Top 40 viert jubileum met feest, boek en postzegels

De Top 40 bestaat een halve eeuw. Stichting Nederlandse Top 40 viert deze mijlpaal vrijdag 2 januari met een jubileumfeest in Theater Gooiland in Hilversum. De hitlijst werd naar Amerikaans voorbeeld in 1965 geintroduceerd in Nederland door Veronica-deejay Joost den Draaijer

Op 2 januari 1965 was de eerste ‘Nederlandse hitparade’ te horen bij de zeezender. The Beatles stonden bovenaan met I Feel Fine. In het bijzijn van artiesten en presentatoren van weleer zendt Radio 538 vrijdag tijdens het jubileumfeest live de eerste hitlijst van het nieuwe jaar uit, ofwel ‘alle veertig op een rij en de hits waar je op wacht’.

Kosmos Uitgevers presenteert vrijdag het boek 50 jaar Top 40 van Martijn van Stuyvenberg. “In dit boek staan de artiesten centraal”, zegt voorzitter Erik de Zwart van de Stichting Nederlandse Top 40. De auteur interviewde voor het boek de tien succesvolste Nederlandse artiesten, verdeeld over vijf decennia, onder wie Jan Keizer van BZN. Guus Meeuwis vertelt in het boek over zijn hit Het Is een Nacht, waarmee hij twintig jaar geleden doorbrak. Deejays vertellen in het rijk geïllustreerde boek anekdotes over de lijst der lijsten.

PostNL presenteert vrijdag bijpassende postzegels, waaronder die van Golden Earring die met Radar Love dertien weken in de Top 40 stond, en The Cats die het met One Way Wind veertien weken volhield. Ook André van Duin (Willempie), BZN (Mon Amour), Two Unlimited (No Limit), Paul de Leeuw (Vlieg met Me Mee), Marco Borsato (Dromen Zijn Bedrog), Vengaboys (We’re Going to Ibiza), Jan Smit (Cupido) en Anouk (Birds) sieren het postzegelvel.

Anouk belandde vorige maand in de ranglijst van de tien succesvostle Top 40-artiesten aller tijden toen ze haar nieuwe single Places To Go aan haar oeuvre toevoegde. Ze streefde daarmee BZN voorbij. Madonna is de best scorende artiest ooit in deze statistieken van de Top 40, maar de queen of pop kan nog worden ingehaald door Rihanna. Hoog in de ranglijst staan ook The Rolling Stones, Marco Borsato, Michael Jackson, The Beatles, Golden Earring en U2.

Happy van Pharrell Williams is momenteel de langst genoteerde Top 40-hit ooit. Happy stond er 49 weken lang in. Pharrell Williams stootte hiermee in mei dit jaar Corry & De Rekels van de troon. Corry Konings was met ‘Huilen is voor jou te laat’ sinds 1970 recordhouder met 41 weken.

Bij de samenstelling van de wekelijks ranglijst tellen downloadgegevens niet langer mee, om manipulatie te voorkomen. De populariteit van hits wordt tegenwoordig alleen nog gemeten op basis van airplay van grote landelijke radiostations, streaminggegevens en consumentenonderzoek. [Radio.NL/Novum]