Search
Close this search box.

‘BBC-verslaggever gemarteld in Tadzjikistan’

Een verslaggever van de Britse omroep BBC is kort na zijn gevangenname in Tadzjikistan gemarteld. Dat heeft zijn advocaat Fayzinisso Vochidova gezegd. Oeronboi Oesmonov werd in juni gearresteerd en staat terecht wegens lidmaatschap van de verboden radicale islamitische beweging Hizb ut-Tahrir.

Vochidova zei maandag dat de veiligheidsdiensten Oesmonov hebben mishandeld en sigaretten op zijn polsen hebben uitgedrukt. Volgens haar heeft Oesmonov, die voor de BBC verslag doet over Centraal-Azië, er eerder niets over gezegd uit angst voor represailles. De Tadzjiekse veiligheidsdiensten waren niet bereikbaar voor commentaar.

De BBC zegt dat de aanklachten tegen Oesmonov ongefundeerd zijn en dat alle gesprekken die hij heeft gehad met leden van Hizb ut-Tahrir journalistieke doeleinden dienden. De zaak tegen Oesmonov is wereldwijd scherp bekritiseerd, onder meer door de Verenigde Staten en de Europese Unie. [Novum/AP/Radio.NL]