Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL jaaroverzicht van: januari 2009

Radio.NL publiceerde ook in 2009 elke eerste week van de maand een overzicht van wat er in die maand gebeurde in de mediawereld. Tijdens de laatste dagen van het jaar 2009 zullen alle overzichten herhaald worden om het jaar nog één keer voorbij te laten komen. Vandaag kijken we terug op de maand januari 2009.

Mogguh Rick
Rick van Velthuijsen stoomt lekker door bij Veronica, want vanaf 2 februari 2009 doet hij de ochtendshow ‘Mogguh Rick’. Een half jaar geleden werd Patrick Kicken nog uit de morgen gehaald en ging Veronica ‘meer muziek’ uitzenden met Colin Banks. Blijkbaar valt dat nu ook tegen, zodat Rick van Velthuijsen het nu mag gaan proberen.

Colin Banks mag de weekendeditie van ‘Ook Goeiemorgen’ blijven doen. Rick’s ‘Vrijdagavond van van V’ vervalt. Tot slot wordt het ‘Top 40 hitdossier’ met Erik de Zwart in het weekend horizontaal getrokken. Van Velthuijsen blijft zijn lunchshow in het weekend wel doen, en zal dus zeven dagen per week te horen zijn op Veronica.

Dier af 3
Edwin Diergaarde stopt op 3FM. Zowel als deejay als als stationsstem. Eric Corton wordt de nieuwe stationsstem. Diergaarde verhuist naar Radio Decibel waar eerder al zijn MinistryOfBeats heen verhuisde en waar hij ook al optreedt als stationsstem. Decibel Randstad nam recent City FM en Hofstad Radio over, en daar besteden we al flink aandacht aan mettwee artikelen, het laatste deel komt deze week.

Diergaarde heeft een lange carrière op 3FM achter de rug, waarin hij vooral in het weekend veel eigen programma’s had, en door de week vaak inviel voor Ruud de Wild, Wouter van der Goes, Corne Klijn en Coen en Sander. Diergaarde blijft wel op Radio 2 voor de TROS werken.

Het vertrek van Diergaarde en eerder al Eddy Zoey, die inmiddels naar RTL is, zorgt voor een flinke opschudding van de weekendmorgen en -voormiddag op 3FM. Voortaan begint Domien Verschuuren de ochtend, gevolgd door Annemieke Schollaardt. De BNN lunchuren worden verzorgd door Timur Perlin. Binnenkort wordt ook de zaterdagavond nog vernieuwd.

Fittie tussen de beste twee DJs ter wereld
DJ Tiesto, deze maand uitgeroepen tot beste DJ ter wereld door Mixmag, weigerde zijn contract bij Radio 538 te verlengen zolang collega beste DJ ter wereld en SLAMFM DJ Armin van Buuren de afsluitende act van het 538 Koninginnedagspektakel in Amsterdam zou zijn. Van Buuren daarentegen breidt zijn ‘State of Trance’ uit naar Duitsland.

Buitenlands nieuws
België
Vlaanderen maakte kennis met een nieuwe hitzender. Op maandag 6 januari om 6 uur ging MNM van start als opvolger van Donna, die na 17 jaar ophield te bestaan. We maakten daar al tweeartikelen over. Peter van de Veire had de eer om het nieuwe station te openen.

Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk is Global Radio gestart met een grootschalige ‘Heart’operatie. Vele lokale radiostations raken hun lokale naam kwijt en worden toegevoegd aan het popnetwerk ‘Heart’. Inmiddels zijn de eerste stations al om. In maart zal de volgende groep van twaalf stations om gaan.

Neil Fox heeft zijn contract met de softpopzender Magic 105.4 verlengd. Hierdoor zal hij nog tot tenminste 2012 in de ochtend te horen blijven. Tevens bleek uit de nieuwe luistercijfers dat Magic aan kop gaat in Londen.

Verenigde Staten
Slecht, maf en goed nieuws, in die volgorde

Slecht: Clear Channel is van start gegaan met een grootschalige reorganisatie. De komende periode moet $400 miljoen bezuinigd worden, waardoor er 1850 banen verdwijnen.

Maf: Een Amerikaanse jingleboer is zo blij geworden van de nieuwe president dat ze een speciaal jinglepakket voor hem gemaakt hebben.

Goed: Lite FM (WLTW) in New York City viert zijn 25 jarig bestaan als softpopzender. WTOP brengt al 40 jaar het heetste nieuws, weer en verkeer in Washington.

Duitsland
In Duitsland stonden twee radiostations tegenover elkaar in de rechtbank. Inzet was het predicaat ‘Hit-Radio’. Ostseewelle Hit-Radio Mecklenburg-Vorpommern was niet blij dat Antenne Mecklenburg-Vorpommern zich voortaan ook Hit-Radio noemt.

Canada
Na Toronto is Virgin Radio nu ook te ontvangen in Montreal, Vancouver en Ottawa.

De Transfertombola
– Dolf Jansen en Winfried Baijens gaan programma’s maken op Radio 6.
– Een stoelendansje van zendermanagers. Ronald Snoeijer pakt er een nul bij en gaat van Radio 10 Gold naar 100%NL, terwijl Jean Kiekebosch hem opvolgt bij 10.
– Froukje de Both is een maand na de geboorte van haar dochter Emma al weer te horen op Radio 538.
– Daniel Lippens gaat van SLAMFM naar 3FM. Ivo van Breukelen schuift op SLAM door naar zijn uren.
– Een ‘bijna-transfernieuwtje’: Ruud de Wild mag figureren in ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’.

Kort Nieuws
– Joop Atsema, één van de politici die optreedt als hoeder van welke publieke omroep dan ook, vindt dat er meer belastingcentjes van het Rijk naar de provinciale omroepen moeten.
– KINK-jock Jan Douwe Kroeske gaat met een ‘2 Meter Sessie’ show door de theaters van Nederland trekken.
– Een hoop gedoe over de nieuwe publieke omroep van Geenstijl. De jongens van Powned zijn niet te ontwijken. Ze zitten in tv-programma’s, breken in bij ‘vijand’ Giel, en hebben overal commercials. De tv-zender Veronica helpt Powned zelfs door ze een tv-programma te laten maken, net zoals Veronica vroeger BNN het omroepbestel in heeft geholpen. En het heeft effect. Terwijl omroepen als Llink, MAX, TVOranje en ander nieuwelingen moeite hebben met het vinden van leden, zit Geenstijl al over de helft.
– BNN Rankt zich maf, want luisteraars kunnen tegenwoordig het nieuws ranken in BNN Today op Radio 1
– 100%NL zond de ‘Allerbeste Top 100’ uit.
– Het Radio 1 programma Casa Luna wordt vijf.
– Het Radio.NL maandoverzicht wordt drie.
– Radio 538 laat in de avond demo’s duelleren. RTL Nederland neemt de banners op de website van Radio 538 over. Wilfred Genee spreekt voor 538 een voetbalpodcast in. Radio 538 betaalde ook weer een stapel rekeningen.
– Radio M Utrecht is een tijdje uit de ether geweest.
– Radio 5 zond een week van het Nederlandse lied uit.
– De TROS klaagde kinderachtig over illegale ledenwerving van MAX bij het CvdM. Ze kregen wel gelijk.
– Sander de Heer van ‘de Heer ontwaakt’ op Radio 2, gaat een partijtje jobhoppend het land rond met zijn show.

De Luistercijfer Top 20
Voor de verandering staat het onderaan eens vast en hebben we een nieuwe nummer 1. Sky Radio blijft staan op 3, en Radio 538 zakt naar 2. Radio 2 heeft het onverwacht weer geflikt met de Top 2000. Dit keer hebben ze in een maand 27% meer luisteraars bij de concurrentie weggehaald, en dat mag een prestatie genoemd worden.

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden.

Ps
Werkt u oude link in iTunes niet meer?
Voeg dan de volgende url toe: radio.nl/podcast