Zoek
Sluit dit zoekvak.

Slechte omroepen uit het publieke bestel

Omroepen die hun werk niet goed doen, kunnen straks sneller uit het publieke bestel worden gezet. Minister van Media Ronald Plasterk (PvdA) is bereid dat te regelen, zei hij donderdagavond in de Tweede Kamer. Omroepen worden nu eens in de vijf jaar beoordeeld.

Als dat oordeel negatief uitvalt, mag de omroep nog tot de volgende beoordeling blijven bestaan. Dat is te lang, stelden onder meer PvdA, VVD en SP tijdens een debat over de publieke omroep. Plasterk is het daarmee eens. Hij denkt aan een tweede beoordeling binnen twee jaar. Valt die ook negatief uit, dan moet de omroep uit het publieke bestel.

Twaalf nieuwe kandidaten willen momenteel graag omroep worden. Daarvoor moeten ze vóór 1 april minstens vijftigduizend leden hebben geworven. In het verleden zijn er vaak omroepen bijgekomen, tegelijkertijd is er nooit een omroep uit het publieke bestel gezet. Wel is Veronica in 1995 uit het bestel gewipt, maar dat was uit vrije wil.

In de Kamer bestaat nog discussie over de criteria waarop omroepen beoordeeld moeten worden. Volgens PvdA-Kamerlid Martijn van Dam moet onder meer bekeken worden of een omroep nog wel toegevoegde waarde biedt. “We hebben vijf rechtse omroepen in het bestel, en toch klaagt rechts Nederland dat er te weinig rechts geluid is. Dan doen de bestaande omroepen dus iets niet goed”, zei Van Dam.

Het CDA wil daar niets van weten. Als het gebrek aan eigen identiteit bij een omroep echt een probleem is, zullen de leden hun lidmaatschap wel opzeggen, redeneerde CDA-Kamerlid Joop Atsma. “Wij gaan hier toch niet zeggen: die omroep moet ermee stoppen, ook al heeft die nog honderdduizenden leden?” Atsma vindt wel dat omroepen die er organisatorisch of financieel ‘een bende van maken’, moeten worden aangepakt.

De enige omroepen die niet uit het bestel kunnen worden gezet, zijn de NOS en de NPS. Die hebben geen leden, maar zijn door de overheid ingesteld om onder meer nieuws te brengen (NOS) en culturele programma’s te verzorgen (NPS). “Als blijkt dat de NOS het niet goed doet, kunnen we niet zeggen: we sluiten de tent maar”, zei Plasterk. Wel wordt in dat geval het omroepbestuur vervangen. [Novum/Radio.NL]