Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL jaaroverzicht van: februari 2010

Radio.NL publiceerde ook in 2010 elke eerste week van de maand een overzicht van wat er in die maand gebeurde in de mediawereld. Tijdens de laatste dagen van het jaar 2010 en begin 2011 zullen alle overzichten herhaald worden om het jaar nog één keer voorbij te laten komen. Vandaag kijken we terug op de maand februari 2010. Vandaag kijken we onder andere terug op het overlijden van Bull Verweij, Q-music, de Transfertombola en de luistercijfers.

Bull Verweij overleden

‘Oom Bull’ was één van de oprichters van de zeezender Veronica en werd 100 jaar. In 1972 werd hij medeschuldig verklaard aan de bomaanslag op de boot van concurrent Noordzee Internationaal. Hij moest de gevangenis in.

“Wat was nou het gevolg, daar ben ik altijd zo blij om. Toen ik dus uit de bajes kwam, het hele personeel stond als één man achter me. Die zeiden: Nou fijn hoor, jij was geen schijthuis. Nou, zo hoort het ook. Ik heb natuurlijk fout gedaan. Dat klinkt dan wel hard. Maar er hadden doden kunnen vallen. Ik heb toen de ernst niet kunnen overzien.”

Hij bleef tot 1975 directeur van Veronica. Tineke de Nooij, Veronicaan van het eerste uur, reageerde geschokt in Schiffers.FM op Radio 2.

“Kijk het is goed, hij is honderd geworden. En de laatste maanden ging het niet echt goed met hem. Het is gewoon goed. Ja, het is weer een stuk uit je leven. … Hij wilde honderd worden, en dat is ‘ie dus nu. Nou, wie wordt dat?”

Bart van Leeuwen legt in een Memorialuitzending op Radio Veronica uit dat Bull Verweij vooral de man achter de schermen was.

“Hij bemoeide zich eigenlijk nooit met de programmering. Alleen maar met de geldzaken. Maar ja, die waren erg belangrijk, want Veronica was toen al een commercieel radiostation met reclames.”

Q-nieuws

De Belg Erwin Deckers en Iwan Reuvekamp vormen de nieuwe Q-programmaleiding. Zij volgen Wouter van der Goes op. Deckers is ook de baas bij Q-België en JOE FM. Eén van hun eerste acties lijkt het opkrikken van het feel good niveau van de Q-ochtendshow. Een week lang liet Ruud dromen uitkomen in Ruud’s droomfabriek. Ruud draaide ook Die Deutsche 13 weg. De Wild gaat het lijk spelen in Flikken Maastricht. Gijs Staverman kwam een weekje uit Zell am See in Oostenrijk.

Transfertombola

– Joris Luyendijk wordt de nieuwe maandagpresentator van Met het Oog op Morgen.
– Annette van Trigt, die ooit nog bij Veronica begon, is van start gegaan op Radio 4 met het ochtendprogramma Van Trigt tot Negen. Van Trigt moet jongere luisteraars naar Radio 4 trekken.
– Hans Mantel is terug op donderdagavond met JazzMoves op Arrow Jazz FM.
– Sander de Heer heeft zijn contract bij de VARA met twee jaar verlengd.
– Barry Brand verliet Decibel voor Novum nieuws, maar komt toch in het weekend terug.
– Eric Corton’s favoriete nummer moet drie zijn. Hij was al de stem van 3FM, en is daarbij nu ook nog de stem van Nederland 3.
– Peter van den Hurk stopt bij XFM.
– Menno Vroom vliegt er uit bij Radio 10 Gold vanwege bezuinigingen.

Buitenlands Nieuws

Zwitserland
– Vanaf september zullen vijf commerciële radiostations in Duits-Zwitserland digitaal gaan uitzenden via HD-Radio.

Denemarken
– De radioshow van Tiësto is nu ook in Denemarken te beluisteren. Het publieke digitale radiostation P5000 zendt zijn show wekelijks uit.
– De Deense overheid is gestart met de herverdeelprocedure van het voormalige kavel van Radio 100FM. Sinds het stoppen op de twee krachtige frequenties heeft het radiostation flink wat luisteraars verloren. Daarnaast besloot het ochtendteam ook nog eens op te stappen.

België
– VRT Radio 1 en MNM krijgen nieuwe nethoofden. Diane Waumans wordt de baas bij Radio 1 en MNM moet het doen met Rino van Eecke.
– De grote Vlaamse radiostations zijn het niet eens met de huidige methode waarop de luistercijfers gemeten worden. Q-music bijvoorbeeld verloor in Belgisch Limburg opeens 40% van zijn luisteraars. Grote winnaar was Nostalgie, dat het marktaandeel in een jaar tijd zag verdubbelen. Overigens is Nostalgie vanaf maart ook in Belgisch Limburg te ontvangen, waardoor Vlaanderen nu drie landelijke commerciële zenders heeft.

Verenigde Staten
– Nog steeds wordt er gespeculeerd over wat Howard Stern gaat doen als zijn contract met Sirius XM afloopt. Geruchten gaan dat de shockjock gevraagd is om plaats te nemen in de jury van American Idol om Simon Cowell te vervangen. Daarnaast denken analisten dat Sirius XM zelfs beter af is zonder Stern.
– Radiostations mogen meer vermogen inzetten voor Hybrid Digital, kortweg HD, uitzendingen. Tot voorkort mocht slechts 1% van het analoge vermogen gebruikt worden voor digitale uitzendingen, nu wordt dit 6%.

Column

Er viel wat sneeuw in Washington, DC en omstreken. In een podcastcolumn lieten we horen hoe een lokale weerman een echt snowgasm kreeg.

Kort Nieuws

– 3FM deejays Giel Beelen en Gerard Ekdom spraken stemmen in voor Wikie de Viking.
– Hints komt terug op tv.
– Het protestantse Grootnieuwsradio heeft nog steeds geld nodig. Het halve miljoen is nog niet bereikt.
– Bij het katholieke Radio Maria kan het voor minder. Die hebben een ton nodig. Maar ook daar is pas 84.000 euro binnen.
– De PVV wil FunX opheffen vanwege een dubieus filmpje dat FunX op zijn site gezet had.
– Veronica gooide er weer eens een 80s Top 880 tegenaan.
– Evers Staat Op kwam twee weken vanuit het Holland House in Vancouver en de Olympische Spelen. Het programma was ook op RTL-7 te zien. Hij sprak met iedereen van de kroonprins tot de toen nog missionaire premier Balkenende tot een lorretjedronken Erica Terpstra.
– Ook de NOS was alom aanwezig om de Spelen op radio en tv te verslaan. Daarnaast dook Radio 1 volop in de gemeenteraadsverkiezingen.
– Wild FM deed dat ook door flink te plakken op de politieke reclameborden. Wild heeft ook nieuwe jingles die gezongen zijn op het KIIS logo uit Los Angeles dat in Vlaanderen ook al door MNM gebruikt wordt.
– Vrijwel ieder radiostation besteedde aandacht aan Valentijnsdag.
– De NPO wil er een nieuwe radiozender bij. De levensbeschouwelijke avondprogrammering van Radio 5 zou afgesplitst moeten worden naar Radio 7. De zender zou ook de 747 AM van Radio 5 krijgen.
– De TV versie van de Dik Voormekaarshow verdwijnt. André van Duin heeft er geen tijd meer voor.

Interview

DJ Jos Eggink over alle activiteiten die Wild FM buiten de studio onderneemt.

“Als radiozender moet je daar zijn waar je doelgroep is… Er zijn veel gelegenheden waar je als radiozender bij moet zijn en zichtbaar moet zijn. Vieringen van belangrijke feestdagen in Noord-Holland bijvoorbeeld. Zo stonden we eerder op een afgeladen Waagplein in Alkmaar, waren we aanwezig bij veel kermissen en zijn we deze zomer weer te vinden voor vakantiegangers op Texel.”

Luistercijfers

Een nieuw jaar, en dus nieuwe kanshebbers in de lijst. Radio Decibel komt nieuw binnen op de zestiende plek, terwijl Hitradio uit de lijst verdwijnt. Bovenaan de lijst stijgt 3FM naar de derde plek, waar het voor het eerst gelijk met 538 komt sinds halverwege 2003. Radio 2 blijft de best beluisterde zender van Nederland.