Search
Close this search box.

Het Radio.NL maandoverzicht van maart 2009

Radio.NL plaatst in het begin van elke maand een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is in de mediawereld. In de laatste dagen van december zullen alle overzichten als jaaroverzicht herhaald worden. Vandaag kijken we terug naar het derde overzicht van 2009: maart. Daarin aandacht voor het verdwijnen van Arrow, Radio Decibel maar ook de transfertombola.

Arrow exit
Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM zijn op 11 maart 2009 uit de ether gehaald. Ad Ossendrijver was er niet in geslaagd om de bijna 9 miljoen aan achterstallige betalingen aan het Agentschap Telecom te voldoen, zelfs niet na een wanhopige oproep aan de luisteraars om 15 euro te storten in ruil voor een CD. Op de zender waren de deejays sumier. Maurice Verschuuren was kryptisch en Marisa leek zelfs niet te weten of de zender de volgende dag nog zou bestaan. Niemand vermeldde dat Arrow Classic Rock op de 828AM verder ging.

Veel tijd om verdrietig te zijn was er echter niet, want de overheid is inmiddels gestart met de procedure voor de herverdeling van de twee FM pakketten. Naar verluid zijn er diverse partijen geïnteresseerd in het vrije kavel A7 waar Arrow Classic Rock op zat: Radio 10 Gold, Erik de Zwart, 100%NL en TMF Hitradio. Er lijkt geen interesse te zijn voor kavel A9 waar Arrow Jazz FM op zat, waarschijnlijk vanwege de clausulering. Als er geen geïnteresseerde partij gevonden wordt, dan moet overheid het zonder clausule veilen. Ed Wagenmaker, PvdA-Statenlid in Noord-Holland, riep nog dat de etherfrequenties gebruikt kunnen worden om gaten in de dekking van de Publieke Omroep te dichten, maar dat natuurlijk onzin.

Radio Decibel
Sinds begin dit jaar is Radio Decibel uit Amsterdam in de gehele Randstad te ontvangen. Eindhoven had echter nog steeds zijn eigen versie van Decibel. Daar gaat verandering in komen, want beide stations gaan samen. Tegelijkertijd wordt er ook gesleuteld aan de programmering. Eline La Croix gaat horizontaal aan het eind van de ochtend, terwijl Barend van Deelen naar de avond verhuist. Albert-Jan Sluis komt van Caz in de late avond, en neemt Martin Pieters met zijn Weekendmix mee. Verder komt Ruud Hendriks op zondagavond, terwijl Christine van der Horst definitief niet komt.

Uit zusterstation Radio Unique wordt na amper twee maanden de stekker getrokken. Hierdoor is de smartlappenzender RADIONL nu ook in Amsterdam te ontvangen.

Transfertombola
– Timo Kamst gaat van Slam FM naar 3FM. Hier wordt hij coördinator van de deejay-opleiding.
– Erik Werner gaat aan de slag bij Megastad FM in Rotterdam.
– Floortje Dessing en Froukje Jansen worden door Llink op straat gezet.
– Cees Korvinus volgt Vera Keur op als voorzitter bij de Vara.
– Peter Lubbers wordt programmadirecteur bij RTL7.
– Het 3FM danceprogramma ‘Los’ verdwijnt op 3FM en wordt vervangen door ‘The Sense of Dance’ – een titel die overigens alleen in het Nederengels rijmt. De boel wordt gepresenteerd door Daniel Lippens en Ajouad El Miloudi. Weekend DNA raakt hierdoor een uurtje kwijt.
– Kristel van Eijk ging van SLAM FM naar BNN op 3FM en voor de Wereldomroep neemt ze Uruzgan FM over van Annemieke Schollaardt. Kristel’s eigen vriendje heeft in Irak gediend.
– Het 3FM Serious Request huis verhuist van Breda naar Groningen. Eindhoven, Enschede, Rotterdam en Tilburg grepen naast het evenement. Florent Luyckx vertrekt in juni bij 3FM en raakte op weg naar Groningen nog zijn rijbewijs kwijt omdat hij 170 km/u reed. Daarmee voegt hij zich in het rijtje van radio-aso-rijders dat verder gevuld wordt door Giel Beelen, Ruud de Wild en DJ Jean.
– Dat hele glazen huis idee is trouwens zo populair dat RTV Veluwezoom de boel keihard kopieerde en een week geld inzamelde voor Kika. De actie leverde maarliefst €35.700 op.
– Lennart van der Meulen wordt algemeen directeur bij de VPRO.
– Harry Vermeegen is na een lang ziekbed weer terug op de tv bij SBS6.

Buitenlands nieuws
Verenigde Staten
– Voice-over Brian James is op 48-jarige leeftijd overleden. James was ooit ‘de stem’ van stations als Z100, KIIS FM en Capital FM.
– Shockjock Don Imus zorgde voor flink wat opschudding door tijdens zijn show bekend te maken dat hij prostaatkanker heeft.
– Na Los Angeles heeft CBS Radio ook in New York City de aanval geopend op Clear Channel. K-Rock (WXRK) maakte plaats voor 92 3 Now FM. Het doel van de nieuwe hitzender: Z100 verslaan.

België
– Ook Vlaanderen mag kennis gaan maken met een nieuwe radiozender Joe FM, dat het oude Donna gevoel moet terugbrengen. Daarom hebben oud-Donna medewerkers Alexandra Potvin, Leen Demaré, Bert Geenen en Jan Bosman allemaal een plek in de dagprogrammering gekregen.
– De PCM wordt definitief overgenomen door de Belgische persgroep

Duitsland
– De Nederlander Roel Oosthout is benoemd tot nieuwe programmaleider van Hit-Radio FFH in Hessen. Tot voorkort was Oosthout nog programmaleider van zusterstation Planet Radio.

Denemarken en Noorwegen
– Slecht nieuws voor SBS Radio. In Denemarken zit het bedrijf in flinke financiële problemen, waardoor de helft van het personeel op straat is komen te staan. Nova FM en The Voice zijn nu grotendeels non-stop. In Noorwegen raakte SBS een groot aantal etherfrequenties kwijt, waardoor Radio 1 uit Oslo en Trondheim gaat verdwijnen.

Verenigd Koninkrijk
– Ofcom heeft de rem gezet op de ‘Heart’operatie van Global Radio door een gele kaart uit te delen. GWR in Bristol en Bath zou namelijk teveel oude muziek draaien.
– En ook de BBC kreeg post van Ofcom. De mediawaakhond tikt Chris Moyles van Radio 1 op de vingers vanwege het uitzenden van parodieën op hits van Will Young, waarin de draak werd gestoken met de seksuele geaardheid van de zanger.
– Voor het eerst is de begrafenis van een realityfiguur uitgezonden. Jade Goody kreeg kanker in het Britse Big Brotherhuis en liet haar strijd verder vastleggen in een apart realityshow. Het geld dat ze hiermee verdiende gaat naar haar kinderen.

Kort nieuws
– RTL Nederland start met dagtelevisie. De NPO is hier niet blij mee, want RTL gebruikt de naam RTL Vandaag, dat teveel op Eén Vandaag zou lijken.
– Wild FM Hitradio in Noord-Holland geeft een droombruiloft weg
– BNN en Llink stoten door naar de 150.000 leden. Powned en Wakker Nederland hebben de 50.000-ledengrens gehaald. De rest van de nieuwe omroepen heeft het niet gehaald. GeenStijl kondigde nog aan om te gaan rommelen met de kijkcijfers, maar daar is vooralsnog niks van gebleken. Powned scoort wel een verschrikkelijke #1 hit in de single top 100. Llink en TVOranje hebben ruzie met het CvdM.
– De EO schorst Arie Boomsma vanwege een nogal pikante foto in de Linda.
– Staverman en Van Inkel gingen met de vliegende studio van Q-music de lucht in en kwamen voor 25.000 euro weer naar beneden.
– Ruud de Wild presenteerde ‘Die Deutsche 13’ op Q-music en was eindelijk te zien in een minorolletje in ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’.
– De knuffelactie van Giel Beelen levert 10.000 euro op.
– Radio 5 wordt overdag ‘Radio 5 Nostalgia’. Dit om te verduidelijken dat de rest van de dag onduidelijke programma’s voor duidelijk gedefinieerde niche-groepen uitgezonden worden. Om het te vieren wordt er gelijk een heel nieuw jinglepakket tegenaan gegooid dat ingespeeld werd door het Metropoolorkest. Hoppa. Doe maar duur. Ook zond de zender een Nostalgie 55 uit. De zender gaat ook een dagelijks hoorspel uitzenden: ‘Citroentje met suiker’.
– TV Oost stopt met het muziekprogramma ‘Regiotap’.
– Radio 4 was dolgelukkig met maarliefst 43.000 bezoekers in een week op zijn website naar aanleiding van een downloadactie. Ter vergelijk. Wij trekken zo’n 50.000 bezoekers, per dag.
– Gordon stopt met de homoomroep Oz. De Radio Digitaal versie blijft echter wel bestaan.
– Tot slot nog twee nieuwtjes uit de surrealistische wereld van de auteursrechten. Kabelboeren blijken auteursrechten te betalen voor reclames die ze uitzenden. Verder bepaalde een krankzinnige rechter dat bedrijven nu ook BUMA rechten moeten betalen als werknemers naar hun iPod luisteren. Voorheen was dat alleen nodig als muziek openbaar ten gehore gebracht werd. Dus bijvoorbeeld in een bedrijfshal. Nu moet er dus betaald worden voor alle muziek die op het werk gespeeld wordt.

Luistercijfers
Het is doodsaai in de Luistercijfer Top 18. Er verander eigenlijk niks. Arrow Classic Rock stijgt nog net een plekje, net als Radio 1. Radio 2 staat nog net bovenaan de lijst. Tot volgende maand.

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden. Tot volgende maand. [VRR/RS]