Zoeken
Sluit dit zoekvak.

AT blundert bij onderzoek regiogerichtheid RADIONL

Het Agentschap Telecom (AT) heeft flink geblunderd bij haar onderzoek naar de regiogerichtheid van de programmering van de volkszender RADIONL. Dit blijkt uit stukken die de website Radio.NL in handen heeft gekregen. Het AT legde RADIONL flinke dwangsommen op, maar trok deze weer in omdat er ernstige fouten in het onderzoek zaten.

RADIONL zendt uit middels een netwerk van verschillende regionale zendvergunningen. Een aantal is in handen van RADIONL zelf, andere regionale FM-vergunningen zijn in handen van andere vergunninghouders, maar RADIONL voert de exploitatie en programmering van die FM-frequenties.

Aldus is er een semilandelijk netwerk ontstaan waarop slechts één programma te horen was onder de naam “RADIONL’ met uitsluitend Nederlandstalige muziek. Dat programma werd integraal uitgezonden van Groningen tot Eindhoven en Amsterdam tot Arnhem.

Op diverse frequenties dient RADIONL dagelijks tussen 7 en 19 uur een programma aan te bieden dat inhoudelijk 64% op de regio gericht is. Dit is onder meer het geval voor de kavels B33 (Den Helder/Wieringermeer 96.0 FM, sinds januari 2015 gebruikt door zusterstation Freez FM), B35 (Heerenveen 97.3 FM) en B36 (Amersfoort/Leusden 99.5 FM).

De zender werd hierdoor verplicht om per april 2014 haar programmering aan te passen, waardoor er vier verschillende programma-edities kwamen. Mocht RADIONL zich opnieuw niet aan de verplichte hoeveelheid van 64% regiogerichtheid houden, dan kon de zender een boete (dwangsom) krijgen van 112.500 euro per overtreding per frequentie.

Op 10 april 2014 en 1 mei 2014 onderzocht het AT opnieuw de regiogerichtheid van RADIONL op de verschillende frequenties. Hieruit bleek dat de volkszender het verplichte percentage van 64% op meerdere frequenties niet haalde. Het AT legde RADIONL hierop forse boetes op.

Maar de actie van de etherwaakhond kreeg nog een flinke staart. Het AT bleek namelijk ernstige fouten gemaakt te hebben bij haar onderzoek naar de regiogerichtheid van de programma’s van RADIONL. In plaats van het tijdsslot tussen 7 en 19 uur te onderzoeken, bleek het AT het tijdsslot tussen 19 en 7 uur (’s avonds en ’s nachts in plaats van overdag) gecontroleerd te hebben. Voor dit tijdsslot gelden echter geen regels qua regiogerichtheid.

Met schaamrood op de kaken moest het AT haar enorme blunder bekennen en besloot daarop op 25 maart 2015 de boetes in te trekken. Maar in plaats van alsnog onderzoek te doen naar de regiogerichtheid tussen 7 en 19 uur besloot het AT opmerkelijk genoeg om de dwangsom van de verschillende frequenties compleet op te heffen. Hierdoor heeft de waakhond geen enkele stok meer achter de deur om RADIONL te dwingen zich aan het verplichte percentage regiogerichtheid te houden.

Afgelopen week startte RADIONL een ware hetze tegen 100% NL, de zender die het AT in eerste instantie (in 2012) verzocht om een handhavingverzoek jegens de volkszender. Directeur Nico Silvius (foto) bedelt zelfs bij haar luisteraars om geld om een nieuwe rechtszaak te kunnen betalen en stelt dat 100% NL RADIONL wil laten stoppen met uitzenden, iets wat niet waar is.

Binnenkort wordt een uitspraak verwacht van de Rechtbank Rotterdam over wat nu precies moet worden verstaan onder het begrip ‘regiogerichte programmering’. [Radiowereld.NL]