[Update] De Zilveren Reissmicrofoon gaat dit jaar naar Edwin Evers voor zijn programma Evers Staat Op. Het wordt sinds 2000 uitgezonden door 538. De winnaar van de Zilveren Nipkowschijf in 2014 is Ramses, de vierdelige dramaserie over de jonge jaren van artiest Ramses Shaffy van de AVRO. De uitreiking vond plaats in De Vorstin in Hilversum.
Ere Nipkowschijf
Eerder was al bekend dat een Ere Nipkowschijf is toegekend aan de serie Zomergasten van de VPRO, die al sinds 1988 te zien is met wisselende presentatoren.
Ere Reissmicrofoon
Daarnaast kende de jury een Ere Reissmicrofoon toe aan het radio-oeuvre van Clairy Polak, die onder meer de radioprogramma’s De Klassieken, Met het Oog op Morgen, De Editie, Radio 1 Journaal, De Ochtenden en Ophef en Vertier heeft gepresenteerd.
RTL Late Night
Het tv-programma RTL Late Night van RTL 4 kreeg een eervolle vermelding.
Andere genomineerden voor de Nipkowschijf, geen publieksprijzen, waren De Kwis met Paul de Leeuw (BNN-VARA) en De bergen achter Sotsji van Jelle Brandt Corstius van de VPRO. Voor de Reissmicrofoon waren ook genomineerd Open Radio met Timur en Rámon (BNN-VARA) en De Hoorspelfabriek (diverse omroepen). [Radiowereld.NL]
Edwin Evers
Het oordeel van de jury: “De jury van de Zilveren Reissmicrofoon krabt zich weleens achter de oren en vraagt zich hardop af: die Edwin Evers, die hébben we toch allang een Zilveren Reissmicrofoon gegeven? Je zou het wel verwachten. Evers is in veel huiskamers, auto’s en kantoortuinen een klinkende naam, inmiddels misschien bekender dan veel van de B-sterren die hij zo vakkundig persifleert. Maar Evers Staat Op mag dan wel appelleren aan het ouderwetse Dik Voormekaar-gevoel, het 538-programma is een radiofonische allround-productie. Elke aflevering is een kleine sociale gebeurtenis.
De uitgebalanceerde rolverdeling tussen de verschillende sidekicks en andere aanschuivers, van rechts-kritisch tot links-poëtisch, maakt dat Edwin zonder enige pretentie of sterallure de drager kan zijn van de centrale rol. Evers Staat Op is hierdoor misschien wel het meest Nederlandse radioprogramma. Dat uitte zich ook dit jaar weer tijdens sportevenementen, denk aan de Olympische locatie-uitzendingen en de onvermijdelijke WK-hit. Dit seizoen heeft Edwin zich verder bekwaamd in het actuele ontbijtinterview. Mede daardoor heeft hij het bestbeluisterde ochtendprogramma van Nederland.
Bij veel radioluisteraars heeft de aanstekelijke herkenbaarheid van het programma nog altijd niet geleid tot sleetsheid. Daarom dichten ingewijden Evers inmiddels magische krachten toe. Radionestor Jeroen van Inkel stelde dat de dj-markt hopeloos vastzit en dat dit door Edwin Evers persoonlijk komt. En Sky Radio liet zelfs weten dat ze zouden overwegen om met dj´s te gaan werken – als ze Edwin Evers maar konden krijgen. Dat zal voorlopig niet gebeuren, want Evers tekende onlangs voor drie jaar bij. Voorlopig blijft Evers dus zitten – op 538.”
Ramses
Het oordeel van de jury: “Maar goed dat wij juryleden geen omroepbaas, netmanager of subsidieverschaffer zijn. Want als een producent zich had gemeld met het plan voor een vierdelige dramaserie over een extreem charismatische en onnavolgbare acteur, zanger, componist en, niet te vergeten, persoonlijkheid als Ramses Shaffy, dan hadden wij gevraagd waar hij alleen al een acceptabele hoofdrolspeler dacht te vinden. En als de stad Amsterdam geen decor maar mede-hoofdrolspeler zou zijn – en dan niet huidig Mokum maar dat van de jaren ’60 en ’70 – dan was de vraag geweest hoe hij dat in hemelsnaam dacht te verwezenlijken.
Bovendien, was er niets originelers te bedenken dan de zoveelste biopic? En als die initiatiefnemer ook nog eens zichzelf als regisseur op het oog had, met een mooie staat van dienst maar vooral op documentairegebied – dan hadden wij vermoedelijk ‘nee’ verkocht. God straffe dus dit keer eens niet de verantwoordelijke autoriteiten’ (om met Nescio te spreken). Maar bovenal uiteraard lof en hulde voor Michiel van Erp, zijn Familie en alle andere betrokkenen bij de productie, die, wat sceptici onmogelijk leek, van de grond kregen. Van de grond, omdat er nu een waardig dramamonument voor Ramses bestaat, maar vooral ook in de zin dat de productie ging vliegen – een begrip dat voorbehouden is aan podiumkunsten en aan de chemie die tijdens een live-uitvoering in de zaal tot stand kan komen, maar die ook hier gerechtvaardigd lijkt omdat het prachtig gemaakte fictie is die de kijker aanspreekt in hoofd en hart.
Die een prachtig beeld geeft van stad, tijd en protagonist. Die Shaffy tekent in zijn uitzonderlijkheid daar en toen. En in de rol die hij speelde in verandering van cultuur en mentaliteit. De kijker valt, afhankelijk van leeftijd, wéér of voor het eerst voor zijn charisma, charme en talent (dankzij de briljante vertolking van Maarten Heijmans). Maar krijgt naast zijn onweerstaanbaarheid ook de onuitstaanbaarheid mee van een beschadigd zondagskind dat, wie zijn pad kruiste, geluk, genot en bevrijding bracht maar vaak ook schade aandeed. Ramses als prachtige vlam die nachtvlinders aantrekt met soms fataal gevolg. Maar Ramses uiteindelijk ook in eenzaamheid en zelfvernietiging. Net als veel van zijn slachtoffers blijft de kijker toch van hem houden. Maar de serie is zo veel meer dan een onvergetelijk personage en hoofdrol. Het verhaal wordt prachtig verteld, dramaturgisch en in beeld. De cast is sterk. De evocatie van ‘oud Amsterdam’ is technisch prachtig. Een van de mooiste dramaproducties in tijden.”