Het Radio.NL jaaroverzicht van: november 2009

Radio.NL publiceerde ook in 2009 elke eerste week van de maand een overzicht van wat er in die maand gebeurde in de mediawereld. Tijdens de laatste dagen van het jaar 2009 zullen alle overzichten herhaald worden om het jaar nog één keer voorbij te laten komen. Vandaag kijken we terug op de maand november 2009: Nieuwe omroepen, Evers in de middag, Giel in Uruzgan, de transfertombola, buitenlands nieuws, kort nieuws en een nieuwe top 3 in de luistercijfers

PowNed en WNL erin, Llink eruit, en MAX mag blijven

Minister Plasterk van Mediazaken heeft bekend gemaakt dat de GeenStijl en Telegraaf omroepen Powned en WNL het omroepbestel binnen mogen als aspirant omroep.

Llink wordt er uit geknikkerd vanwege de wanordelijke organisatie. MAX mag blijven, nu als echte omroep.

De TROS mag ook blijven ondanks dubieuze sponsorpraktijken. PowNed is inmiddels op zoek naar mensen voor de ledenraad.

Kort Evers & 538 nieuws

Lindo Duvall is ziek en omdat Dennis Ruyer op vakantie was, nam Edwin Evers twee weken de middagshow over op Radio 538. Verder haalde Evers uit naar Adam Curry: “Uiteindelijk heeft Curry het drie maanden volgehouden bij Arrow. Daar kunnen de twee lachzakken en ik dan wel weer om lachen.”

Geruchten dat Robert Jensen de middagshow van Duvall zou overnemen zijn volslagen onzin. Evers bleef ook nog een nachtje slapen bij Paskal Jacobsen van Bløf. Tot slot wil 538 beginnen met een tv kanaal.

Giel naar Uruzgan

Giel Beelen heeft zijn ochtendshow naar Uruzgan gebracht in samenwerking met Uruzgan FM. ’s Middags presenteerde hij ook nog het gewone programma van Uruzgan FM. Kristel van Eijk, de normale presentatrice van Uruzgan FM was thuisgebleven om thuisblijvers een hart onder de riem te steken. Omroep MAX maakt overigens op Nieuwjaarsavond het programma Missie MAX waarin thuisblijvers en soldaten elkaar de groeten kunnen doen.

De Tranfertombola

– Toine van Peperstraten volgt Govert van Brakel op bij de zondageditie van Langs de Lijn.
– Aart Zeeman is weggegaan bij de NCRV. Het wordt daar een gewoonte dat oudgedienden boos weglopen.
– Michiel Veenstra is voortaan ook op KX Radio te horen met Gewoon Michiel. KX lijkt de kabeldekking overigens opgegeven te hebben en zich volledig te richten op internet.
– Wessel van Diepen was even terug in zijn Dance Department op Radio 538 tijdens de vakantie van Dennis Ruyer.
– Frits Barend gaat op BNR Peptalk presenteren.
– Op Radio 1 vervangt Michiel Gouman Arie Boonsma bij ‘Dit is de dag’.

Buitenlands nieuws

Hongarije
– Slager Radio en Danubius Radio hebben onder protest hun uitzendingen gestaakt in Hongarije. Nieuwkomers Neo FM en Class FM zijn gestart, al is het laatste woord hierover nog niet gesproken. Emmis, eigenaar van Slager, stapt naar de rechter.

België
– De Vlaamse pop-rockzender Be One heet nu EXQI FM.

Verenigde Staten
– Trey Morgan is de nieuwe avondjock op Z100. Hij volgt Joe Rosati op, die naar Detroit vertrekt.
– Vorige maand lieten we een spotje horen waarin het vertrek van CNN presentator Lou Dobbs ge-eist werd. En dat heeft gewerkt, want Dobbs is opgestapt.
– Belangrijker was echter de aankondiging van Oprah Winfrey die volgend jaar met haar tv-show stopt.

Verenigd Koninkrijk
– Chris Brooks is na acht jaar weg bij 95.8 Capital FM in Londen. Hij gaat zich meer richten op het opleiden en begeleiden van nieuw radiotalent.
– Simon Dale van Kiss 100 in Londen gaat naar het Heart-netwerk.
– BBC Radio Solent lag onder vuur na het uitzenden van een neporgasme op een tijd dat er nog kinderen naar de radio luisteren.

Denemarken
– Radio 100FM gaat verder via lokale frequenties. Het FM6-net, waartoe de sterke frequentie 100.0 FM in de regio Kopenhagen behoort, is uitgeschakeld. Talpa Radio heeft de licentiekosten voor komend jaar niet betaald.

Duitsland
– Radio.NL trok wederom de landsgrenzen over om op bezoek te gaan bij een radiostation waar een beroep wordt gedaan op Nederlandse knowhow. Dit keer was Radio NRW in Oberhausen aan de beurt. Radio NRW verzorgt het raamprogramma voor ruim 40 lokale stations in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Kort nieuws

– Rabradio deed op 3FM het jaarlijkse DJ-duel. In de finale won Gerard Ekdom van Rob Stenders.
– Radio 5 zond de Evergreen Top 1000 uit.
– De VPRO heeft een grote box met allerlei radiowerk van Wim T. Schippers uitgebracht. Daarbij zit natuurlijk een grote berg Ronflonflon.
– De heibel gaat door bij Decibel. De rechter heeft een bodemprocedure van het geschil gemaakt, en ondertussen moet Emons een link plaatsen naar de site van Karsten op decibel.nl. Emons reanimeert ondertussen Radio Unique. De Karsten versie stapt ondertussen uit E-Power.
– Jan Douwe Kroeske zit 10 jaar bij KINK FM en krijgt daar een award voor. Op Radio 2 merkte Kroeske op dat er een etherfrequentie aankomt voor KINK.
– Jingleboeren zijn boos op de BUMA/STEMRA omdat die niet goed bijhoudt welke jingles er gedraaid worden.
– Classic FM werd 15 en kreeg een award van Andre Rieu.
– 100%NL beantwoordde Mexicaanse griepvragen, en maakte een single met Thomas Berghe.
– Een paar 3FM jocks kropen weer een dagje achter de microfoon bij Radio 4. Annette van Trigt gaat vanaf februari 2010 de nieuwe morgenshow presenteren bij het station. Dit om een jonger publiek te trekken, net als Radio 2.
– 3FM Serious Request duurt twaalf uur langer. De Nederlandse versie komt dit jaar uit Groningen. In België staat StuBru in Gent, in Zweden staat P3 in Göteborg, en in Zwitserland gaat DRS 3 nu echt meedoen vanuit Bern. Ook in Kenia komt een glazen huis.
– Beau van Erven Dorens heeft een Emmy gewonnen met zijn programma The Phone.
– Patrick Kicken heeft een boekje uitgebracht met de mafste spreukwoorden van zijn luisteraars.
– Lucille Werner nam een uitzending van Lingo op in het Swahili in Tanzania om lokale jongeren bekend te maken met het tv vak.
– SLAM gaf DJ Jean een Oeuvre Award.

Luistercijfers

Schokkende verschuivingen in de Top 4. Voor het eerst sinds juli-augustus 2005 staat Sky Radio op vier. De 100e Tour bracht Radio 1 toen naar de 3de plek, terwijl Radio 2 en Radio 538 daarboven stonden. 3FM mocht twee maanden geleden even aan de positie ruiken, maar staat er nu echt voor het eerst sinds april-mei 2003, toen 538 2 was en Sky 1. Radio 538 is nog steeds het best beluisterde radiostation van Nederland.

Podcast

Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden. Tot volgende maand.

Ps
Werkt u oude link in iTunes niet meer?
Voeg dan de volgende url toe: radio.nl/podcast

Gerelateerde berichten