Search
Close this search box.

Headlines uit de krant: vrijdag 23 januari

Krantenredacties zijn niet scheutig met het doen van bronvermelding als een bericht niet van eigen verslaggevers is. Daardoor is het voor lezers vaak niet duidelijk of een krantenbericht afkomstig is van een persbureau, een onderzoeksinstituut of uit eigen nieuwsgaring. Dat blijkt uit onderzoek van communicatiewetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen. De studie werd woensdag gepresenteerd.

De deskundigen concluderen dat ,,een aanzienlijk deel van de binnenlandberichtgeving in Nederlandse kranten geheel of gedeeltelijk afkomstig is uit informatie van persbureaus, andere media of pr-diensten van overheden, bedrijven en instellingen”. Van alle onderzochte binnenlandberichten in vier kranten (AD, NRC Handelsblad, de Volkskrant en De Gelderlander) bestaat een derde (32 procent) aanwijsbaar uit persbureaukopij of zijn de berichten te herleiden naar andere bronnen. Lees verder

Grap
Een e-mail die afkomstig lijkt van de perswoordvoerder van Feyenoord, heeft woensdag op menig redactie voor gefronste wenkbrauwen gezorgd. De club zou een nieuwe shirtsponsor hebben gevonden in Fisherman’s Friend. Het ging om een vervalsing, maar verschillende journalisten trapten in de grap. Lees verder

Jatten
Dagblad Trouw heeft het bedrijf Cozzmoss opdracht gegeven schendingen van zijn auteursrecht op internet op te sporen en aan te pakken. Dit maakte Trouw donderdag bekend. Webloggers die de auteursrechten van Trouw schenden, krijgen slechts een waarschuwing. Trouw richt zich met name op bedrijven, stichtingen en overheden die artikelen zonder toestemming overnemen. Volgens het dagblad kopiëren sommige websites stelselmatig artikelen om daar geld mee te verdienen. Lees verder

NRC
Hans Nijenhuis (46), adjunct-hoofdredacteur van NRC Handelsblad en de chef van NRC Next zal binnenkort toetreden tot de directie van De Bezige Bij. Hij zal uiteindelijk Robbert Ammerlaan opvolgen bij de uitgever. Lees verder

Oud nieuws
Rick van Velthuysen, momenteel te horen in het weekeinde op Radio Veronica, wordt de nieuwe ochtendjock van het starion. Hij komt op de plek van Colin Banks (Ook Goeiemorgen) die volgens Van Velthuysen iets anders gaat doen bij Radio Veronica. Vanaf 2 februari presenteert Van Veltuysen de nieuwe show MogguhRick, elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur. “Het wordt in elk geval een programma met veel muziek”, zegt Van Velthuysen. “Verder zullen we niet zo focussen op heel bekend Nederland, maar meer op de reguliere zaken die mensen bezig houden. Het wordt een opgewekt ochtendprogramma met humor. Uitdagend, maar zonder te shockeren.” Lees verder

Nova
Actualiteitenrubriek NOVA moet een aantal beweringen uit een reportage over de Nederlandse Moslimomroep (NMO) rectificeren. NOVA draait eveneens op voor de proceskosten, maakten NMO en NOVA donderdag bekend. NOVA heeft volgens de rechtbank onrechtmatig gehandeld door in oktober 2007 te berichten dat de NMO was overgenomen door radicale moslims en dat een aantal van hen in de gaten werd gehouden door de AIVD en banden had met radicale islamitische organisaties. De rechtbank meent dat NOVA deze beweringen niet aannemelijk heeft gemaakt. Advocaat Lucien Nix sprak namens de NMO van een overwinning. Lees verder

Sesam
De PVV van Geert Wilders heeft Kamervragen gesteld over Sesamstraat. Dit omdat Pino en zijn vriendjes voor de zoveelste keer moeten verhuizen. Het populaire kinderprogramma verandert voor de zesde keer in een paar jaar tijd noodgedwongen van tijdstip. Dit keer wordt Sesamstraat vanaf 2 februari van half zes naar vijf uur verplaatst omdat het plaats moet maken voor het nieuwe multiculturele programma Dichtbij Nederland. Lees verder