Het ‘bijgewerkte’ Radio.NL eindejaarslijstjes overzicht

Met nog twee weken te gaan, is het jaar 2009 alweer bijna voorbij. Veel radiostations zijn dan ook al druk bezig met het uitzenden van hun eindejaars- of themalijst. Q-music heeft haar Top 1000 zelfs al achter de rug. Hetzelfde geldt voor MNM in Vlaanderen. Andere stations zijn druk bezig met de voorbereidingen. Net als voorgaande jaren zal Radio.NL ook dit jaar radioluisterend Nederland tegemoet komen, door een overzicht te geven van deze lijsten. Vandaag de derde en laatste editie van ‘Het grote Radio.NL eindejaarslijstjes overzicht’.

Decibel Decennium 30 (sinds 1 december)
Nieuw in het overzicht is dit jaar Radio Decibel. De zender die overal op de kabel en in de Randstad en Eindhoven ook in de ether te ontvangen is, is gestart met de Decibel Decennium 30.

Hierin gaat Decibel op zoek naar de 30 grootste artiesten van de afgelopen tien jaar.

Gedurende de maand december zal er elke dag een artiest uit de Decennium 30 centraal staan op Decibel. Stemmen kan op Decibel30.nl

Top 4000 (sinds 7 december)
Radio 10 Gold zendt voor het vijfde jaar op een rij de Top 4000 uit. Deze lijst bevat de vierduizend grootste hits uit meer dan 40 jaar Top 40 en is tot oudejaarsdag elke dag te beluisteren tussen 7 en 21 uur. Meer info over de Top 4000 op Radio10Gold.nl.

Veronica Top 1000 Allertijden (sinds 13 december)
Radio Veronica zendt ook dit jaar weer de ‘Veronica Top 1000 Allertijden’ uit. Afgelopen zondag trapte de lijst af en de ontknoping volgt zaterdag 19 december. Meer over de Top 1000 Allertijden op RadioVeronica.nl.

Arrow Jazz 100 (sinds 14 december)
Arrow Jazz FM is wederom van de partij met de ‘Arrow Jazz 100’, lijst met de honderd beste jazz-nummers gekozen door de luisteraars van Arrow Jazz FM. De lijst is nog te horen tot en met vrijdag 18 december, dagelijks van 14 tot 16 uur. De presentatie is in handen van Hans Mantel en Benjamin Herman. In het weekend van 19 en 20 december zal de volledige lijst herhaald worden. Meer info op Arrow.nl

3Voor12 Song van het jaar 2009 (17 december)
3Voor12 zal ook dit jaar weer met een ‘Song van het jaar Top 100’ komen. Op donderdag 17 december zal de lijst tussen 19 en 24 uur te horen zijn op 3FM. De presentatie is in handen van Eric Corton, Michiel Veenstra en Annemieke Schollaardt. Stemmen voor de Song van het jaar 2009 Top 100 kan hier.

Christmas Top 50 (18 december)
Sky Radio staat aan het eind van het jaar bekend om het draaien van vele kersthits. Daarbij hoort natuurlijk ook een Kerst Top 50. Dit jaar zal Sky Radio haar ‘Christmas Top 50’ uitzenden op vrijdag 18 december tussen 14 en 18 uur. De lijst zal eerste kerstdag tussen 14 en 17 uur herhaald worden. Meer info op Skyradio.nl.

Foute Kerst Top 33 (18 december)
Q-music zendt op 18 december tussen 15 en 18 uur de 33 meest Foute kerstplaten allertijden uit. De presentatie van de Foute Kerst Top 33 is in handen van Jeroen van Inkel. Stemmen voor de lijst kan op Q-music.nl.

Top 227 (19 en 20 december)
Het regionale kabelstation Radio 227 zal op 19 en 20 december weer de Top 227 gaan uitzenden. Luisteraars kunnen nu stemmen voor de lijst. Kijk voor meer info op Radio227.nl

Songs of the Zeroties (vanaf 21 december)
KX Radio, het internetstation van Rob Stenders, zendt de laatste twee weken van het jaar de ‘Songs of the Zeroties’ uit, een lijst met de beste platen die de afgelopen 10 jaar zijn uitgebracht. Op 21 december om 9 uur gaat de lijst officieel van start. Dagelijks zal de lijst worden uitgezonden van 9 tot 21 uur, terwijl tussen 21 en 9 uur de herhaling te horen is. Meer info op KXRadio.nl

Sterrenparade Top 100 (vanaf 21 december)
Radio Oost, de omroep voor Overijssel, zendt van 21 tot en met 24 december de Sterrenparade Top 100 uit. De Sterrenparade bevat de 100 beste nummers van eigen bodem en wordt samengesteld door luisteraars van de regionale zender. De presentatie van de lijst, die dagelijks tussen 13.30 en 16 uur wordt uitgezonden is in handen van Oene Loonstra. Alle info is te vinden op RTVOost.nl

Winterse 50 (vanaf 23 december)
Een flink aantal lokale omroepen in Nederland en Vlaanderen pakt ook dit jaar weer uit met de Winterse 50. De Winterse 50 is een hitlijst met de 50 lekkerste hits voor de winter. En daarbij gaat het niet alleen om kerstplaten, maar juist ook veel platen die je dat speciale wintergevoel geven. De lijst zal tussen 23 en 2 januari te horen zijn bij de diverse radiostations. Een overzicht hiervan is te vinden op Winterse50.nl. Via deze site kan er ook gestemd worden voor de lijst.

Noord-Hollandse Top 100 (24 december)
Radio Noord-Holland zal ook dit jaar weer de Noord-Hollandse Top 100 uitzenden. Deze lijst met louter artiesten uit Noord-Holland, zoals BZN, Gerard Joling, Jan Smit en Nick & Simon, zal de dag voor kerst (24 december) tussen 9 en 19 uur te horen zijn. De presentatie is dit jaar in handen van onder meer André van Duin, Margreet Dolman en Henny Huisman.

Top Serious Request (vanaf 24 december)
Volgende week zullen drie deejays van 3FM zich weer op laten sluiten in het Glazen Huis in Groningen om zo geld in te zamelen voor de strijd tegen Malaria. Luisteraars kunnen dan, in ruil voor een donatie, hun favoriete plaat aanvragen. Net als vorig jaar zal aansluitend de ‘Top Serious Request’ worden uitgezonden. Dat betekent dat 7 dagen lang de meest aangevraagde platen van de week daarvoor voorbij zullen komen. De Top Serious Request begint op donderdag 24 december om 20.20 uur uur en eindigt op donderdag 31 december, eveneens om 18 uur.

Benelux Top 192 (25 en 26 december)
Het internetstation Radio Mi-Amigo 192 zal op eerste en tweede kerstdag de Benelux Top 192 uitzenden, een lijst met de beste producties uit de lage landen. Meer info op RadioMiAmigo.

105 Kerststukjes (25 december)
Op eerste Kerstdag van 10 tot 18 uur zendt Plus FM, de lokale omroep voor de Dommelstreek wederom de romantische 105 Kerststukjes uit. Luisteraars kunnen hun meest romantische top 5 doorgeven via PlusFM.nl.

Top 2000 (vanaf 25 december)
Een lijst die inmiddels niet meer van de radio weg te denken is, is de Top 2000 van Radio 2. Nieuw dit jaar is dat de lijst niet zes maar zeven dagen duurt. Om alle platen weer helemaal te kunnen draaien start de Top 2000 al op eerste kerstdag. De ontknoping volgt traditiegetrouw op oudejaarsdag. Meer info op Radio2.NL.

Klassieke Top 1000 Aller Tijden (vanaf 26 december)
Ook dit jaar brengt Classic FM de Klassieke Top 1000 Aller Tijden. De laatste week van het jaar draait de zender de duizend mooiste klassieke werken aller tijden. De uitzending begint op tweede kerstdag en eindigt op Nieuwjaarsdag. Stemmen voor de lijst kan via Classicfm.nl

XFM Hitmusic Chart (26 december)
XFM in Zuid Nederland zet de 100 grootste hits van 2009 op een rijtje in de XFM Hitmusic Chart. Stemmen voor de lijst kan via XFM.nl. De lijst zal uitgezonden gaan worden in op 26 december tussen 12 en 18 uur. Herhaald wordt de lijst op 1 januari tussen 15 en 21 uur.

Radio4Daagse (vanaf 28 december)
De laatste vier dagen van het jaar draait Radio 4 weer klassiek op verzoek. Voor het zevende jaar op een rij kunnen luisteraars hun favoriete stukken doorgeven via Radio4.nl. Tevens kunnen luisteraars ook een verhaal of anekdote aan het verzoek toevoegen. Nieuw is dit jaar dat er ook berichten op de voicemail van Radio 4 kunnen worden achtergelaten. Radio4Daagse is van 28 tot en met 31 december tussen 7 en 24 uur te horen op Radio 4. De presentatie is in handen van Frits Bloemink, Annemiek Klijberg, Wouter Pleijsier en Maartje Stokkers.

90s Top 590 (vanaf 28 december)
Na de Top 1000 Allertijden komt Radio Veronica in december nog met een tweede lijst. Van 28 tot en met 31 december zal het station de 90s Top 590 uitzenden. Meer info binnenkort op RadioVeronica.nl.

Hollandse 100 (30 december)
Op de één na laatste dag van het jaar zal RADIONL weer de honderd grootste smartlappen en volksliedjes aller tijden op een rijtje zetten. De Hollandse 100 wordt uitgezonden van 9 tot 18 uur.

Alle 50 Goud (31 december)
Ook RTV Noord is dit jaar weer vertegenwoordigd met ‘Alle 50 Goud’. Het is alweer voor de twaalfde keer dat deze lijst wordt uitgezonden door de regionale omroep voor Groningen. In Alle 50 Goud staan de beste vijftig liedjes aller tijden in het Nederlands of een streektaal volgens de luisteraars en kijkers van RTV Noord. Zowel Radio Noord als TV Noord zullen de lijst op oudejaarsdag uitzenden. Meer info is te vinden op Alle50Goud.nl

Fryske Top 100 (31 december)
Omrop Fryslân Radio zal op oudejaarsdag opnieuw de Fryske Top 100 gaan uitzenden. Vanaf ’s ochtends 6 uur zal de zender de 100 populairste Friestalige platen op een rijtje. Ook deze lijst wordt alweer voor de 11e keer uitgezonden. Stemmen voor de Fryske Top 100 kan via FryskeTop100.nl

Donderende 100 (31 december)
De lokale omroep Twente FM knalt het jaar uit met de ‘Donderende 100’. Stemmen voor de lijst van via TwenteFM.nl.

Westlandse 100 (31 december)
Op 31 december zal ook de Westlandse Top 100 weer worden uitgezonden door de lokale omroep WOS. Stemmen voor de Westlandse 100 kan via Westlandse100.nl, waarna de lijst op oudejaarsdag tussen 7 en 19 uur uitgezonden wordt.

Soul Kitchen Top 100 (31 december)
Het internetstation Danceteria  zal op oudejaarsdag de ‘Soul Kitchen Top 100’ uitzenden. Tussen 12 en 18 uur zullen de 100 beste Soul Classics Allertijden voorbij komen. Danceteria is het internetstation van Marcel van Schaik en Ewald van Liempt en is een spin-off van het gelijknamige nachtprogramma dat zij in de jaren ‘90 op Radio 3FM presenteerden.

Tijdloze Top 100 (31 december)
Simone FM sluit het jaar af met de Tijdloze Top 100. Tussen 8 en 18 uur zullen de 100 grootste Simone hits volgens de luisteraars op een rijtje worden gezet. Stemmen voor de Tijdloze 100 kan via Simone.nl.

Nummer 1 hits Top 101 (1 januari)
Sky Radio start het nieuwe jaar met alleen maar nummer 1 hits. Op 1 januari zendt het station namelijk de ‘Nummer 1 hits  Top 101 uit. Luisteraars kunnen via Skyradio.nl hun stem uitbrengen voor de lijst. Gekozen kan worden uit platen die de hoogste positie van de Top 40 haalde tussen 1964 en nu. Om alvast inspiratie op te doen zal Sky Radio de week voorafgaand aan de lijst, dus vanaf 27 december, uitsluitend nummer 1 hits draaien.

Mega Top 100 van 2009 (2 januari)
3FM zal op 2 januari tussen 10 en 18 uur de populairste hits van 2009 op een rijtje zetten in de Mega Top 100. De lijst wordt gepresenteerd door Paul Rabbering en Bart Arens.

Buitenland
Radio 2 komt opnieuw met 1000 Klassiekers. Net als afgelopen jaar zal de lijst van 26 tot en met 31 december worden uitgezonden door de Vlaamse familiezender. De presentatie is in handen van David van Ooteghem, Peter Verhulst, Guy de Pré en Dieter Vandepitte. Meer info op Radio2.be

Studio Brussel sluit het jaar af met De Tijdloze. Op donderdag 31 december zullen Roos van Acker en Steven Lemmens de 100 grootste hits volgens de luisteraars van StuBru op een rijtje zetten. Alle info hierover is te vinden op StuBru.be

De hitzender Z100 (WHTZ) in New York City zendt op eerste kerstdag de Top 100 over 2009 uit.

BBC Radio 1 zet in de laatste week van het jaar de best verkochte singles en albums van de afgelopen 10 jaar, ook wel Noughties genoemd, op een rij. Op maandag 28 december geeft Nihal Arthanayake  tussen 13 en 16 uur een overzicht van de albums, terwijl dinsdag tot en met donderdag de 100 best verkochte singles voorbij komen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten