Zoek
Sluit dit zoekvak.

Sanoma koopt SBS samen met Talpa [Update]

Sanoma en Talpa nemen samen SBS Nederland over van het Duitse Prosiebensat1. Uitgever Sanoma wordt voor twee derde (67%) eigenaar van SBS, het mediabedrijf Talpa van John de Mol krijgt de rest(33%). Dat meldt Sanoma woensdagochtend.

SBS bestaat uit drie tv-zenders (Net5, SBS 6 en Veronica), twee tv-gidsen (Veronica Magazine en Totaal TV), een uitgeef- en tv-productiebedrijf (Veronica Litho, SBS Productions) en de teletekstbedrijven SBS Text VOF en Veronica/Disney XD. 

Naast het Nederlandse deel van SBS gaat ook SBS België over in handen van Sanoma. Daarvoor werkt Sanoma samen met mediabedrijf Corelio, Wouter Vandenhaute en Erik Watté. De drie partijen nemen ieder een belang van 33%.

Met de totale overname is een bedrag van 1225 miljoen euro gemoeid. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet de overname nog goedkeuren. Het bedrijf Talpa van John de Mol is op dit moment ook nog eigenaar van RTL Nederland (26,3%). RTL Nederland is ook eigenaar van Radio 538 en Radio 10 Gold.

Sanoma is al marktleider in Nederland in tijdschriften en digitale media en krijgt nu met de zenders SBS 6, Net5 en Veronica het op een na grootste televisiebedrijf van Nederland erbij. De samenwerking met Talpa is opmerkelijk omdat het bedrijf van John de Mol, nadat zijn zender Talpa/Tien mislukte, in zee ging met marktleider RTL.

Talpa krijgt met de overname een platform om nieuwe televisieformats uit te proberen. Wat de overstap van De Mol van RTL naar SBS betekent voor bestaande programma’s, zoals The Voice of Holland, is nog onduidelijk. [Novum/Radio.NL]