Het besluit van minister van Media Ronald Plasterk (PvdA) om de omroepen WNL en PowNed toe te laten tot het publieke bestel, werd met gejuich ontvangen. Bij PowNed -aanwezig bij de persconferentie van Plasterk- werd de champagne al ontkurkt voordat de minister zijn besluit wereldkundig had gemaakt. Dit tot hilariteit van PowNed-verslaggever Rutger Castricum en omroepbaas Dominique Weesie.
Hoewel zijn zender al een positief advies had gekregen, reageert Weesie toch opgetogen. “Hier hebben we lang op gewacht. Ik ben echt heel blij, de spanning is eraf.”
Weesie mag vanaf volgend jaar september twee uur televisie maken en zeven uur radio. “We hopen vrijdagavond op Ned3 om half 11 of half 12 een satirisch nieuwsprogramma.” Het wachten is nu op een voorschot van de minister en dan kan hij hard aan de slag. “Het wordt best pittig. We willen niet in dezelfde valkuil trappen als Llink”, de omroep die verdwijnt. “Zij hebben hoog ingezet, maar het niet waar kunnen maken.”
Omroep Max
Omroep Max mag ook blijven. Directeur Jan Slagter reageert eveneens opgetogen. “Het voelde als het wachten op de uitslag van een examen. Ik ben ontzettend blij.” Hij neemt zich voor om de komende vijf jaar wederom ‘prachtige programma’s te maken’.
Jan Slagter: “September 2010 lijkt nog ver weg maar we hebben de komende periode hard nodig om ons goed voor te bereiden op de groei van de organisatie. Het wordt in ieder geval een leuke periode en alle medewerkers zijn enorm gemotiveerd om het succes van MAX voort te zetten. Ik heb er ontzettend veel zin in. Tevens wil ik onze 240.000 leden hartelijk bedanken voor het vertrouwen in MAX, zonder hun steun was dit niet mogelijk geweest. Zij mogen extra trots zijn dan hun Omroep MAX te komende jaren veel te zien en te horen zal zijn.”
WNL
Fons van Westerloo van WNL laat in een reactie weten nu snel op zoek te gaan naar nieuw talent. Hij richt zijn pijlen daarbij vooral op mensen die nu bij mediabedrijven als Elsevier, het Financieele Dagblad of BNR Nieuwsradio werken. “Daar zit een hoop talent bij, daar moeten we eens naar kijken.”
Tros
De Tros is ook blij over het besluit van minister Plasterk om haar een nieuwe erkenning te verlenen voor de periode 2010-2015. Peter Kuipers, directeur Tros: “Dit is goed nieuws op de dag dat wij exact 45 jaar bestaan. Wij zijn na al die jaren uitgegroeid tot de omroepvereniging met de meeste leden en hebben sinds jaar en dag de hoogste kijkcijfers.
Wij betreuren het dat de afgelopen maanden twijfel is ontstaan over onze goede trouw. De Tros had en heeft altijd de intentie zich aan de mediawet te houden. Wij hebben besloten een extra jurist aan te stellen die nauw overleg zal voeren met het Commissariaat voor de Media over onze activiteiten in relatie tot de mediawet.”
Avro
Algemeen directeur Willemijn Maas: “Wij zijn blij met de definitieve erkenning van de Avro. De Avro is voorstander van een pluriform bestel en daarom staat zij positief tegenover nieuwe toetreders tot de publieke omroep. Wij feliciteren WNL en PowNed met de erkenning en kijken uit naar gesprekken over eventuele vormen van samenwerking in 2010”.
De Avro hecht echter wel veel waarde aan het lopende onderzoek naar nieuwe vormen van ledenbinding. “Tellingen alleen geven in de huidige tijd een beperkt beeld over maatschappelijk draagvlak van de omroep en de Avro zoekt naar nieuwe variabelen die aangeven hoe de maatschappelijke verankering gewaarborgd is”, aldus de Avro.
Verder betreurt de Avro het verdwijnen van Llink. De Avro heeft veel bewondering voor de manier waarop Llink zich staande heeft proberen te houden. “Duurzaamheid is ook voor de Avro een belangrijk thema en we zien in dit geval ook de kans het ‘gat’ wat Llink heeft achtergelaten al dan niet in samenwerking met andere omroepen op te vullen,” aldus Willemijn Maas. [Radiowereld.NL]