Het Radio.NL maandoverzicht van december 2008

Radio.NL plaatst in het begin van elke maand een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is in de mediawereld. In de laatste dagen van december publiceerde Radio.NL een jaaroverzicht van elke maand in 2008 om het jaar nog één keer voorbij te laten komen. Vandaag kijken we terug op de laatste maand: december 2008. Tevens wensen we alle bezoekers van Radio.NL via deze weg een gelukkig Nieuwjaar.

Drie vertrekken

Het is het einde van het jaar en dan stopt er van alles. Deze maand hebben we het redelijk onverwachte vertrek van één tv- en twee radioklassiekers: Noraly Beyer, Sjors Frölich en de Soulshow van Ferry Maat.

– Noraly Beyer stopt na 23 jaar met de presentatie van het NOS journaal. Ze werd jarenlang op de radio geïmiteerd door Jeroen Kijk in de Vegte.

– De Soulshow is een echt Nederlands Instituut. Het programma is al sinds 1972, met enige onderbrekingen, uitgezonden op zo’n beetje iedere radiozender van belang: Radio Noordzee Nationaal, Hilversum 3, Radio 10, Radio 538 en diens voorloper Hitradio, en tot slot nu op Radio Veronica.

Ferry Maat legt uit: “Wat in 1972 begon als een uurtje van vergeten zwarte muziek is ruim 36 jaar later uitgegroeid tot iets heel moois. Ik stop ermee omdat ik eerder dit jaar een TIA heb gekregen, dat is een serieuze waarschuwing. Ik heb behoorlijk geluk gehad. Ik had er slechter uit kunnen komen. Het samenstellen, monteren en uitzenden van de Soulshow kost heel veel tijd, en vooral ook energie. Ik ben bang dat er een moment komt waarop ik de Soulshow niet meer kan maken zoals ik dat eigenlijk zou willen en dat moment wil gewoon ik voor zijn. Het is beter te stoppen op je hoogtepunt dan om te zien dat het programma als een nachtkaars uit gaat.”

Hij legde ook uit waarom hij niet stopte met zijn andere, dagelijkse programma bij Veronica: “Ik ben nu eenmaal niet in het Edwin Evers tijdperk geboren, moet ik eerlijk zeggen. Er moet brood op de plank komen in Huize Maat. Dus dat is de reden ook. Daarnaast is het ook heel leuk om iedere dag de snelste show op je radio te maken. En dat geeft dan weer de kans om een lekkere Soulshow classic te draaien. Daar blijven we gewoon mee door gaan.”

Tot slot nog een wijze raad van Ferry: “En vergeet het niet. Er zijn belangrijkere dingen in het leven. De Soulshow was maar een radioprogramma.”

– Dan Sjors Frölich. Die begon in 1982 op 15-jarige leeftijd op de NCRV-zaterdag met het programma ‘Tussenuur’. Met zijn vriend Peter Pleijsier beleefde hij grote furore in het programma ‘The Magic Friends’, een van de eerste horizontale programma’s op Radio 3. Het programma was een ware symbiose met de dance-act 2 Unlimited. Ook presenteerde hij de ‘Interactieve Top 50’ op vrijdagmiddag. Later sloeg Sjors zijn vleugels uit naar Radio 1 en 2 waar hij onder meer ‘Langs de Lijn’ en ‘1 op de middag’ presenteerde en ‘Cappuccino’ en ‘Stand.NL’ ontwikkelde. In zijn vakantie deed hij ook nog een aantal jaar verslag vanaf de motor in ‘Radio Tour de France’.

Anderhalf jaar geleden kreeg Frölich stemproblemen en nu heeft hij eindelijk de knoop door gehakt. Sjors legt uit: “Ik heb een neurologisch ziekte. Dat noemen ze SD: spasmodische dysfonie. En je moet je voorstellen dat de zenuw die tegen de stembandspieren aan zit gewoon het verkeerde signaal door geeft. Heel af en toe – je kent dat misschien – heb je op je oog zo’n spiertje dat je niet stil kunt krijgen. En ik heb dat op mijn stembandspier. Je kunt daar eigenlijk niks aan doen.”

Frölich blijft wel achter de schermen betrokken bij Radio 2 en 5 en heeft met Peter Pleijsier ook nog een bedrijf. Zowel Frölich als Maat hebben te veel prijzen gekregen om hier zo even op te noemen.

Drie Glazen Huizen

3FM, StuBru en het Zweedse P3 zamelden weer geld voor vluchtelingen van het Rode Kruis. De acties mogen weer een succes genoemd worden want €277.778 uit Zweden, €3.305246 uit België en €5.637.937 uit Nederland is samen €9.220.961. Alsjeblieft. Het Zweedse ‘Musikhjälpen’ kwam uit Malmö, het Belgische ‘Music for Life’ uit Gent en in het Nederlandse huis woonden Giel Beelen, Coen Swijnenberg en Paul Rabbering één week voor de prachtige Grote Kerk van Breda.
 
De Transfertombola

– Goede tijden voor Peter van den Hurk. Vorige maand ging hij aan de slag bij XFM en vanaf deze maand valt hij ook in bij Veronica.
– Peter van Bruggen gaat ‘Weekend in Radiocity’ presenteren op Radio 6. Dit programma lijkt qua opzet een beetje op ‘Het weeshuis van de hits’ dat van Bruggen lang geleden op de KRO-zondag op Hilversum 3 presenteerde, want hij zit in een denkbeeldig hotel van waaruit hij wereldnieuws, verhalen en reisnieuws brengt omlijst met wereldmuziek en jazz.
– Jeroen Nieuwenhuize krijgt een contract voor onbepaalde tijd bij Radio 538 en blijft dus nog even de Top 40 en zijn weekendshow presenteren.
– Het Radio 1 programma ‘Simek ’s Nachts’ stopt ondanks protesten van Hanneke Groenteman. Het wordt vervangen door ‘Napels bij Nacht’ dat gepresenteerd zal worden door Henk van Middelaar.
– Toine van Peperstraten stopt op KX Radio. Hij kan het programma niet meer combineren met zijn Studio Sport-werkzaamheden.

Buitenlands Nieuws

Frankrijk
– De Franse regering heeft reclame op de publieke omroepen verboden

Verenigd Koninkrijk
– De BBC is wederom in opspraak geraakt. Allereerst kreeg het een boete van ruim €103.000 wegens het frauderen met belspelletjes op de radio. Daarnaast besloot de omroep om Radio 4 ochtendpresentator Ed Stourton aan de kant te schuiven zonder hem zelf in te lichten.
– Real Radio zal volgend jaar in grote delen van het Verenigd Koninkrijk te ontvangen zijn. Twee radiostations zullen hiervoor van naam veranderen, terwijl in Wales een groot aantal nieuwe frequenties werden bemachtigd.

Duitsland
– De Telegraaf Media Groep verkoopt het resterend aandeel in Radio BOB, voorheen Sky Radio Hessen. Door de verkoop is TMG alleen nog in eigen land actief met radio.

Denemarken
– Talpa haalt bakzijl bij de rechter in Denemarken en moet alsnog de licentiekosten betalen voor een aantal frequenties van Radio 100FM.

Amerika
– Bill O ‘Reilly stopt definitief met radio. Als opvolger wordt voormalig burgemeester van New York Rudy Giuliani getipt.

België
– De VRT heeft een akkoord bereikt met Mars over het gebruik van de naam MNM voor de nieuwe hitzender, die Donna vanaf 5 januari zal gaan vervangen. Radio.NL publiceerde het eerste van een tweedelige special over de geschiedenis van Donna. Het tweede deel komt eraan.

Kort Nieuws

– De NPS gaat de prijswinnende roman ‘Over de liefde’ van Doeschka Meijsing bewerken tot een hoorspel. De NPS produceert ook al de voortreffelijke hoorspelserie Bommel naar de boeken van Marten Toonder en eerder de roman ‘Het Bureau’ van J.J. Voskuil.
– Omroep Zeeland is een paar uur van de kabel van Delta gevallen. Da’s pijnlijk, want Omroep Zeeland is de officiële rampenzender.
– De medewerkers van Omroep Tholen zijn vrijwilligers van het jaar geworden.
– Een Q-music luisteraar won €62.400 met ‘Het geluid’ In België begint Q de Q-Academie voor jong DJ talent, naar model van de Veronica Radioschool.
– Llink krijgt op zijn donder van het CvdM wegens illegale ledenwerfpraktijken.
– 100%NL is eindelijk ook op de kabel in groot Amsterdam en Oost-Gelderland te horen. Wild FM Hitradio vervangt Juize op een paar kabelnetten.
– Grootnieuwsradio leek even failliet te gaan, maar kan toch nog een paar maanden vooruit dankzij wat particuliere geldschieters. De toekomst blijft echter onzeker.
– De concertzender vierde nog snel hun 25e verjaardag met het laatste beetje budget dat ze hebben voordat ze opgeheven worden.
– Stichting Brein heeft weer een grote downloadsite uit de lucht gehaald.
– Barry Paf’s Sundate kwam een keer van de ijsbaan op het Leidseplein.
– 538 Jock Froukje de Both heeft een dochter, Emma, gekregen.
– De TMG herorganiseert flink door bladen en vestigingen te sluiten. TMG-dochter Geenstijl en Veronica luidden samen het jaar uit met de Nederlandse soldaten in Uruzgan. Geenstijl gaat verder proberen om voor 1 april genoeg leden bij mekaar te krijgen voor het oprichten van een publieke omroep ‘POWNED’.
– Omroep C probeert ook door te starten.
– Er is weer een boek uit over de radio. In ‘Alles over de radio’ vertelt Wilbert Scheurs alles over radioreclame en –onderzoeken.
– Oh ja, vrijwel ieder station had een lijstje dat ze uitzonden. Pffff. Ik ben ze beu. Ik sla dit ff over.

De Luistercijfers Top 20

Zoals altijd in de periode oktober-november gebeurt er weinig spannends. 100%NL en Radio10 Gold wisselen stuiver op 8 en 11. Radio 538 blijft bovenaan staan.

Podcast

Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden. Tot volgende maand. [VRR/RS]