VK: Gold Birmingham wordt Free Radio 80s

Het oldiesnetwerk Gold verdwijnt uit de Engelse West Midlands. Eigenaar Orion Media heeft het contract met Global Radio opgezegd en start komend najaar op de DAB- en middengolffrequenties met Free Radio 80s. Zoals de naam al doet vermoeden zal het station uitsluitend hits uit de jaren ’80 gaan draaien.

De drie Gold stations in de West Midlands, de regio rondom Birmingham, werden in 2009, samen met BRMB, Mercia, Wyvern, Beacon en Heart 106 door Global Radio verkocht aan Orion Media van Phil Riley.

Ondanks de verkoop bleven Gold en Heart 106 als franchise opereren. Dit hield in dat Global Radio de reclameverkoop, alsmede een groot deel van de programmering voor zijn rekening nam.

Begin 2011 beëindigde Orion al het franchisecontract voor Heart. Sindsdien maakt Orion 24 uur per dag zelf programma’s op de frequentie 106.0 FM in de regio Nottingham onder de naam GEM 106. Nu is besloten om ook het franchisecontract voor Gold op te zeggen.

Komend najaar start Orion met een eigen zender op de verschillende DAB- en middengolffrequenties: Free Radio 80s. Deze zender gaat zich met uitsluitend jaren ’80 muziek richten op de doelgroep 35+. Eerder dit jaar doopte Orion BRMB, Mercia, Wyvern en Beacon al om tot Free Radio.

Free Radio 80s zal geheel lokaal geproduceerd en gepresenteerd worden. Dit in tegenstelling tot Gold, dat op de reclame, weer, verkeer en een enkel sportprogramma na, geheel uit Londen komt. Op Free Radio 80s komt veel ruimte voor lokaal nieuws, weer en verkeer. Daarnaast krijgt ook sport een vaste plek in de programmering. Zo gaat Tom Ross het voetbalcommentaar voor Aston Villa en Birmingham City verzorgen op het nieuwe station. Momenteel doet hij dit al voor de Gold stations in de regio Birmingham.

Het nieuwe 80s station gaat uitzenden op de frequenties 990/1017 AM (Wolverhampton en Shropshire), 1152 AM (Birmingham en het noorden van Worcestershire) en 1359 AM (Warwickshire), alsmede via de lokale DAB-multiplexen van Birmingham, Wolverhampton, Shrewsbury en Telford. Wanneer Free Radio 80s precies van start gaat is nog niet bekend. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten