte Giel weer eens langs een auto op de snelweg. In een belletje aan Radio.NL liet Giel weten dat hij zijn bedroevende rijvaardigheid geen nieuws vond, maar dat vinden wij toch weer wat vreemd voor een DJ die overal in de media opduikt en er geen problemen mee heeft om zijn hele privé-leven op de zender te gooien.

Tot slot had Giel nog wat ruzie op de zender met Frits Spits over diens irritatie over zijn optreden in De Wereld Draait Door.

Prijzen prijzen
De Marconi-awards zijn weer uitgereikt. Bart Arens was het grootste talent, Qmusic de beste zender, en ‘On the Move’ van BNR was het beste programma. De NOS was het beste mediabedrijf, en Rob Trip de beste radiomaker. De oeuvreprijs ging terecht naar Frits Spits.

Later in de maand worden de nominaties bekend voor de Televisierprijzen. Gek genoeg ontbreekt Emmy-winnaar Peter R. De Vries.

Sky en TMF Radio
Sky Radio denkt na over hun minst beluisterde zender: TMF Radio, dat ongeveer 30.000 luisteraars heeft, even weinig als Radio 6 en Kink FM. Om de kabeldekking bij opheffing te kunnen opvullen start de zender een internetkanaal met alleen nummer 1 hits.

Sky is trouwens jarig en wordt 20. Radio.NL viert dat met een vierdelige (podcast)serie. De leegloop bij het management van Sky gaat overigens vrolijk door want medeoprichter Ton Lathouwers houdt het ook voor gezien daar.

De transfertombola
– Ron Bisschop gaat van Veronica naar Radio Flevoland, terwijl Bart van Leeuwen bijgetekend heeft bij Veronica.
– Vera Keur vertrekt bij de VARA, terwijl ze wel nog even bekvecht met minister Plasterk over de maximumsalarissen van omroepbobo’s.
– Jeroen van Inkel tekent bij op Qmusic, dat deze maand een Rock 100 uitzond.
– Domien Verschuuren volgt Martijn Muijs op tussen 4 en 6 en als vervanger van Michiel Veenstra op 3FM.
– 538-jock Jeroen Nieuwenhuize gaat een autoprogramma presenteren op RTL-7
– Het zou zomaar transfernieuws kunnen zijn, maar het is het net niet. 3FM-jock en naaktloper Sander Lantinga staat in heel België op diverse billboards in reclames van de telefooninlichtingendienst 1212.

Buitenlands nieuws
Verenigd Koninkrijk
– In het Verenigd Koninkrijk is Virgin Radio verdwenen uit de ether. Het station werd eerder dit jaar verkocht, maar zonder de naam. De nieuwe eigenaar heeft het station nu omgedoopt tot Absolute Radio.
– Er dreigen overigens meer radiostations te verdwijnen in het Verenigd Koninkrijk, want Global Radio is van plan een groot aantal lokale stations om te bouwen en toe te voegen aan het popnetwerk Heart.

België
– In Vlaanderen is het besluit gevallen dat de hitzender Donna van de VRT moet plaats maken voor een nieuwe hitzender. Een aantal Donna presentatoren, waaronder Evy Gruyaert, zal meeverhuizen naar het nieuwe station.
– Ook bij concurrent Q-music vinden veranderingen plaats. Hier is acteur en presentator Kurt Rogiers voortaan samen met Sven Ornelis in de ochtend te horen.

Amerika
– In de Verenigde Staten vierde radiolegende Paul Harvey zijn 90e verjaardag. Al bijna 60 jaar lang is hij met zijn ‘News & Comment’ via ruim 1200 radiostations over de gehele wereld te beluisteren.
– In Amerika horen deejay’s meestal pas na hun laatste uitzending dat ze ontslagen worden, en dat is omdat deejay’s het vaak hun emoties de vrije loop laten. Zo-ook Gregg Stepp, die er tijdens zijn uitzending op Rock 105 WFYV in Jacksonville, FL erachter kwam dat hij vervangen zou worden door de Greaseman. Live in de uitzending schold hij zijn bazen uit, verwenste hij zijn station naar de hel, en tot slot gaf hij zijn ’15 seconds notice’ waarna hij de studio verliet, zonder een plaat te starten. Check de podcast voor het fragment.

Kort Nieuws
– Radio 538 betaalde weer een stapel rekeningen.
– ‘Hiphop in je Smoel’ op Kink FM werd 12 en vierde dat met een twaalf uur durende uitzending.
– Op Veronica werd de Top 590 van eerder dit jaar herhaald.
– Het nadeel van je programma naar de plek van uitzending noemen is dat, als je verhuisd, ook je programmanaam veranderd. En zo werd ‘Desmet Live’ ‘OBA Live’ op Radio 5. Meer veranderingen op Radio 5 want de ochtendshow met Martine van Os en Henk Mouwe begint voortaan al om 6 uur ’s ochtends, terwijl Rocky Tuhuteru voortaan tussen 18 en 19 ‘Familie Nederland’ gaat presenteren. Tot slot zond Radio 5 de week van de jaren 50 uit.
– Llink en BNN zijn steeds harder op zoek nieuwe leden en voeren hun campagnes op. BNN probeert onder andere rommel van Eddy Zoey te slijten voor lidmaatschappen.
– Het einde lijkt in zicht voor de Concertzender die weggedrukt lijkt te worden door Radio 6. Dit alles door de bezuinigingen op de vrijwel onbeluisterde themakanalen van de publieke omroep.
– City FM rommelt met zijn format. In noordoost Nederland wordt het ‘the best rock in town’. De programma’s komen nu uit Sneek en worden verzorgd door NDC Media dat de mediawet lijkt te omzeilen. Je mag maar één regionaal station bezitten, maar er zijn nu verschillende plekken van Gelderland tot Groningen waar NDC voor drie of vier stations de radioprogramma’s produceert.
– Het Radio 1 programma Kunststof krijgt een tv-zusje.
– Op Slam FM kon je bieden op een date met een van de deejay’s.
– RabRadio had zijn 1000ste uitzending.

Luistercijfers
Wat kleine veranderingen onderaan de lijst. SLAM blijft gelijk, en 100%NL blijft maar stijgen. Bovenaan klimt Sky Radio een plekje naar een gedeelde tweede plaats met Radio 2. Radio 538 blijft aan kop.

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden.

Tot volgende maand. [VRR/RS]