Publieke omroep zet Engelse zender in [Update]

De publieke omroep zet een zender in Engeland in om de ontvangst van radiozenders te verbeteren na de branden in zendmasten in Hoogersmilde en Lopik. Door gebruik te maken van de Engelse noodzender is Radio 1 vanaf donderdag 11.00 uur te beluisteren via een andere frequentie, meldt een woordvoerder van de omroep woensdag.

Sinds de branden werd Radio 1, de rampenzender van Nederland, uitgezonden via 747 AM. Dat is eigenlijk de frequentie van Radio 5. Die krijgt de frequentie donderdag weer terug. Radio 1 is vanaf donderdag te beluisteren via 648 AM. Bekijk hier en hier de locatie van de zender.

De publieke omroep wijkt uit naar Engeland, omdat het herstel van de zendmast in Lopik langer gaat duren dan eerder voorzien omdat de zendmast opnieuw wordt opgetuigd, aldus de woordvoerder. “Momenteel draait die zendmast op een heel laag vermogen.”

Vanwege de branden in de zendmasten in Lopik en Hoogersmilde is de FM-ontvangst van publieke zenders in Nederland nog altijd onvoldoende. De branden vonden ongeveer drie weken geleden plaats. In Hoogersmilde stortte het bovenste deel van de zendmast tijdens de brand naar beneden.

Q-Music en BNR Nieuwsradio
Vooral Midden en Zuid Nederland ondervinden nog steeds problemen met de ontvangst van de publieke omroepen, Q-Music en BNR Nieuwsradio. Agentschap Telecom is noig steeds in gesprek met haar vergunninghouders (de commerciële en publieke omroepen).

Cees de Bruin, directeur Distributie van de Publieke Omroep spreekt van een noodvoorziening: “Het is uitzonderlijk dat we de hulp van onze Britse collega’s moeten inschakelen omdat de Nederlandse zendmasten geen complete dekking in de ether geven.

Na bemiddeling door de Wereldomroep, kregen we afgelopen maandag toestemming van de Britse overheid om de AM-zender in Orfordness te gebruiken. Direct zijn we begonnen met uitzendtests. Vanaf donderdag 11.00 uur verzorgt de zender landelijke dekking voor Radio 1 via AM.”

180.000 euro
Hoe lang de Publieke Omroep gebruik gaat maken van de Britse zender is nog niet duidelijk. De AM zender kost namelijk 180.000 euro per maand aan huur en stroom.

De Bruin: “De zendmast in Lopik draait nog steeds op een zeer laag vermogen. De eigenaar moet eerst toestemming geven aan onze provider om het vermogen op het oorspronkelijke niveau terug te brengen. Pas dan zullen de problemen met de FM-ontvangst fors verminderen. Helaas is het nu nog niet zo ver.” [RadioWereld.NL/Novum]

Verlenging omroepvergunningen
Deze week is ook een aantal omroepvergunningen opnieuw verlengd tot 1 september 2017. Het gaat om 37 vergunningen voor niet-landelijke commerciële radio, 11 vergunningen voor de middengolf en 13 FM-vergunningen voor de regionale publieke omroep. De commerciële vergunningen zijn verlengd onder de voorwaarde dat de omroepen ook investeren in digitale radio.

Commerciële omroepen konden er daarbij voor kiezen om de digitale uitzending te verzorgen via een eigen vergunning of om het signaal door een andere vergunninghouder te laten doorgeven via een doorgifte-overeenkomst. In april 2011 waren ook al de vergunningen voor landelijke commerciële omroepen verlengd tot 1 september 2017. Voor 1 september aanstaande zullen ook de vergunningen voor lokale publieke omroep worden verlengd en hebben alle omroepvergunningen een looptijd gekregen tot 1 september 2017. Over de uitgifte van de nog vrije omroepfrequenties voor de kavels A7, B38 en C08 beraadt de Minister zich. [Radiowereld.NL]