Deense publieke klassieke zender van FM

De Deense publieke klassieke zender P2 verdwijnt van de FM-band. Vanaf 2011 zal het station uitsluitend nog via DAB, kabel en internet te ontvangen zijn. Het vrijgekomen FM-kavel zal aan een andere partij toegewezen worden, die ook nog eens bijna 13,5 miljoen euro subsidie krijgt. Dit tot groot ongenoegen van de huidige commerciële radiostations, die veelal moeite hebben om het hoofd boven water te houden.

De Deense publieke radio DR heeft momenteel de beschikking over vier landelijke FM-netten. Dit in tegenstelling tot de commerciële radiostations, die één bijna landelijk net (FM5), één regionaal net (FM6) en een groot aantal lokale frequenties ter beschikking hebben. Mede hierdoor heeft de Deense publieke radio momenteel een marktaandeel van bijna 80%. Daar komt ook nog bij dat de publieke radio geheel reclamevrij is, waardoor de radioreclamemarkt in Denemarken nog steeds onderontwikkeld is ten opzichte van andere Europese landen.

Om het landelijke monopolie van de publieke radio op te hebben, besloot de Deense overheid in 2009 dat de omroep één FM-kavel in moest leveren en wel het kavel FM4. Dit kavel wordt momenteel gebruikt door de klassieke zender P2. In tegenstelling tot de andere drie kavels had de omroep het kavel FM4 niet permanent toegewezen gekregen. Sterker nog, het was in 2002 verkregen tijdens een vergelijkende toets, waaraan ook commerciële stations meededen.

In eerste instantie waren de commerciële stations enthousiast over de plannen om de Deense publieke omroep een kavel te ontnemen, maar inmiddels is dit enthousiasme flink afgenomen. De Deense overheid heeft namelijk besloten dat op het kanaal een station met een hoog aandeel aan nieuws- en informatie moet komen. Dit station zal ook nog eens een subsidie van 13,5 miljoen euro krijgen. De overheid hoopt hiermee dat er concurrentie komt voor met name P4, het populairste radiostation van Denemarken.

Bestaande commerciële partijen, zoals Radio 100FM en SBS Radio, zijn bang dat de plannen voor de overheid de doodsteek betekenen voor huidige commerciële zenders. Volgens SBS, die samen met TV2 de hitzender Nova FM exploiteert op het kavel FM5, is het oneerlijk dat zij 3,1 miljoen euro licentiekosten per jaar moeten betalen en verplicht zijn om 1000 uur nieuws per jaar uit te zenden, terwijl het nieuwe station geen licentiekosten betaalt en ook nog eens subsidie krijgt. Radio 100FM, dat tot november 2009 gebruik maakte van het regionale kavel FM6, ziet vooral problemen als het nieuwe station ook veel popmuziek gaat uitzenden.

Overigens bestaat de kans dat Radio 100FM later dit jaar weer uit zal gaan zenden via het kavel FM6, maar dan zonder hoge licentiekosten. Momenteel loopt de herverdeelprocedure voor dit kavel. Radio 100FM, dat in het verleden eigenaar was van John de Mol, is samen met Pop FM, een samenwerking tussen SBS en uitgeverij Berlingske Media, in de race voor dit kavel. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten