Freez FM neemt frequentie RADIONL Kop van Noord-Holland over

De pop-rockzender Freez FM is binnenkort ook in de kop van Noord-Holland via de ether te beluisteren. Het radiostation neemt hiervoor de FM-frequentie 96.0 van zusterstation RADIONL over. De volkszender zendt nu uit op 94.5 FM, de oude frequentie van Coastline FM.

Sinds 2013 is Freez FM weer te ontvangen in de ether in Noord-Nederland. Het station maakt gebruik van frequenties die voorheen gebruikt werden door Rebecca FM, City FM en Arrow Classic Rock Noord.

Net als bij zusterstation RADIONL heerst ook bij Freez FM expansiedrift. In augustus 2013 werd de etherdekking dan ook uitgebreid naar Arnhem. Enkele maanden later volgde ook Apeldoorn.

Freez FM op 96.0, RADIONL naar 94.5
Nu gaat Freez FM uitbreiden naar de kop van Noord-Holland en het Waddeneiland Texel. De pop-rockzender gaat uitzenden op de frequentie 96.0 FM. Deze frequentie werd voorheen gebruikt door RADIONL. Op 96.0 FM is momenteel pop-rock muziek te horen met een aankondiging van de komst van Freez FM en de wijziging van de frequentie van RADIONL.

De volkszender zendt nu uit vanuit Den Helder op 94.5 FM. Omdat op deze frequentie minder regiogerichte programma’s hoeven worden uitgezonden dan op 96.0 FM (hiervoor geldt 64%) kan nu legaal het gepresenteerde programma weer worden uitgezonden in heel Noord-Holland.

De frequentie 94.5 FM werd tot december 2013 gebruikt door Coastline FM. De zender moest zijn uitzendingen via de ether noodgedwongen staken nadat de zendmast op Texel was omgewaaid. In januari van dit jaar stopte Coastline helemaal met uitzenden.

Regiogerichtheid
In juli zond RADIONL zijn gepresenteerde programma al enige tijd uit op 96.0 FM, ondanks de eerdere gerechtelijke uitspraak. De vraag is of de zender hiermee in overtreding was. Het Agentschap Telecom startte eerder dit jaar een onderzoek naar de regiogerichtheid van RADIONL op meerdere kavels. Opvallend is dat na het artikel op Radio.NL opeens weer de non-stop editie uit Friesland werd doorgegeven op de frequentie.

Overigens is het ook nog de vraag of Freez FM in Den Helder aan de regels gaat voldoen. Immers geldt voor de frequentie 96.0 FM dat 64% regiogerichte programma’s moeten worden aangeboden. Aangezien Freez FM nagenoeg alleen maar non-stop muziek uitzendt, betekent dit dat het grootste deel van de gedraaide muziek gemaakt of geschreven moet zijn door personen die geboren zijn in de kop van Noord-Holland of Friesland. Maar op de huidige playlist van Freez FM staan overwegend buitenlandse artiesten. [Radiowereld.NL]