City FM: hoe een Amsterdamse kabelzender de Randstad veroverde

De Randstad moet het sinds begin dit jaar zonder City FM doen. Gestart als dancezender op de Amsterdamse kabel groeide de zender uit tot commerciële omroep voor de hele Randstad. Tien jaar na het verkrijgen van de eerste etherfrequentie is het sprookje voorbij voor City FM. Radio.NL blikt daarom terug op de geschiedenis van City FM. Vandaag deel 1: hoe een Amsterdamse kabelzender de Randstad veroverde.

Van Start op de kabel
De basis voor City FM werd al in 1992 gelegd. Toen besloten de lokale omroep Salto en de gemeente Amsterdam om de samenwerking met de razend populaire jongerenzender Extra 108 op te zeggen, waardoor het station de etherfrequentie 107.9 FM moest afstaan. Een aantal medewerkers van Extra 108 besloot op de kabel door te gaan met station. Een aantal uur per dag werd onder de naam ‘Amsterdam Extra’ uitgezonden op één van de kabelfrequenties van Salto.

De naam Amsterdam Extra was geen blijvertje, want er waren plannen om de zender Radio Contact of Magic FM te noemen. Uiteindelijk werd er gekozen voor de naam City FM.

Met deejays als Koen van Tijn, Dennis Ruyer, Dave Minneboo, Sylvana, Pierre Papa, Sander de Heer en Niels Hoogland en een ‘hot, dance en R&B’ format werd City FM steeds populairder. Hierdoor kon de programmering uitgebouwd worden. Op 15 januari 1997 ging City FM commercieel verder en werd er voortaan 24 uur per dag uitgezonden. De frequentie 105.9 FM op de Amsterdamse kabel werd voor tienduizenden Amsterdammers dan ook een vertrouwd luisteradres.

Gevecht om etherfrequenties
Om meer luisteraars te bereiken wilde City FM ook in de ether uit gaan zenden. De teleurstelling was dan ook groot toen bij een tijdelijke herverdeling in 1997 alle etherfrequenties tussen de landelijke zenders werden verdeeld. Een aantal regionale stations, waaronder City FM, besloot naar de rechter te stappen. De rechter besloot echter niet om de herverdeling ongedaan te maken, maar gebood toenmalig minster Jorritsma van Verkeer en Waterstaat om haar beslissing beter te motiveren. Dit leverde uiteindelijk toch nog een cadeautje op voor de commerciële stations, want het Ministerie van Verkeer & Waterstaat besloot alsnog om een groot aantal restfrequenties te verdelen onder regionale commerciële stations. Dit zorgde ervoor dat City FM in september 1998 alsnog twee etherfrequenties kreeg toegewezen: 98.3 FM in de regio Amsterdam en 91.3 FM in de regio Haarlem.

Ondertussen ontstond er binnen het bestuur van City FM grote ruzie. Hierdoor werd de zender na enkele maanden verkocht aan Gerro Vonk en Nico Volker. Zij besloten om City FM toegankelijker te maken voor een groter publiek door meer pophits te gaan draaien. Maar er was ook minder goed nieuws, want door alle veranderingen werden een groot aantal vrijwilligers en deejays op straat gezet.

Amsterdams beste muziekmix
Begin december 1998 verscheen City FM in de ether, maar wel ‘under construction’. Luisteraars mochten namelijk zogenaamd zelf het format bepalen van City FM. Op vrijdag 15 januari 1999 om 12 uur ging het nieuwe City FM officieel van start. Voortaan draaide het station ‘Amsterdams beste muziekmix van de jaren ’80, ’90 en vandaag. Artiesten die op de zender gedraaid werden, waren TLC, Lenny Kravitz, Deep Blue Something, Savage Garden, REM, Michael Jackson, Eurythmics, U2 en Madonna. De eerste plaat op het nieuwe City FM was overigens ‘Turn it on again’ van Genesis.

Als jinglepakket had City FM gekozen voor ‘Heartbeat’, dat oorspronkelijk geproduceerd was voor de popzender Heart 106.2 in Londen. Maar City FM was niet het enige station waarop dit jinglepakket draaide, want het werd ook gebruikt door Stadsradio Rotterdam en Stadsradio Den Haag, die respectievelijk ‘Rotterdams beste muziekmix’ en ‘Den Haags beste muziekmix’ draaiden. En dat was niet geheel toevallig aangezien beide stations van dezelfde eigenaren waren als City FM. Het zorgde er ook voor dat de deejays van de Stadsradio’s, zoals Frank Dane en Erwin van der Bliek, ook op City FM te horen waren en omgekeerd.

Door het verkrijgen van etherfrequenties en de formatswijziging stegen de luistercijfers van City FM gestaag. Binnen een half jaar was het aantal luisteraars gestegen naar 110.000 per week. Ook was City FM enige tijd op verschillende metrostations te horen. Tevens schalde het station door de autoradio in een aflevering van ‘Blauw blauw’ op RTL 4 Maar er volgden ook enkele dieptepunten. Zo brandde in januari 2000 de studio aan de Nieuwe Hemweg af, waardoor het station enkele uren uit de lucht verdween. Daarnaast schakelde KPN enkele keren verkeerd, waardoor niet City FM maar Arrow Classic Rock op 98.3 FM te ontvangen was. Ironisch, want later zouden die stations concurrenten worden.

Randstad
Na Amsterdam en Haarlem besloten de eigenaren van City FM om de rest van de Randstad te gaan veroveren. Om dit doel te bereiken werd Sun FM in Zuid-Holland opgekocht. Deze zender, met ‘lekkere lite hits’, had frequenties in Rotterdam: 87.6 FM, en Den Haag/Zoetermeer: 99.4 FM. Later kwam hier een experimentenfrequentie in Utrecht bij: 99.3 FM. In maart 2001 werden de frequenties in Utrecht en Den Haag/Zoetermeer omgebouwd tot City FM, terwijl in Rotterdam Sun FM bleef uitzenden. De muziek was op al deze frequenties echter hetzelfde, alleen de jingles verschilden. Pas in december werd ook de frequentie in Rotterdam omgeschakeld naar City FM.

In tegenstelling tot Noord-Holland was City FM in Zuid-Holland en Utrecht geheel non-stop. Met de komst van de nieuwe programmering in januari 2002 kwam hier verandering in. Meer hierover in deel 2.

Podcast
Dit artikel is ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De podcast met leuke fragmenten, waaronder de officiële start van City FM in de ether, en jingles is ook hier (handmatig) te downloaden. [RS/Radio.NL]