Search
Close this search box.

Commerciële radiostations krijgen vergunningen

De commerciële radiostations van Nederland hebben dinsdag (26 april) de FM-vergunningen uitgereikt gekregen in combinatie met de vergunningen voor digitale radio-omroep. De vergunningen hebben een looptijd tot 1 september 2017, zo liet Minister van Economische zaken Maxime Verhagen al eerder weten.

Als het aan Verhagen ligt, kan in 2015 in tachtig procent van Nederland naar digitale radio worden geluisterd. De verlenging was nodig omdat de huidige vergunningen dit jaar aflopen. De commerciële zenders kregen de fm-frequenties na een veiling in 2002.

Aan de verlenging van de vergunning hangt voor de commerciële zenders een ‘marktconform’ prijskaartje. Skyradio betaalt ruim 25,7 miljoen, Radio Veronica bijna 20,4 miljoen, Q-Music ruim 26,9 miljoen en Radio 538 betaalt bijna 26,6 miljoen euro. De radiostations BNR Nieuwsradio, Slam FM, 100%NL hoeven helemaal niets meer voor hun frequenties te betalen. Dit geldt ook voor alle regionale commerciële radiostations.

Het kavel A7, het voormalige frequentie-pakket van Arrow Classic Rock, moet bijna 22 miljoen euro opleveren. Het kavel A8, waarop Arrow Jazz FM te horen was, is ‘gratis’.

Voorwaarde is wel dat alle omroepen gaan investeren in digitale radio. [Radiowereld.NL]