Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Veel missers rond feest Hoek van Holland

De gemeente Rotterdam, justitie en politie hebben gefaald in aanloop naar en tijdens het dancefeest ‘Sunset Grooves’ van Veronica in Hoek van Holland. Dat concludeert het COT Instituut voor Veiligheids en Crisismanagement woensdag in een rapport. Bij het strandfeest dat uitliep op zware rellen kwam een 19-jarige jongen door een politiekogel om het leven en raakten anderen zwaargewond.

“In alle fasen van het traject was er onvoldoende scherpte en allertheid bij de betrokken partijen,” stellen de onderzoekers. Zij spraken van onder meer een ‘onduidelijke commandostructuur’ en een verwarrende briefing die voorafging aan het evenement. Ook werd er de eerste uren van het strandfeest ‘ontoereikend gehandeld’. De voorbreiding van de autoriteiten op het evenement was ‘routinematig’ en geënt op de voorbereidingen van het jaar daarvoor.

Na een reconstructie concludeerden de onderzoekers dat ‘de belagers in georganiseerd verband jacht hebben gemaakt op de politie,’ waarna de agenten er ‘alleen voor stonden’. De risico’s hadden reden moeten zijn om het doorgaan van Sunset Grooves te heroverwegen en meer politiemensen in te zetten, stellen de onderzoekers.

Ook de organisatoren van Sunset Grooves hebben niet voldoende gedaan om het feest in goede banen te leiden. De gemeente gaf de vergunning zo laat af, dat er geen wijzigingen meer konden worden doorgevoerd. Het feest werd bovendien ten onrechte niet beoordeeld als een risico-evenement.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) en de hoofdofficier van justitie werden te laat en niet goed over de ontwikkelingen geïnformeerd. Er had een hogere commandostructuur moeten gelden en de ME had ingezet moeten worden. De vergunning voor het feest was verstrekt voor vijftienduizend bezoekers, terwijl er 35 duizend mensen aanwezig waren.

Veel van de leiders van de gewelddadige groep ‘Rotterdam jongerenkern Feyenoord’, waren tijdens het feest aanwezig. Zij hebben zich in het verleden volop bezondigd aan openlijke geweldpleging. Een groot deel van de relschoppers had excessief alcohol en drugs gebruikt. De meesten waren onder invloed van onder meer cocaïne.

Het onderzoek putte uit dossiers van het Openbaar Ministerie en de recherche. De vrijdag voorafgaand aan het feest werd alleen de algemeen commandant en niet de korpsleiding ingelicht over de aanwezigheid van de harde kern van Feyenoord die ‘los wilde gaan’.

De politie ook had te kampen met slechte verbindingen. Zowel het C2000- als het gsm-systeem werkten onvoldoende. Tijdens de hectische momenten was geen sprake van ‘commandovoering’, onder meer vanwege de slechte communicatie. De onderzoekers vinden de evenementenkalender in Rotterdam te vol en adviseren onder meer een meer eenduidige commandostructuur.

De gemeente neemt de conclusies over en treft maatregelen om herhaling te voorkomen. Zo heeft de politie een commissaris voor evenementen aangesteld.

Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam stelde na afloop van de presentatie van het onderzoek dat hij wil dat er mensen uit de top opstappen vanwege de geconsteerde fouten. Pastors zegt het rapport nog te gaan bestuderen om te kijken of alle vragen zijn beantwoord, maar dat het ‘overschrijven van de regelgeving’ niet afdoende is. “Dit is een probleem in de top”, zei Pastors.

Dinsdag besloot het OM op basis van een onderzoek van de Rijksrecherche dat de vijf agenten die tijdens het feest gericht schoten niet worden vervolgd, omdat zij uit noodweer handelden. Inmiddels zijn 45 relschoppers aangehouden. Ongeveer een derde zit nog in voorlopige hechtenis. [Novum]