Ad Venture Radio BV (AVR), een dochterbedrijf van het radiostation 100%NL, heeft de rechtszaak over kavel A7 gewonnen. Het besluit waarin de Minister van Economische Zaken had bepaald dat de aanvraag van AVR voor de verdeling van kavel A7 niet in behandeling werd genomen, is door de rechtbank Rotterdam vernietigd. Maar de rechtbank oordeelde ook dat het rechtsgevolg, dat wil zeggen dat kavel A7 niet aan AVR is gegeven, in stand moet blijven.
AVR krijgt van de rechtbank dus (grotendeels) gelijk, maar ziet het landelijke FM-pakket kavel A7 toch aan de neus voorbij gaan. De Staat kan vermoedelijk nu doorgaan met het voorbereiden van een veiling van kavel A7, die naar verwachting in maart of april plaats zal vinden.
In 2011 organiseerde het Ministerie van EL&I (tegenwoordig weer EZ geheten) een vergelijkende toets voor het FM-pakket A7. Op dit FM-pakket zonden in de jaren 2003-2009 respectievelijk Yorin FM, Caz en Arrow Classic Rock uit. Arrow ging ermee failliet. Sindsdien staat dit kavel leeg. Gegadigden konden het FM-pakket bemachtigen door onder meer een zogenoemd ‘eenmalig bedrag’ te betalen van 17.5 miljoen euro. AVR diende een aanvraag in, maar stelde daarin meteen de hoogte van dat eenmalig bedrag ter discussie. Volgens AVR kon je als nieuwkomer in de markt waarbij je met alle huidige bestaande radiostations moet gaan concurreren, en waarbij je maar zes jaar van de FM-frequenties gebruik mag maken, nooit zoveel geld verdienen dat je binnen die periode van zes jaar zowel je investeringskosten, je exploitatiekosten alsmede het eenmalig bedrag van 17.5 miljoen euro terug kunt verdienen.
De Telecomwet bepaalt dat de Staat een eenmalig bedrag mag vragen als dit bedrag is gebaseerd op de mogelijke winst die een exploitant met een FM-pakket zou kunnen behalen. Is het bedrag geen percentage van de te verwachten winst, dan -zo staat het ook letterlijk in dezelfde wet- hoeft het eenmalig bedrag niet te worden betaald en is het eenmalig bedrag ongeldig.
AVR beriep zich hierop, en stelde dat een eenmalig bedrag waarmee je alleen een groot miljoenenverlies kunt lijden, niet voldoet aan de regels in de Telecomwet. Omdat AVR wel voldeed aan alle overige bepalingen voor het kunnen verkrijgen van dit FM-pakket, zou kavel A7 volgens AVR naar haar moeten gaan. De Staat bleef ook tijdens de rechtszaak volhouden dat het eenmalig bedrag van 17.5 miljoen euro de werkelijke waarde van dit FM-kavel vertegenwoordigde, alhoewel er tijdens de uitgifteprocedure in 2011 geen enkele partij naar voren was gekomen die bereid was of in staat was dit bedrag te betalen.
Het opmerkelijke in het vonnis van de rechtbank Rotterdam is dat de rechtbank stelt dat de Nederlandse Staat terecht een eenmalig bedrag heeft opgelegd van 2.9 miljoen euro. Kennelijk heeft de rechtbank het werkelijke eenmalig bedrag van 17.5 miljoen euro door zes jaar gedeeld (de FM-vergunning zou voor de duur van zes jaar worden uitgegeven). Maar het eenmalig bedrag was geen 2.9 miljoen euro, maar maar liefst 17.5 miljoen, en moest ook vooraf worden betaald.
Directeur Herbert Visser ziet in de uitspraak van de rechtbank Rotterdam voldoende aanleiding om de rechtszaak voort te zetten bij het hoogste rechtsorgaan, het College van Beroep voor het bedrijfsleven. “De rechtbank stelt dat de Minister terecht 2.9 miljoen euro had mogen vragen voor kavel A7. Maar dat vroeg de Minister helemaal niet. Hij vroeg 17.5 miljoen! Daarnaast hebben we volgens de rechtbank niet hard kunnen maken dat de waarde van kavel A7 0 euro zou zijn. Maar dat hebben we nooit gesteld. Uit ons ingediende bedrijfsplan blijkt hoeveel geld we met dit FM-kavel -weliswaar zonder betaling van het veel te hoge eenmalig bedrag- zouden kunnen gaan verdienen, en we hebben ook een reëel financieel bod uitgebracht. Dat bod hebben we wel betaald. De rechtbank is hier geheel aan voorbij gegaan. Er is alle reden om ook het hoogste rechtscollege, het CBb, om een oordeel te vragen, want het zou niet de eerste keer zijn dat het CBb tot een heel ander standpunt komt dan de rechtbank”.
Wel zal een procedure bij het CBb lange tijd vergen. Ondertussen kan het Ministerie van Economische Zaken kavel A7 gaan veilen, in de wetenschap dat de uiteindelijke winnaar van dit FM-kavel er in ieder geval een paar jaar op kan gaan uitzenden. [Radiowereld.NL]