Headlines uit de krant: maandag 24 november 2008

Hoofd servicedesk faciliteiten Jan van Dalen van Omroep Gelderland is door de vorig jaar gekroonde Koning Safrotwe Kakradrai IV gevraagd een educatieve radiozender in Ghana op te zetten. Met de koning en zijn gevolg heeft Van Dalen begin november verschillende projecten in Ghana bezocht. De koning (34 jaar) is een geboren Ghanees die aan de TU in Delft gestudeerd heeft. Zelf werkt hij als adviseur bij Logica, een internationaal bedrijf in consultancy. In Nederland heeft hij met een aantal mensen een stichting opgezet om de mensen in zijn vaderland te steunen.

Van Dalen: ‘Ik heb het land verkend en de mogelijkheden voor het opbouwen van een radiozender zet ik nu op papier. Wat het gaat worden weet ik nog niet precies: een lokale 200 Watt zender waar snel een vergunning voor te krijgen is, of een commerciële zender met een groter bereik, maar dat duurt in Ghana zo’n vier jaar voordat die er is.’ Lees verder

Decibel
Dankzij de aankoop van City FM door Boomerang Unlimited en Radio Decibel, is Radio Decibel vanaf 2009 in de hele Randstad te horen. City FM zal dan overal Radio Decibel heten. Het classic rock-format van City FM blijft bestaan op internet. Van de 15 mensen die werken bij City FM, gaan er negen over naar het nieuwe Radio Decibel. Lees verder

AT5
De gemeente schiet lokale zender AT5 te hulp. Door eerder te betalen voor programma’s die in opdracht van de gemeente worden gemaakt, moet de acute financiële nood bij de zender worden verholpen. Wethouder Carolien Gehrels (Cultuur) wil op die manier garanderen dat AT5 kan overleven. Door eerder te betalen voor programma’s als Amsterdam inc en Aanbouw kan de zender de laatste twee maanden van het jaar overbruggen. Anders had de gemeente pas ergens volgend jaar de rekening voldaan. Lees verder

GPD
Persbureau GPD bezuinigt in 2009 op de redacties kunst, foto en consument. Daarmee zijn zeven arbeidsplaatsen gemoeid. Dat heeft directeur/hoofdredacteur Marcel van Lingen deze week aan de redactie bekend gemaakt. De maatregelen vormen de invulling van de eerder aangekondigde bezuinigingen in 2009. Ten opzichte van 2008 gaat de begroting van de GPD volgend jaar met een kwart omlaag. De 18 aangesloten kranten is gevraagd van welke GPD-diensten ze weinig tot geen gebruik maken. Op basis van die inventarisatie is besloten de kunstberichtgeving te verminderen. Dat kost vier arbeidsplaatsen. Verder stopt de redactie consument met het redigeren van ingekochte artikelen. Die gaan voortaan rechtstreeks naar de aangesloten kranten. Dat levert een besparing van twee mensen op. De fotoredactie gaat ook minder foto’s aanleveren, wat een arbeidsplaats bespaart. Lees verder

NRC
Journalist Joep Dohmen van het NRC Handelsblad heeft een prijs gewonnen van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Hij kreeg een zogenoemde LOEP voor zijn artikelen over de chaos bij de belastingdienst. De LOEP is een prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen. Ook Marije Meerman, William de Bruijn en Barbara Coolen van het VPRO-programma Tegenlicht ontvingen de onderscheiding voor hun productie over de wijze waarop de Irak-oorlog aan het publiek werd verkocht. Lees verder

Max
Omroep MAX en Loretta Schrijver gaan uit elkaar. Jan Slagter, voorzitter van de seniorenomroep, werd afgelopen week verrast door het nieuws dat Schrijver een animatiefilm had ingesproken, terwijl ze met een burn-out thuis zat. “Ik heb begrepen dat zij zegt dat het inspreekwerk een therapeutisch effect heeft, dat kan ik niet beoordelen”, zegt Slagter. “Maar we gaan nu wel kijken hoe we uit elkaar gaan, dat is de inzet van ons allebei. Ook Loretta heeft aangegeven dat de situatie niet langer werkbaar is.” Schrijver presenteerde voor MAX het middagmagazine MAX & Loretta, maar kwam in augustus thuis te zitten met een burn-out. Slagter: “In de weken daarvoor hebben we talloze gesprekken met elkaar gevoerd en veel koffie en taartjes samen genuttigd; het programma mocht van mij ietwat actueler. Misschien was de druk van de verandering te groot voor haar?” Lees verder

Telegraaf
De Telegraaf Media Groep (TMG) houdt vast aan zijn reorganisatieplan waarbij bijna vijfhonderd banen verdwijnen. De directie presenteerde vrijdag het plan aan het personeel. Bij de redacties verdwijnen 152 banen, zo blijkt uit een presentatie die in het bezit is van het ANP. Uit het plan blijkt dat het merendeel van de banen, 425 in totaal, eind 2009 moet zijn geschrapt. Dit jaar verdwijnen met lopende reorganisatieplannen al circa honderd banen. De directie zegt dat de ingreep nodig is door de malaise in de mediasector en wijst ook naar reorganisaties bij andere mediabedrijven. Lees verder

Suus
Sinds vrijdagavond ontvangen abonnees van kabelexploitant Ziggo die in Amersfoort en omgeving analoog tv kijken, niet langer cultuurzender Arte, maar het commerciële Shopzo Suus. Shopzo Suus afficheert zich als ‘jouw winkel op tv en internet’, met sieraden, persoonlijke verzorging, wonen en decoratie en hobby en creatief in het assortiment. Het contrast met cultuurzender Arte kan niet groter zijn. Ziggowoordvoerster Flemminks: ,,Shopzo Suus is een homeshoppingzender met een aanbod dat RTL op sommige uren ook al heeft. Het is niet aan mij een oordeel te geven over de wijziging. Wij zijn een doorgeefluik en gaan niet over de inhoud van programma’s. Klaarblijkelijk is er behoefte aan zo’n zender, anders zouden ze niet bestaan. Want het kost nogal wat, tv te maken en uit te laten zenden.’’ Lees verder

AD
De Persgroep is nog niet toe aan gesprekken over de overname van het AD. Dat zegt uitvoerend bestuurder Christian van Thillo van de Persgroep. ´Ik onderhandel niet met het AD. Eerst zullen PCM en Wegener eruit moeten komen over de 37 procent aandelen, die Wegener heeft in AD Media. En als dat simpel en doorzichtig is afgehandeld, dan pas komen wij eventueel in het vizier. Wij zijn niet op jacht. Wij hebben nog nooit, ook in het verleden niet, een bod uitgebracht voor een overname. Mensen zijn wel bij ons geweest. Zoals Het Parool indertijd op zoek was naar een andere uitgever.’ Van Thillo reageert op een bericht van NOS Nieuws dat de overname bijna rond is. AD-hoofdredacteur Jan Bonjer over de berichtgeving van de NOS: ‘Het is niet rond. Het beste dat je er van kunt zeggen is dat we nog in gesprek zijn, maar dat is geen nieuws.’ Bestuursvoorzitter Bert Groenewegen van PCM bevestigt dat er nog steeds met Wegener gesproken wordt over een overname. Lees verder

Radio
Museum ‘Het Regthuys stelt tot 3 januari 2009 een bijzondere collectie oude radio’s tentoon, die bij menig bezoeker gevoelens van nostalgie zullen wekken. Het museum heeft uit deze particuliere collectie een keuze moeten maken, want verzamelaar Peter Versluis (Ameide, 1934) bezit zo’n 500 radio’s en radio-onderdelen. Bijna alle exemplaren doen het nog! Versluis was als kind al in de ban van radio’s en techniek. Na de lagere school werd hij net als zijn vader mandenmaker van beroep, maar als twintiger volgde hij een (schriftelijke) cursus elektrotechnisch onderhoudsmonteur aan de radiotechnische school Maxwell. Maxwell was destijds bekend van radiobouwdozen, het is nog steeds een groothandel in elektronische apparaten, waaronder radio’s. Lees verder